Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bill-haley-rock-around-11955. Prema mnogima pjesma revolucionarnog značaja za popularnu glazbu, 'Rock Around the Clock' Billa Haleyja i njegovih Cometsa zauzela je vrh britanske ljestvice singlova. U nju je ušla još šest puta do 1974. godine. Na Rolling Stone-ovoj listi najboljih pjesama svih vremena zauzela je 158. mjesto.

1961. Započelo je snimanje debitantskog albuma Boba Dylana u Columbia studiju u New Yorku.

1966. Održana je premijera mjuzikla 'Cabaret' na Broadwayju u New Yorku.

1970. Tom Waits održao je svoj prvi plaćeni nastup. Bio je predizvođač Michaelu Milneru i Claire Hart, a oglašen je kao 'Thomas Waits'.

1971. 'Theme from Shaft' Isaaca Hayesa našla se na vrhu američke ljestvice singlova, dok je u Britaniji dosegla četvrto mjesto. Hayes je za nju dobio Grammy za najbolju originalnu filmsku skladbu.

1974. Za vrijeme koncerta The Who u kalifornijskom Daly Cityju, bubnjar Keith Moon u dva je navrata pao u nesvijest, čemu je uzrok bilo miješanje alkohola s narkoticima. Prvi puta se onesvijestio tijekom izvođenja pjesme 'Won't Get Fooled Again', a drugi put tijekom 'Magic Bus', nakon čega se nije vraćao na pozornicu. Nakon nekoliko pjesama bez Moona, gitarist Pete Townshend je upitao publiku zna li netko svirati bubnjeve, a za njih je ubrzo sjeo 19-godišnji Scott Halpin. Točno godinu dana kasnije, Moon je u Houstonu uhićen zbog remećenja reda te je proveo noć u zatvoru.

2000. The Beatles su ponovno osvojili britansku top listu albuma, ovog puta s kompilacijom 'The Beatles 1', koja je sadržavala sve njihove hitove broj jedan od 1962. do 1970. godine. To je i najprodavaniji album prošle dekade s 31 milijun prodanih primjeraka u svijetu.

2005. Robbie Williams je ušao u Guinessovu knjigu rekorda srušivši rekord u prodaji ulaznica za koncert u jednom danu: 1,6 milijuna ulaznica razgrabljeno je za koncerte u sklopu Robbiejeve svjetske turneje u 2006. godini.

Rođeni:

1946. Howard Duane Allman, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist The Allman Brothers Band. Zajedno s bratom, pjevačem Greggom Allmanom, tvorio je srce The Allman Brothers Banda, vrlo utjecajnog blues-rock sastava. Duane je također bio aktivan kao session glazbenik, a najpoznatiji njegov doprinos bio je onaj albumu ‘Layla and Other Assorted Love Songs’ Derek & the Dominos, u kojima je tada svirao Eric Clapton. Poginuo je u motociklističkoj nesreći kad su mu bile samo 24 godine. U brojnim uglednim glazbenim časopisima izabran je među najveće gitariste svih vremena.

1947. Joseph Fidler 'Joe' Walsh, američki glazbenik i producent, najpoznatiji kao gitarist grupe The Eagles od 1975. do 1980. te od 1994. do danas, kao i po uspješnoj samostalnoj karijeri te radu kao session glazbenik. Njegov solo u 'Hotel California' The Eagles smatra se jednim od najboljih svih vremena, a i sam Walsh je redovito svrstavan među najbolje gitariste ikad. Stekao je i mnoge poklonike među zvijezdama poput Jimmyja Pagea, Erica Claptona i Petea Townshenda.

1965. Mike 'D' Diamond, američki reper i glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i bubnjar Beastie Boys.