Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2011. Adelein album ‘21’ postao je najprodavaniji album u Britaniji u ovom stoljeću, prestigavši ‘Black to Black’ Amy Winehouse.

Događaji

1960. Elvis Presley je započeo desetotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice albuma s "G.I. Blues", njegovim petim albumom na američkom broju 1. Glazba na ovom albumu sastojala se od pjesama koje su se pojavile u istoimenom filmu.

1964. Beach Boys su započeli četverotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice albuma s "Beach Boys Concert", njihovim prvim albumom na američkopm broju 1. Album je snimljen uživo u Memorial Auditoriumu u Sacramentu u Kaliforniji i jedan je od rijetkih živih dokumenata originalne postave Beach Boysa u službeno izdanom LP obliku.

1968. Graham Nash napustio je The Hollies te osnovao Crosby, Stills & Nash nekoliko dana kasnije. Jedan od kasnijih hitova CSN-a bila je pjesma ‘Marrakech Express’, koju je Nash napisao dok je još bio član The Hollies.

1969. izdan je 'Let It Bleed', osmi studijski album The Rolling Stones. Posljednji je s Brianom Jonesom i prvi s Mickom Taylorom. Na njemu se nalaze danas legendarne pjesme 'Gimme Shelter' i 'You Can't Always Get What You Want'. Q ga je proglasio 28. najboljim britanskim albumom, a Rolling Stone 32. najboljim albumom svih vremena.

1970. "Amazing Grace" Judy Collins je ušao na britansku ljestvicu singlova prvi od osam puta. Ukupno je proveo 67 tjedana na ljestvici i nikada nije zauzeo 1. mjesto. "Amazing Grace" je kršćanska himna s stihovima engleskog pjesnika i svećenika Johna Newtona koja je prvi put objavljena 1779. godine.

1973. objavljen je treći studijski album Paula McCartneyja i Wings, 'Band on the Run'. Radi se o najcjenjenijem post-Beatles albumu McCartneyja. Sniman je u nigerijskom Lagosu, a dovršen u Londonu. Bio je najprodavaniji album 1974. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji. Magazin Q ga je proglasio 75. najboljim britanskim albumom, a Rolling Stone 418. najboljim albumom svih vremena.

1976. ugledni magazin NME objavio je recenziju singla ‘Anarchy in the UK’ Sex Pistolsa, u kojoj stoji: ‘Johnny Rotten pjeva jednolično, a pjesma je nevjerojatno naivna i ostavlja dojam trećerazredne kopije The Who’.

1980. U2 su održali svoj prvi američki koncert u The Ritz Ballroom u New Yorku. Tada su iza sebe imali samo debitantski album ‘Boy’. Dolazak benda u SAD inspirirao je pjevača Bona da kasnije napiše pjesmu ‘Angel of Harlem’, koja se našla na albumu ‘Rattle and Hum’ iz 1988.

1987. Belinda Carlisle je zauzela 1. mjesto američke ljestvice singlova sa "Heaven Is A Place On Earth". Bio je to prvi solo singl broj 1 u SAD-u bivše članice američke rock skupine The Go-Go's. Pjesma je također bila na 1. mjestu britanske ljestvice singlova.

1981. Black Flag su objavili debitantski album ‘Damaged’. S vremenom je album postao jedan od najcjenjenijih i najutjecajnijih hardcore punk albuma ikad. Pjevač Henry Rollins pridružio se bendu samo nekoliko tjedana prije snimanja albuma. Rolling Stone ga je svrstao na 340. mjesto najboljih albuma svih vremena, a Pitchfork na 25. mjesto najboljih albuma 80-ih.

1994. The Stone Roses su izdali drugi i do danas posljednji studijski album, 'Second Coming'. Stigao je pet godina nakon vrlo hvaljenog prethodnika i nije opravdao očekivanja kritike i publike. Dosegao je četvrto mjesto britanske ljestvice.

2004. Band Aid 20 su započeli četverotjedni boravak na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa novom verzijom "Do They Know It’s Christmas?" Bio je to treći puta da je ta pjesma dosegla 1. mjesto.

