Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

2pac1994. Reper Tupac Shakur upucan je pet puta pri pokušaju trojice muškaraca da ga opljačkaju. Tih dana se odlučivalo i o optužnici prema kojoj je Shakur navodno počinio kazneno djelo seksualnog zlostavljanja. Tupac se oporavio od ozljeda, no dvije godine kasnije nije preživio novi oružani napad.

1919. Osnovana je Zagrebačka filharmonija. Zagrebačka filharmonija glazbena je institucija slavne prošlosti i jedan od najboljih simfonijskih orkestara u Zagrebu i Hrvatskoj. Taj se orkestar svojim dugogodišnjim djelovanjem i vrhunskim umjetničkim postignućima u domovini i svijetu potvrdio kao neumorni promicatelj hrvatske glazbene i kulturne tradicije. Poslije Prvoga svjetskoga rata bila je očita potreba da se koncertni život u Zagrebu reorganizira pa su kazališni glazbenici, na poticaj violista Dragutina Aranya, 1919. osnovali Filharmoniju kazališnog orkestra, čiji je naziv 3. listopada 1920. promijenjen u Zagrebačku filharmoniju. Mnogobrojni ljubitelji glazbe u Hrvatskoj i svijetu upravo po tom imenu i danas prepoznaju taj orkestar kao zaštitni znak grada u kojem djeluje.

1971. Sly & Family Stone bili su na američkom broju jedan s ‘Family Affair’. Rolling Stone je pjesmu svrstao na 138. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

1979. Izdan je 'The Wall', jedanaesti studijski album grupe Pink Floyd. Smatran je jednim od najboljih konceptualnih rock albuma. Začetnik koncepta albuma, basist Roger Waters, je protagonista albuma Pinka oblikovao prema sebi i bivšem kolegi iz benda, Sydu Barrettu. Album je izbacio legendarne singlove 'Another Brick in the Wall, Part 2' i 'Comfortably Numb', između ostalih. Dosegao je vrh američke i treće mjesto britanske ljestvice. Prodan je u preko 11,5 milijuna primjeraka samo u SAD-u. Rolling Stone ga je 2003. proglasio 87. najboljim albumom svih vremena. Prema albumu je 1982. godine snimljen film 'Pink Floyd - The Wall'.

1982. Objavljen je šesti studijski album Michaela Jacksona, ‘Thriller’. Po mnogo faktora album je jedan od najimpresivnijih svih vremena. Producirao ga je Quincy Jones u losanđeleskom studiju Westlake. Od devet pjesama, čak sedam je izdano kao singl, a sve one su dospjele do američkog Top 10. Album je najprodavaniji svih vremena u svijetu s 65 milijuna prodanih primjeraka. Spotovi za hitove ‘Thriller’, ‘Billie Jean’ i ‘Beat It’ postali su landmark za sve kasnije konceptualne spotove, ali i spotove općenito, gdje je on postao jednako važan kao i sama pjesma. Album je prema svim važnijim angloameričkim glazbenim magazinima izabran kao jedan od najboljih albuma svih vremena. Na pjesama su sudjelovali i Paul McCartney, Eddie Van Halen te Steve Lukather i Steve Porcaro (obojica iz benda Toto).

1989. U kultnoj TV emisiji ‘Top of the Pops’ po prvi puta su se pojavili sastavi Happy Mondays i The Stone Roses, tada predvodnici takozvanog madchester pokreta. Mondaysi su izveli svoj underground hit ‘Hallelujah’, a Stone Roses svoj još neobjavljeni singl ‘Fools Gold’.
1997. Sedmi album Metallice, ‘Reload’, postao je njihov treći na američkom broju jedan. Prodan je u više od četiri milijuna primjeraka u svojoj zemlji.
2011. Dubstep DJ pod nadimkom Skrillex nominiran je za pet Grammyja, a kasnije je osvojio tri: za najbolji dance/elektronski album i snimku te za najbolji remiks.

Rođeni:
1945. Roger David Glover, britanski glazbenik, autor i producent, najpoznatiji kao basist sastava Deep Purple od 1969. do 1973. i od 1984. do danas te Rainbow od 1979. do 1984. Izdao je i sedam samostalnih albuma te pet pod nazivom 'Episode Six'. Producirao je albume Deep Purple, Davida Coverdalea, Nazareth, Judas Priest, Rainbow, Status Quo, Roryja Gallaghera i mnoge druge.
1955. Billy Idol, rođen kao William Michael Albert Broad, britanski glazbenik i glumac. Nakon početaka na britanskoj punk sceni s bendovima Chelsea i Generation X, seli u SAD gdje započinje samostalnu karijeru. Svjetsku slavu dosegao je drugim studijskim albumom ‘Rebel Yell’ iz 1983. godine.