Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jukebox1899. U hotelu Palais Royal u San Franciscu ugrađen je prvi jukebox (džuboks) na svijetu.

1975. Queen su imali britanski singl broj jedan s ‘Bohemian Rhapsody’. Do danas je treći najprodavaniji singl u Britaniji svih vremena. Uvršten je u Grammy Hall of Fame 2004. godine. Čitatelji Rolling Stonea su Mercuryjevu vokalnu izvedbu u ovoj pjesmi proglasili najboljom svih vremena.

1979. Objavljen je drugi album Public Image Limited, 'Metal Box'. Poznat je i pod nazivom 'Seconfd Edition', a označio je pomak prema zvuku po kojem je bend danas poznat. Originalni 'omot' albuma je zapravo bio okrugli metalni spremnik sadržaja tri ploče. Pitchfork ga je proglasio 19. najboljim albumom 70-ih, a Rolling Stone 469. najboljim svih vremena. Uvršten je i u knjigu '1001 Albums You Must Hear Before You Die'.

1993. Emerson, Lake & Palmer su dobili zvijezdu na holivudskom Šetalištu slavnih. Grupa je u to vrijeme bila po drugi puta aktivna, a posljednje okupljanje imali su 2010. godine.

1995. Na MTV Europe Music Awards u Parizu Michael Jackson je proglašen najboljim muškim izvođačem, a Bjork najboljim ženskim.

2008. Guns&Roses su objavili album nakon 15 godina pod nazivom ‘Chinese Democracy’. Album je dobio miješane kritike, a dosegao je treće mjesto američke ljestvice albuma. Prodan je u 2,6 milijuna primjeraka diljem svijeta do veljače 2009. godine. Navodno je najskuplji album po troškovima produkcije ikada: u tu svrhu je potrošeno 13 milijuna dolara.

Rođeni:

1978. Alison Nicole Mosshart, američka glazbenica, najpoznatija kao pjevačica i gitaristica The Kills i The Dead Weather.

1992. Miley Ray Cyrus, rođena kao Destiny Hope Cyrus, američka pjevačica i glumica. Kći je country pjevača Billyja Raya Cyrusa. Proslavila se u seriji ‘Hannah Montana’, a usporedo s glumačkom karijerom započela je i pjevačku. Izdala je šest studijskih albuma.

Preminuli:

1992. Roy Claxton Acuff (r. 1903.), američki country pjevač i promotor. Poznat je kao ‘kralj country glazbe’. Bio je član The Smoky Mountain Boys i Grand Ole Opry. Godine 1942. suosnivao je Acuff-Rose Music, diskografsku kuću koja je postala dom Hanka Williamsa, Royja Orbisona i Everly Brothers. Dvadeset godina kasnije postao je prvi stanovnik Country Music Hall of Fame. Preminuo je u dobi od 89 godina.

1994. Sidney Thomas ‘Tommy’ Boyce, američki pjevač i tekstopisac, najpoznatiji kao dio autorskog dvojca Boyce&Hart. Najveći uspjeh ostvario je pišući pjesme za The Monkees. Počinio je samoubojstvo u dobi od 55 godina.

1995. Junior Walker, rođen kao Autry DeWalt Mixon, Jr. 1931., američki saksofonist. Najveći uspjeh ostvario je 60-ih i 70-ih godina pod Motown kućom. Njegova ‘Shotgun’ ušla je u Grammy Hall of Fame 2002. godine. Preminuo je od posljedica raka u dobi od 64 godine.