Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

coolio1995. Reper Coolio je osvojio nagradu za singl godine (Gangsta’s Paradise) na Billboard Music Awards. Tom prilikom je izveo pjesmu, a pridružio mu se Stevie Wonder, čija je pjesma ‘Pastime Paradise’ bila osnova za Cooliov hit.

1877. Thomas Edison napravio je prvu snimku na svom novom izumu, fonografu. Snimio je standard ‘Mary Had a Little Lamb’. Dugo se vjerovalo kako je to prvi snimljeni zapis ljudskog glasa.

1968. Izdan je 'Beggars Banquet', sedmi studijski album The Rolling Stones. Označio je povratak rock'n'rollu za bend, a prvo je izdanje albuma na omotu imalo fotografiju javnog wc-a, koja je ubrzo zamijenjena prihvatljivijom. Album sadrži hitove 'Sympathy for the Devil' i 'Street Fighting Man'. Rolling Stone je album svrstao na 58. mjesto svoje liste najboljih albuma svih vremena, a uvršten je i u knjigu '1001 Albums You Must Hear Before You Die'.

1969. Na koncertu The Rolling Stones u Altamontu ubijen je 18-godišnji fan Meredith Hunter od strane pripadnika Hell’s Angelsa, koji su bili unajmljeni kao zaštitari.

1975. ‘Still Crazy After All These Years’, četvrti samostalni album Paula Simona, dosegao je vrh američke ljestvice albuma. Za album je Simon dobio i dva Grammyja.

1993. Na snimanju obrade ‘Take It Easy’ u verziji Travisa Tritta, The Eagles se odlučuju na ponovno okupljanje nakon 13 godina neaktivnosti. Službeno su se ponovno okupili naredne godine.

2011. Izdan je 'El Camino', sedmi album dua The Black Keys. Uslijedio je godinu dana nakon njihovog komercijalnog probitka s albumom 'Brothers', a izbacio je njihov najveći i najprepoznatljiviji hit, 'Lonely Boy'. Dosegao je drugo mjesto američke ljestvice, a bendu je priskrbio ukupno tri Grammyja.

Rođeni:

1920. David Warren ‘Dave’ Brubeck, američki jazz pijanist i skladatelj, jedan od tvoraca cool jazza. Preminuo je 2012. godine.

1947. Miroslav Ladislav Vitouš, češki basist i kontrabasist, jedan od osnivača jazz sastava Weather Report te suradnik mnogih jazz velikana poput Milesa Davisa, Chicka Coree i Waynea Shortera.

1956. Peter Lawrence Buck, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i gitarist grupe R.E.M. Svirao je i u Hindu Love Gods, The Minus 5, Tuatara, The Baseball Project, Robyn Hitchcock and the Venus 3 i Tired Pony, kao session glazbenik u The Replacements, The Eels i s Billyjem Braggom, a producirao je, među ostalim, albume Uncle Tupelo, Vigilantes of Love, Dreams So Real, The Fleshtones i The Feelies.

1961. David Lovering, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe Pixies te mađioničar-hobist.

1969. Mark Stephen Gardener, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist sastava Ride.

Preminuli:

1949. Lead Belly, rođen kao Huddie William Ledbetter 1888. godine, američki folk i blues glazbenik, poznat kao ‘Kralj 12-žičane gitare’. Inspirirao je mnoge glazbenike od Elvisa, The Beach Boys, Dylana i Toma Pettyja do Nirvane, Marka Lanegana i The White Stripes svojim pjesmama o brutalnoj društvenoj realnosti prve polovice 20. stoljeća. Lead Belly je, osim po svojoj glazbi, upamćen i kao osoba problematičnog ponašanja s brojnim sukobima sa zakonom. Preminuo je 1949. u dobi od 61 godine. Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame 1988. u kategoriji ‘Early Influence’.

1988. Roy Kelton Orbison (r. 1936.), američki kantautor. Glazbenik sjajnog glasa i prepoznatljivog izgleda s ‘pepeljarkama’ započeo je karijeru kao country&western izvođač da bi kasnije prešao na pop glazbu i balade. U najveće hitove ubrajaju mu se ‘Only the Lonely’, ‘Crying’, ‘Oh, Pretty Woman’ i ‘In Dreams’. Godine 1988. pridružio se supergrupi The Traveling Wilburys, no iste godine je preminuo u dobi od 52 godine. Bruce Springsteen ga je inaugurirao u Rock and Roll Hall of Fame 1987., a postao je i dijelom Nashville Hall of Fame, Songwriters Hall of Fame te America’s Pop Music Hall of Fame. Rolling Stone ga je svrstao na 13. mjesto najboljih pjevača i 37. mjesto najboljih izvođača svih vremena.