Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

all things must pass

1970. George Harrison je izdao trostruki album pod nazivom 'All Things Must Pass'. Smatran je najboljim albumom nekog od članova Beatlesa. Pitchfork ga je proglasio 82. najboljim albumom 70-ih, a Rolling Stone ga je stavio na 433. mjesto najboljih album svih vremena. Godine 2014. je uvršten u Grammy Hall of Fame.

Događaji

1969. tijekom sjevernoameričke turneje The Rolling Stones su odsvirali prvi od četiri koncerta u Madison Square Gardenu u New Yorku. Grupa je svirala pred 55.000 ljudi tijekom četiri večeri i zaradila preko 100.000 dolara.

1970. objavljen je 'Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One', osmi studijski album The Kinks. Dva singla skinuta s albuma, 'Lola' i 'Apeman', dosegli su top 5 u Britaniji.

1982. Lionel Richie je imao singl na američkom broju 1 sa "Truly". Richie je svake godine postizao broj 1 od 78.-86. kao pisac.

1986. Bon Jovi su bili na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "You Give Love A Bad Name". Singl je u Velikoj Britaniji dostigao 14. mjesto. Objavljen kao prvi singl sa albuma "Slippery When Wet", 2009. godine VH1 ju je proglasio 20. najvećom hard rock pjesmom svih vremena.

1991. održan je ispraćaj četiri dana ranije preminulog Freddieja Mercuryja u Londonu za 35-oro članova obitelji i prijatelja. Točno šest godina kasnije sahranjen je Michael Hutchence iz INXS.

1998. izdan je 'White Ladder', četvrti studijski album Davida Grayja. Bio je to prvi veliki uspjeh britanskog kantautora, a vrh nacionalne ljestvice je dosegao tek 2001. godine, godinu dana nakon reizdanja te skoro tri godine nakon originalnog izdanja. Izbacio je uspješne singlove 'Babylon', 'Please Forgive Me', 'This Year's Love', 'Sail Away' i 'Say Hello, Wave Goodbye' (svi u UK top 30). Album je peti najprodavaniji u Britaniji tijekom 2000-ih.

2014. Taylor Swift je bila na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa svojim petim studijskim izdanjem "1989". Ukupna prodaja u SAD-u prvog tjedna bila je najveća od svih albuma od 2002., a "1989" je postao najprodavaniji album 2014. u SAD-u. Album je do danas prodan u više od 9 milijuna primjeraka diljem svijeta.

Rođeni

1941. Eddie Rabbitt, pjevač i tekstopisac koji je 1981. godine imao hit broj 1 u SAD-u "I Love A Rainy Night". Elvis Presley, Dr. Hook i Tom Jones su prepjevali njegove pjesme. Preminuo je od raka 7. svibnja 1998.

1942. James Marshall ‘Jimi’ Hendrix, rođen kao Johnny Allen Hendrix 1942., američki gitarist, smatran najboljim instrumentalistom rock glazbe ikada. Na početku karijere svirao je s The Isley Brothers, Little Richardom i Curtisom Knightom. Kao 24-godišnjak je otišao u Britaniju gdje je vrlo brzo postao popularan, a menadžer mu je bio bivši basist The Animals, Chas Chandler. Kao predvodnik tria The Jimi Hendrix Experience objavio je tri uspješna studijska albuma 'Are You Experienced', 'Axis: Bold As Love' i 'Electric Ladyland'. Bio je i vrstan live izvođač, a njegovi nastupi na Monterey Pop festivalu, Woodstocku i Isle of Wight festivalu pamte se kao jedni od najboljih u povijesti rocka. Preminuo je kao 26-godišnjak nakon gušenja u snu prouzrokovanim predoziranjem barbituratima. Mnogi ugledni magazini proglasili su ga najboljim gitaristom i ponajboljim glazbenikom svih vremena. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 1992. godine, a iste godine je dobio i Grammy za životno djelo.

1944. Trevor Davis, basist i pjevač britanske pop/rock skupine Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich, koji su 1968. imali singl na britanskom broju 1, "Legend Of Xanadu". Davis je preminuo u bolnici 13. siječnja 2015. nakon kratke bolesti.

1959. Charles 'Charlie' Burchill, škotski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i gitarist Simple Minds, trenutno jedini originalni član grupe uz pjevača Jima Kerra.

1962. Charlie Benante, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar američkog thrash metal sastava Anthrax, kao i crossover thrash sastav Stormtroopers Of Death.

1962. Mike Bordin, bubnjar američkog rock benda Faith No More, koji je 1993. imao hit singl na britanskom broju 3 i američkom broju 4 sa njihovom verzijom "I'm Easy" koju u originalu izvode The Commodores.

1978. Micheal Geoffrey 'Mike' Skinner, britanski reper, glazbenik, producent i glumac, predvodnik sastava The Streets. Najveći uspjeh doživio je s albumom 'A Grand Don't Come for Free' iz 2004., koji je dosegao vrh britanske ljestvice albuma.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici