Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Who19791979. Dogodila se jedna od najvećih koncertnih katastrofa u povijesti rock glazbe. Jedanaestero fanova starosti između 15 i 27 godina poginulo je u stampedu na ulazu u Riverfront Coliseum u Cincinattiju, Ohio, kada su pomislili da je, zbog zvukova iznutra, koncert grupe The Who već počeo. Ozlijeđeno je još 26-oro ljudi. Bendu je za to rečeno tek nakon održanog koncerta.

1954. Winifred Atwell je s pjesmom ‘Let’s Have Another Party’ postala prvi crnoputi glazbenik s britanskim singlom broj jedan te prvi s milijun prodanih ploča. Porijeklom s Trinidada, Atwell je bila pijanistica koja je 50-ih svojom boogie-woogie i ragtime glazbom osvojila britansko i australsko tržište.

1965. Izdan je 'Rubber Soul', šesti studijski album The Beatles i njihov tek drugi s u potpunosti originalnim materijalom. Album je izašao na dan početka posljednje turneje grupe, obilježavajući tako novu eru najpopularnijeg benda na svijetu. Smatran je jednim od prvih art-rock albuma, a sadrži i natruhe zvuka koji će ubrzo dobiti naziv 'psihodelični rock'. Sadrži neke od njihovih najvećih hitova: 'Drive My Car', 'Norwegian Wood', 'Nowhere Man', 'Michelle' i 'In My Life'. Osvojio je vrhove britanske i američke ljestvice. Rolling Stone ga je 2012. proglasio petim najboljim albumom svih vremena.

1965. The Who su objavili svoj debitantski album, ‘My Generation’. Uz tri obrade, sadrži devet originala grupe, među kojima su hitovi ‘The Kids Are Alright’ te naslovna pjesma, jedna od definirajućih za razdoblje tzv. 'Britanske invazije'. Rolling Stone je album opisao kao ‘uzorak za garažni rock, heavy metal i punk’ te ga uvrstio na 237. mjesto svoje liste najboljih albuma svih vremena, dok su ga NME i Q proglasili 9., odnosno 18. najboljim britanskim albumom ikada. Američka verzija albuma uvrštena je u američku Kongresnu knjižnicu zbog svoje kulturalne vrijednosti.

1966. Country standard 'Green, Green Grass of Home' u izvedbi Toma Jonesa bio je na broju jedan britanske top ljestvice singlova. Pjesmu je prethodno popularizirao Jerry Lee Lewis. Ovaj singl ujedno je bio i prvi prodan u više od milijun primjeraka, a izdan od strane Decca Records.

1976. Provaljeno je u dom Boba Marleya te je sedam muškaraca ozlijedilo Marleyja, njegovu ženu Ritu i menadžera Dona Taylora. Napad je navodno bio politički motiviran.

1976. Za ABBA-ine koncerte u British Albert Hallu se prijavilo čak 3,5 milijuna ljudi, a u prodaji se našlo samo 11 tisuća ulaznica.

1977. Wings, grupa Paula McCartneya, imala je britanski singl na vrhu ljestvica s ‘Mull of Kintyre’. To je prvi singl koji se prodao u preko 2 milijuna primjeraka u Britaniji. Pjesma je oda poluotoku Kintyre u Škotskoj, gdje je McCartney imao posjed.

1983. ‘Seven and the Ragged Tiger’, treći album Duran Duran, našao se na vrhu britanske ljestvice albuma. Bio je to njihov prvi album na britanskom broju jedan, a njihov prethodni album, ‘Rio’, dosegao je drugo mjesto iste ljestvice.

2005. Madonnin album 'Confessions on a Dancefloor' postao je njen šesti na američkom broju jedan. Ukupno deseti Madonnin album najviše je obilježio singl 'Hung Up', u kojem je sempliran ABBA-in hit 'Gimme Gimme Gimme'.

Rođeni:

1948. John Michael ‘Ozzy’ Osbourne, britanski glazbenik i TV ličnost. Čitavu karijeru proveo je kao pjevač heavy metal pionira Black Sabbath te kao samostalni izvođač. Prozvan je i ‘Kumom heavy metala’ te ‘Prinčem tame’. Do danas je prodano više od 100 milijuna albuma na kojima je pjevao. Dio je Rock and Roll Hall of Fame i UK Music Hall of Fame te dobitnik Global Icon nagrade. Bio je središnja figura TV realityja ‘The Osbournes’.