Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

a-tribe-called-quest2004. rap kolektiv A Tribe Called Quest ponovno se okupio nakon nekoliko godina, nastupivši na Rock the Bells koncertu. Istog dana preminuo je reper Ol’ Dirty Bastard iz Wu-Tang Clana, a Tribe su nastup posvetili upravo njemu, započevši ga s nekoliko njegovih pjesama iz opusa Wu-Tang Clana.

1956. glazbeni duo Buchanan and Goodman pozvani su pred sud zbog korištenja dijelova tuđih pjesama u svojoj ‘Flying Saucer’. To je ujedno i prvi poznati sampling u eri rocka.

1960. pjevač i glumac Sammy Davis Jr. oženio je švedsku glumicu May Britt, što je bio jedan od prvih međurasnih celebrity brakova.

1964. objavljen je singl ‘Little Red Rooster’ u izvedbi The Rolling Stones. To je blues standard koji je prvi u novije doba aranžirao čuveni Willie Dixon, a svoje verzije te pjesme snimili su i Howlin’ Wolf i Sam Cooke. Pjesma je ostala jedini blues singl koji je bio na vrhu britanske pop ljestvice.

1965. zabilježen je nastup grupe The Castiles u New Jerseyu, u kojoj je nastupao 16-godišnji Bruce Springsteen.

1976. Rod Stewart imao je američki singl broj jedan s kontroverznom ‘Tonight’s the Night’, u kojoj je svoj obol dala tadašnja Rodova djevojka, glumica Britt Ekland. Istoga dana u Britaniji je najavljena prva velika punk turneja s bendovima poput The Sex Pistols, The Ramones i Talking Heads.

1977. objavljen je peti studijski album Leonarda Cohena, 'Death of a Ladies' Man'.

1981. izdan je 'Movement', debitantski album grupe New Order. Grupa je nastala godinu ranije na ostavštini kultnih Joy Division, a na svom prvom albumu nastavili su s mračnim post-punk zvukom, od kojeg su se odmakli tek godinu kasnije singlovima 'Temptation' i 'Blue Monday'. Album je dosegao 30. mjesto britanske ljestvice. Slant ga je proglasio 42. najboljim britanskim albumom 80-ih.

1999. objavljeno je Cliff Richardovo potpisivanje diskografskog ugovora s internetskom kompanijom Remotemusic.com, čime je Cliff postao prvi veći izvođač koji je potpisao takav ugovor. Točno godinu dana kasnije, The Beatles su pokrenulo svoju prvu službenu internet stranicu, www.thebeatles.com.

2015. u nizu istodobnih terorističkih napada u Parizu poginulo je 129 osoba, a 352 su ranjene. Jedno od mjesta na kojem su teroristi izveli svoj napad bio je i koncert grupe Eagles Of Death Metal u dvorani Bataclan.

2020. planetarno popularna australska hard-rock grupa AC/DC objavila je sedamnaesti studijski album, izdanje Power Up.

Rođeni:

1978. Nikolai Philippe Fraiture, američki glazbenik, najpoznatiji kao basist grupe The Strokes.

Preminuli:

1973. Jerry Lee Lewis, Jr., (r. o. 1954.), američki glazbenik, član pratećeg sastava svog oca Jerryja Leeja Lewisa. Poginuo je u prometnoj nesreći kad mu je bilo 19 godina.

2004. Ol’ Dirty Bastard, rođen kao Russell Tyrone Jones 1968., američki reper i producent, najpoznatiji kao suosnivač rap kolektiva Wu-Tang Clan. Osim rada u Wu-Tang Clan i još nekoliko manje slavnih sastava, Bastard je izdao i dva samostalna albuma. Često je dolazio i u sukob s zakonom. Preminuo je od posljedica predoziranja dva dana prije svog 36. rođendana.