2004. U2 su započeli dvotjedni boravak na 1. mjestu britanske ljestvice albuma sa "How To Dismantle An Atomic Bomb", njihovim devetim albumom na britanskom broju 1. Bend je također zauzeo 1. mjesto na američkoj ljestvici albuma, što je bio šesti album na američkom broju 1.

Rođeni

1912. Sonny Boy Williamson, rođen kao Alex Miller, američki kantautor i svirač usne harmonike. Prvi album snimio je tek 1959., no izvrđio je značajan utjecaj na kasnije blues i rock glazbenike s obje strane Atlantika. Snimao je s The Yardbirds i The Animals te svirao po Europi tijekom 60-ih. Najpoznatije obrade njegovih pjesama su ‘Eyesight to the Blind’ (B.B. King, Mose Allison, The Who, Aerosmith, Gary Moore), ‘Nine Below Zero’ (Muddy Waters, Canned Heat, ime britanskog blues rock benda), ‘One Way Out’ (The Allman Brothers Band), ‘Bring It On Home’ (Led Zeppelin). Preminuo je 1965. godine.

1932. Little Richard, rođen kao Richard Wayne Penniman, američki rock and roll glazbenik. Nadimak je dobio kao dječak zbog svoje krhke građe. Inspiriran gospelom, počinje se aktivno baviti glazbom kao 14-godišnjak. Ubrzo se zakačio na R&B, otišao od kuće i počeo sve češće nastupati. Prvi uspjeh postiže s pjesmom ‘Tutti Frutti’ iz 1955. godine. Iznenada se odlučuje postati svećenikom, no vraća se izvođenju svjetovne glazbe već 1962. godine. Krajem 60-ih njegova popularnost pada navalom novih žanrova i glazbenika, a 1977. se ponovno ostavlja svjetovne glazbe. Sredinom 80-ih po drugi se put vraća na scenu. Stekao je nadimak ‘arhitekt rock and rolla’, a pripisuje mu se smanjivanje jaza između crne i bijele rase sredinom prošlog stoljeća. Dio je svih većih Kući slavnih: u Rock and Roll Hall of Fame je ušao među prvima, 1986., a sedam godina kasnije primio je Grammy za životno djelo.

1938. J.J. Cale, rođen kao John Weldon Cale, američki blues kantautor, tvorac tzv. ‘Tulsa sound’. Stjecao je iskustvo i znanje kao live glazbenik sve do 1972., kada je snimio svoj prvi album, ‘Naturally’. Njegovi raniji radovi značajno su utjecali na Erica Claptona, koji ga i danas smatra svojim ponajvećim uzorom. Upravo je on popularizirao Calea snimivši njegove ‘After Midnight’ i ‘Cocaine’. Cale je snimio ukupno 15 studijskih albuma. Preminuo je 2013. godine, a naredne godine izašao je tribute album pod nazivom ‘The Breeze: An Appreciation of JJ Cale’.

1947. Jim Messina, američki glazbenik, tekstopisac, pjevač i gitarist, najpoznatiji kao član kanadsko-američkog rock sastava Buffalo Springfield. Grupa je 1967. postigla singl na američkom broju 17, "For What It's Worth".

1952. Andy Kim, kanadski pop-rock pjevač i tekstopisac, koji je 1974. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Rock Me Gently".

1965. Johnny Rzeznik, pjevač i gitarist američkog rock sastava Goo Goo Dolls, s kojim je 2002. imao album na američkom broju 3, "Gutterflower".

1982. Keri Hilson, američka pjevačica i spisateljica koja je pisala pjesme za druge glazbenike, uključujući Britney Spears, The Pussycat Dolls i Mary J. Blige, s produkcijskim i autorskim timom, The Clutch. Proboja je imala 2007. nakon što se pojavila na Timbalandovom singlu "The Way I Are", koji je zauzeo vrhove ljestvica diljem svijeta.

Preminuli

2012. David Warren ‘Dave’ Brubeck (r. 1920.), američki jazz pijanist i skladatelj, jedan od tvoraca cool jazza.IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici