Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

control film

2007. Biografski glazbeni film ‘Control’ pokupio je pet nagrada na British Independent Film Awards. Film o pokojnom pjevaču Joy Division, Ianu Curtisu, snimljen je u crno-bijeloj tehnici u režiji poznatog fotografa Antona Corbijna.

1959. Pjevač Bobby Darin osvojio je Grammy za najboljeg novog izvođača te za snimku godine (‘Mack the Knife’). Pjesma je bila i američki singl broj jedan, a poznato TV lice Simon Cowell prozvao ju je najboljom pjesmom svih vremena.

1997. ‘Perfect Day’ u izvedbi 29-oro glazbenih zvijezda u sklopu BBC-jeve kampanje ‘Children in Need’ dosegla je vrh britanske ljestvice singlova i tamo ostala tri tjedna. Svoj doprinos pjesmi dali su Bono, David Bowie, Elton John, Luciano Pavarotti, Skye Edwards (Morcheeba), Dr. John, Brett Anderson (Suede) i mnogi drugi. Originalnu verziju napisao je Lou Reed za svoj drugi samostalni album ‘Transformer’ iz 1972.

2009. Debitantski album 48-godišnje Susan Boyle ‘I Dreamed a Dream’ postao je najbrže prodavani debitantski album u britanskoj povijesti. U prvih tjedan dana prodao se u gotovo 412 000 primjeraka samo u Britaniji. Boyle je ranije te godine postala zvijezda britanskog showa ‘Britain’s Got Talent’.

Rođeni:

1917. Merle Robert Travis, američki country glazbenik. Autor je poznatih standarda ‘Sixteen Tons’ i ‘Dark as a Dungeon’. Također je poznat kao izumitelj ‘Travis picking’ stila sviranja gitare, gdje se svira u sinkopiranom fingerpicking stilu. Inauguriran je u Country Music Hall of Fame 1997. godine. Preminuo je od posljedica srčanog udara 1983. godine.

1933. John Mayall, britanski glazbenik, ‘otac britanskog blues pokreta’. Bio je vođa slavnih John Mayall & the Bluesbreakers od 1963. do 1969. te od 1982. do 2009., a s njim su svirale zvijezde u usponu Eric Clapton, Jack Bruce, Peter Green, Mick Taylor te članovi Canned Heat i Free.

Preminuli:

2001. George Harrison (r. 1943.), britanski glazbenik, gitarist i pjevač The Beatles te kasnije samostalni glazbenik. Talent Harrisona, poznatog kao ‘šutljivi Beatle’, nije uspio potpuno doći do izražaja u bendu, budući da su autorski primat držali Lennon i McCartney. Tek 1969. njegova je pjesma izdana kao A-strana singla Beatlesa (‘Something’). Ubrzo nakon raspada grupe objavljuje samostalni album ‘All Things Must Pass’, do danas njegov najpoznatiji i najcjenjeniji. Bio je organizator ‘Koncerta za Bangladeš’, jednog od prvih velikih dobrotvornih koncerata u svijetu. Krajem 80-ih i početkom 90-ih bio je član supergrupe The Traveling Wilburys. Godine 1999. doživljava provalu i napad nožem u vlastitoj kući, a provalnika je komentirao riječima: ‘sigurno nije bio pljačkaš niti se htio prijaviti za članstvo u The Traveling Wilburys’. Preminuo je 2001. od posljedica raka koji se iz grla proširio na pluća. Imao je 58 godina. Njegovi ostaci prosuti su po svetoj indijskoj rijeci Ganges. O njegovom životu snimljen je dokumentarni film ‘Living in the Material World’ 2011. godine.