Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Leona Lewis2007. Pobjednica britanskog 'X-Factora', Leona Lewis, postavila je rekord u najbrže prodavanom albumu u Britaniji u prvih tjedan dana od objave. Radilo se o albumu 'Spirit', koji je srušio rekord Arctic Monkeys i njihovog debitantskog albuma 'Whatever People Say I Am...'.

1972. Cat Stevens došao je na vrh američke ljestvice albuma S 'Catch Bull At Four'. Na tom mjestu album se zadržao tri tjedna, a njegova tematika ticala se budističkog puta k prosvjetljenju.

1974. Objavljen je 'The Lamb Lies Down on Broadway', konceptualni album grupe Genesis, njihov šesti studijski te posljednji s Peterom Gabrielom na mjestu pjevača. Često je biran među najbolje konceptualne i prog rock albume svih vremena.

1975. Bruce Springsteen je sa svojim pratećim sastavom E Street Band prvi put nastupio u londonskom Hammersmith Odeonu. Točno godinu dana kasnije, Richard Hell & The Voidoids prvi put su nastupili u njujorškom CBGB-u. Još sedam godina kasnije R.E.M. su imali svoj debitantski nastup van SAD-a kada su nastupili u britanskoj emisiji 'The Tube'.

1977. Izdan je 'This Is the Modern World', drugi studijski album grupe The Jam. Izdan je samo sedam mjeseci nakon  njihovog debija 'In the City'.

1985. Objavljen je 'Psychocandy', debi album škotske skupine The Jesus and Mary Chain. Pokazao se utjecajnim za britansku alt-rock, noise i shoegaze scenu. Bubnjeve je na albumu svirao Bobby Gillespie, kasnije osnivač i pjevač Primal Scream. Pitchfork i Q su album proglasili 23., a Slant 38. najboljim albumom 80-ih, Q 88. najboljim britanskim albumom ikada, a Rolling Stone 268. najboljim albumom svih vremena.

1991. Izdan je 'Achtung Baby', sedmi studijski album grupe U2. Označio je napuštanje roots-rock zvuka dvaju prethodnika, 'The Joshua Tree' i 'Rattle and Hum' te skretanje prema zvuku moderne rock i elektronske glazbe. Izbacio je pet uspješnih singlova, među kojima i megahit 'One'. Album se prodao u preko 18 milijuna primjeraka diljem svijeta, dosegao vrh američke i drugo mjesto britanske ljestvice te bendu priskrbio Grammy. Rolling Stone ga je proglasio 63. najboljim albumom svih vremena. Na 20. godišnjicu izdavanja albuma, 'Achtung Baby' je dobio tribute pod nazivom 'AHK-toong BAY-bi Covered', na kojem su pjesme s albuma obradili Patti Smith, The Killers, Depeche Mode, Jack White, Nine Inch Nails i drugi.

1997., 2016. Izdani su 'Reload' i 'Hardwired... to Self-Destruct', sedmi i deseti album Metallice. Oba su debitirala na vrhu američke ljestvice. 'Reload' se prodao u preko četiri milijuna primjeraka u SAD-u, a 'Hardwired...' u više od tri milijuna diljem svijeta.

2004. Duo Outkast osvojio je tri nagrade na MTV Europe Music Awards, onu za najbolji bend, najbolju pjesmu i spot ('Hey Ya').

Rođeni:

1960. Kim Wilde, rođena kao Kim Smith, britanska pjevačica, DJ i televizijsko lice. Najveći uspjeh ostvarila je s obradom Supremes 'You Keep Me Hangin' On', koja je zauzela vrh američke ljestvice singlova 1987. Prodano je više od 10 milijuna njenih albuma diljem svijeta.

1962. Kirk Lee Hammett, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist Metallice od 1983. godine. Također je svirao u bendu Exodus, a 2003. ga je Rolling Stone proglasio 11. najboljim gitaristom svih vremena.

Preminuli:

1972. Daniel Ray 'Danny' Whitten (r. 1943.), američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist Crazy Horse, pratećeg sastava Neila Younga. Preminuo je kao 29-godišnjak nakon predoziranja.

1994. Cabell 'Cab' Calloway III (r. 1907.), američki pjevač. Jedan je od najslavnijih jazz pjevača koji su pjevali scat tehnikom. U njegovom pratećem bendu svirao je i Dizzy Gillespie. Najpoznatiji je po singlu i standardu 'Minnie the Moocher'.

2017. Malcolm Mitchell Young (rođen 6.- siječnja 1953.) gitarist legendarnih AC/DC. Na službenoj Facebook stranice je objavljeno: Danas s dubokom i iskrenom tugom AC/DC mora objaviti odlazak Malcolma Younga. Malcolm, zajedno s Angusom, bio je osnivač i kreator AC/DC.  Uz ogromnu predanost i posvećenost,  bio je i pokretačka snaga benda. Kao gitarist, tekstopisac i vizionar bio je perfekcionist i jedinstveni čovjek. Uvijek se držao svoga puta, radio i govorio što je htio.  U svemu je nastojao biti ponosan i ispravan. Njegova odanost fanovima bila je nenadmašna. Kao njegovom bratu, vrlo mi je teško riječima  izraziti što je Malcom značio za mene tijekom mog života, veza koju smo imali bila je jedinstvena i posebna. Malcom iza sebe ostavlja ogromnu ostavštinu koja će zauvijek živjeti. Malcolme,  dobro obavljen posao. Macom je radi uznapredovale demencije 2014. službeno napustio bend koji je osnovao zajedno sa svojim bratom Angusom davne 1973. godine. Na njegovo mjesto došao je njegov nećak Stevie Young. AC/DC su sa Malcomom objavili 15 studijskih albuma, Na posljednjem, šesnaestom albumu „Rock and Bust“ Malcom nije sudjelovao kao ritam gitarist, ali je sudjelovao kao suautor svih pjesama na albumu.