Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Undertones1983. Sjevernoirski punk/glam/new-wave bend The Undertones objavili su raspad nakon osam godina djelovanja. Najpoznatiji su po ranom singlu ‘Teenage Kicks’. Magazin Q je njihov eponimni LP stavio na 90. mjesto najboljih britanskih albuma svih vremena. Ponovno su se okupili 1999. godine te su aktivni do danas.

1957. božićna pjesma ‘Mary’s Boy Child’ u izvedbi Harryja Belafontea prvi je singl u Britaniji prodan u više od 1 milijun primjeraka. Ostao je na vrhu britanske ljestvice singlova tada nevjerojatnih sedam tjedana. Njen autor je Jester Hairston, a ponovno je doživjela vrlo veliku popularnost 1978. u izvedbi Boney M.

1961. legenda chicago bluesa Howlin’ Wolf prvi je puta nastupio na britanskom tlu.

1973. singl 'Photograph' Ringa Starra je zasjeo na vrh američke ljestvice. Pjesmu je napisao s također bivšim Beatleom, Georgeom Harrisonom.

2007. do temelja je izgorjela kuća Fleae iz RHCP u Malibuu. Njena procijenjena vrijednost je bila 4,8 milijuna dolara.

2013. Robbie Williams dobio je svoj 11. studijski album u ‘Swing Both Ways’ na vrhu britanske ljestvice albuma, također tisućitim albumom na toj ljestvici od njenog začetka 1956. godine.

Rođeni:

1941. Donald ‘Duck’ Dunn, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist Booker T. & M.G.’s te po bogatom opusu session sviranja. Svirao je na pjesmama Otisa Reddinga, Elvisa Presleya, Alberta Kinga i mnogih drugih. Ušao je u Rock and Roll Hall of Fame 1992. te dobio Grammy za životno djelo 2007. godine. Preminuo je 2012. godine.

1941. Randolph Peter ‘Pete’ Best, britanski bubnjar, najpoznatiji kao član grupe The Beatles 1960. do 1962. godine.

1955. Clement ‘Clem’ Burke, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar new wave grupe Blondie od 1975. do danas. Svirao je, među ostalim, i s The Ramones, Peteom Townshendom, Bobom Dylanom i Joan Jett.

1962. John Squire, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist The Stone Roses i The Seahorses. U BBC-jevoj anketi provedenoj 2010. proglašen je 13. najboljim gitaristom u posljednjih 30 godina.

Preminuli:

1991. Freddie Mercury, rođen kao Farrokh Bulsara 1946. godine, britanski glazbenik perzijskog porijekla, najpoznatiji kao pjevač grupe Queen. Velikog raspona glasa i dominantnog nastupa na pozornici, Mercury je postao svjetska zvijezda sredinom 70-ih, kada su Queen počeli nizati uspješne albume i singlove. Preminuo je kao 45-godišnjak od posljedica AIDS-a. Blender, MTV i Classic Rock samo su neki mediji koji su ga proglasili najboljim pjevačem svih vremena. Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 2001. kao član Queen, Songwriters Hall of Fame 2003. te UK Music Hall of Fame godinu kasnije. Njemu posvećen koncert na stadionu Wembley 1992. okupio je neke od najvećih glazbenih zvijezda tog vremena, a događaj je diljem svijeta gledalo oko milijardu ljudi.

1991. Eric Carr, rođen kao Paul Charles Caravello 1950. godine, američki glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe Kiss od 1980. do svoje smrti. Kao član Kiss dobio je nadimak ‘The Fox’.

1993. Albert Collins (r. 1932.), američki glazbenik, poznat kao ‘The Master of the Telecaster’. Osim samostalnog rada, svirao je i s Garyjem Mooreom, Davidom Bowiejem, Jackom Bruceom, B.B. Kingom, Johnom Mayallom i drugim blues i rock zvijezdama. Collinsa, koji je preminuo od posljedica raka s 61 godinom, danas pamte kao odličnog live izvođača te po dugim i zahtjevnim solažama.

2008. Michael Lee, rođen kao Michael Gary Pearson 1969. godine, britanski glazbenik, poznat po sesijskom sviranju bubnjeva s Robertom Plantom, Jimmyjem Pageom, The Cult, Echo&the Bunnymen, Aerosmith, Thin Lizzy i Lennyjem Kravitzom. Preminuo je u dobi od 39 godina nakon epileptičnog napadaja.