Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

theband1976. The Band su održali svoj posljednji nastup. Dotada su na okupu bili 12 godina, a u početku su djelovali kao prateći sastav Bobu Dylanu. Koncert, održan na američki Dan zahvalnosti, ovjekovječen je u obliku filma pod nazivom 'The Last Waltz' u režiji Martina Scorsesea. Koncertni film je smatran jednim od najboljih te vrste ikada. The Band su se ponovno okupili 1983. i djelovali još 16 godina.

Događaji

1972. 46-godišnji Chuck Berry dobio je svoj jedini singl broj jedan u karijeri s 'My Ding-a-Ling'. Pjesma je zbog aluzija često bila cenzorirana, a neki su je prozvali i 'odom masturbaciji'.

1984. Snimljen je karitativni singl 'Do They Know It's Christmas?'. Pjesmu su napisali Bob Geldof i Midge Ure, a bila je namijenjena prikupljanju pomoći za Etiopljane pogođene glađu. Geldof i Ure su okupili brojne zvijezde za potrebe snimanja pjesme poput Davida Bowieja, Bona i Claytona (U2), Paula McCartneya, članove Duran Duran, Status Quo, Spandau Ballet, Kool & the Gang, Stinga, Georga Michaela... Singl je objavljen već tri dana kasnije te je odmah zauzeo prvo mjesto britanske ljestvice singlova. Do danas je drugi najprodavaniji singl u Britaniji svih vremena.

1992. U kinima se počeo prikazivati 'The Bodyguard', film s Whitney Houston i Kevinom Costnerom u glavnim ulogama. Soundtrack za film je najprodavaniji soundtrack svih vremena s više od 45 milijuna prodanih primjeraka.

1999. Šef Creation Recordsa Alan McGee objavio je da napušta tu diskografsku kuću. Creation Records su najveći uspjeh postigli kasnih 80-ih i ranih 90-ih s izvođačima poput The Jesus & Mary Chain, Primal Scream i Oasis, a bili su i dom kultnim My Bloody Valentine i Teenage Fanclub.

Rođeni

1940. Percy Sledge, američki R&B i soul pjevač. Isprva je radio kao bolničar, a već njegova prva pjesma, 'When a Man Loves a Woman' postala je svjetski hit i američki broj jedan. Proslavila ga je i pjesma 'Ain't No Sunshine'. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 2005. godine. Preminuo je 2015. godine.

1964. Mark William Lanegan, američki glazbenik. Karijeru je počeo kao pjevač Screaming Trees, isprva psych-rock sastava, a kasnije dijela grunge scene u Seattleu. Još za rada u bendu započeo je uspješnu samostalnu karijeru koja broji deset albuma. Uz to, bio je članom grunge supergrupe Mad Season, zatim Queens of the Stone Age kao gitarist od albuma 'Rated R' do '...Like Clockwork', snimio je tri albuma s Isobel Campbell iz Belle & Sebastian te gostovao kao vokal na albumima glazbenika poput Mobyja, UNKLE, Soulsavers i The Twilight Singers.

Preminuli

1974. Nick Drake, rođen kao Nicholas Rodney Drake 1948., britanski kantautor. Za života je snimio samo tri albuma te bio razmjerno nepoznat kao glazbenik, no idućih desetljeća je dosegao mnogo veću popularnost. Danas je najcjenjeniji njegov posljednji album 'Pink Moon' iz 1972. godine. Drake je patio od depresije, a preminuo od posljedica predoziranja antidepresivima kao 26-godišnjak.

2011. Don DeVito (r. 1939.), američki glazbenik, diskograf i producent. Najpoznatiji je po radu na četiri Dylanova albuma kasnih 70-ih te radu sa Johnnyjem Cashom, Springsteenom i Aerosmith.