Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

adele2011. Adelein album ‘21’ postao je najprodavaniji album u Britaniji u ovom stoljeću, prestigavši ‘Black to Black’ Amy Winehouse.

1968. Graham Nash napustio je The Hollies te osnovao Crosby, Stills & Nash nekoliko dana kasnije. Jedan od kasnijih hitova CSN-a bila je pjesma ‘Marrakech Express’, koju je Nash napisao dok je još bio član The Hollies.

1969. Izdan je 'Let It Bleed', osmi studijski album The Rolling Stones. Posljednji je s Brianom Jonesom i prvi s Mickom Taylorom. Na njemu se nalaze danas legendarne pjesme 'Gimme Shelter' i 'You Can't Always Get What You Want'. Q ga je proglasio 28. najboljim britanskim albumom, a Rolling Stone 32. najboljim albumom svih vremena.

1973. Objavljen je treći studijski album Paula McCartneyja i Wings, 'Band on the Run'. Radi se o najcjenjenijem post-Beatles albumu McCartneyja. Sniman je u nigerijskom Lagosu, a dovršen u Londonu. Bio je najprodavaniji album 1974. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji. Magazin Q ga je proglasio 75. najboljim britanskim albumom, a Rolling Stone 418. najboljim albumom svih vremena.

1976. Ugledni magazin NME objavio je recenziju singla ‘Anarchy in the UK’ Sex Pistolsa, u kojoj stoji: ‘Johnny Rotten pjeva jednolično, a pjesma je nevjerojatno naivna i ostavlja dojam trećerazredne kopije The Who’.

1980. U2 su održali svoj prvi američki koncert u The Ritz Ballroom u New Yorku. Tada su iza sebe imali samo debitantski album ‘Boy’. Dolazak benda u SAD inspirirao je pjevača Bona da kasnije napiše pjesmu ‘Angel of Harlem’, koja se našla na albumu ‘Rattle and Hum’ iz 1988.

1981. Black Flag su objavili debitantski album ‘Damaged’. S vremenom je album postao jedan od najcjenjenijih i najutjecajnijih hardcore punk albuma ikad. Pjevač Henry Rollins pridružio se bendu samo nekoliko tjedana prije snimanja albuma. Rolling Stone ga je svrstao na 340. mjesto najboljih albuma svih vremena, a Pitchfork na 25. mjesto najboljih albuma 80-ih.

1994. The Stone Roses su izdali drugi i do danas posljednji studijski album, 'Second Coming'. Stigao je pet godina nakon vrlo hvaljenog prethodnika i nije opravdao očekivanja kritike i publike. Dosegao je četvrto mjesto britanske ljestvice.

Rođeni:

1912. Sonny Boy Williamson, rođen kao Alex Miller, američki kantautor i svirač usne harmonike. Prvi album snimio je tek 1959., no izvrđio je značajan utjecaj na kasnije blues i rock glazbenike s obje strane Atlantika. Snimao je s The Yardbirds i The Animals te svirao po Europi tijekom 60-ih. Najpoznatije obrade njegovih pjesama su ‘Eyesight to the Blind’ (B.B. King, Mose Allison, The Who, Aerosmith, Gary Moore), ‘Nine Below Zero’ (Muddy Waters, Canned Heat, ime britanskog blues rock benda), ‘One Way Out’ (The Allman Brothers Band), ‘Bring It On Home’ (Led Zeppelin). Preminuo je 1965. godine.

1932. Little Richard, rođen kao Richard Wayne Penniman, američki rock and roll glazbenik. Nadimak je dobio kao dječak zbog svoje krhke građe. Inspiriran gospelom, počinje se aktivno baviti glazbom kao 14-godišnjak. Ubrzo se zakačio na R&B, otišao od kuće i počeo sve češće nastupati. Prvi uspjeh postiže s pjesmom ‘Tutti Frutti’ iz 1955. godine. Iznenada se odlučuje postati svećenikom, no vraća se izvođenju svjetovne glazbe već 1962. godine. Krajem 60-ih njegova popularnost pada navalom novih žanrova i glazbenika, a 1977. se ponovno ostavlja svjetovne glazbe. Sredinom 80-ih po drugi se put vraća na scenu. Stekao je nadimak ‘arhitekt rock and rolla’, a pripisuje mu se smanjivanje jaza između crne i bijele rase sredinom prošlog stoljeća. Dio je svih većih Kući slavnih: u Rock and Roll Hall of Fame je ušao među prvima, 1986., a sedam godina kasnije primio je Grammy za životno djelo.

1938. J.J. Cale, rođen kao John Weldon Cale, američki blues kantautor, tvorac tzv. ‘Tulsa sound’. Stjecao je iskustvo i znanje kao live glazbenik sve do 1972., kada je snimio svoj prvi album, ‘Naturally’. Njegovi raniji radovi značajno su utjecali na Erica Claptona, koji ga i danas smatra svojim ponajvećim uzorom. Upravo je on popularizirao Calea snimivši njegove ‘After Midnight’ i ‘Cocaine’. Cale je snimio ukupno 15 studijskih albuma. Preminuo je 2013. godine, a naredne godine izašao je tribute album pod nazivom ‘The Breeze: An Appreciation of JJ Cale’.

Preminuli:

2012. David Warren ‘Dave’ Brubeck (r. 1920.), američki jazz pijanist i skladatelj, jedan od tvoraca cool jazza.