Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Frank Sinatra1951. Frank Sinatra oženio je glumicu Avu Gardner. Par se razdvojio dvije godine kasnije, a službeno rastao 1957. godine. Sinatra je bio ukupno četiri puta u braku.

1958. ‘Summertime Blues’ Eddieja Cochrana ušla je na britansku top listu singlova, a popela se do 18. mjesta, dok je u SAD-u uspjela doći do 8. mjesta. Pjesma je uspješnije nego na ljestvicama kotirala kod Cochranovih suvremenika, postavši jedna od najprepoznatljivijih rock pjesama svih vremena. Obradili su je, među ostalim, country legenda Alan Jackson i The Who.

1969. Objavljen je 'Ummagumma', četvrti album grupe Pink Floyd. Prvi dio albuma čine live snimke, a drugi pjesme koje su članovi benda snimili pojedinačno u slavnom Abbey Road studiju. Album je dosegao peto mjesto britanske ljestvice.

1983. Izdan je live album 'Under a Blood Red Sky' grupe U2. Od osam pjesama, pet ih je snimljeno u njemačkom gradiću Sankt Goarshausenu, dvije u amfiteatru Red Rocks u Coloradu, a jedna u Bostonu. Album je producirao Jimmy Iovine (Bruce Springsteen, Dire Straits).

1987. Tiffany je postala najmlađi glazbenik nakon Michaela Jacksona i 1972. godine kada joj se pjesma ‘I Think We’re Alone Now’ popela na vrh američke ljestvice singlova. Pjesma je obrada hita Tommya Jamesa i The Shondells.

1988. Izdan je 'Green', šesti studijski album R.E.M. te njihov prvi za veliku diskografsku kuću (Warner Bros. Music). Izbacio je četiri singla: 'Orange Crush', 'Stand', 'Pop Song 89' i 'Get Up'. Album je prodan u preko četiri milijuna primjeraka diljem svijeta. Sounds ga je proglasio 62. najboljim albumom 80-ih, The Times 70. najboljim ikada.

1991. Ritam gitarist Izzy Stradlin napustio je grupu Guns N' Roses te je zamijenjen Gilbyjem Clarkom.

1995. Alice in Chains su objavili istoimeni album, njihov treći studijski. Posljednji je na kojem je sudjelovao pjevač Layne Staley. Album je debitirao na vrhu američke ljestvice, a na njoj ostao čak 46 tjedana.

2004. Eminem je imao britanski broj jedan sa singlom ‘Just Lose It’, njegovom četvrtom pjesmom na toj poziciji. Pjesma se našla na albumu ‘Encore’.

Rođeni:

1943. Joni Mitchell, rođena kao Roberta Joan Anderson, kanadska kantautorica i slikarica. Poznata je po hitovima ‘Big Yellow Taxi’ i ‘Woodstock’, a bila je jedna od najpoznatijih izvođača tijekom hippy pokreta. Surađivala je s jazz velikanima Jacom Pastoriusom, Wayneom Shorterom, Herbiejem Hancockom, Patom Methenyjem i Charlesom Mingusom. Dobitnica je devet Grammyja. NPR je njen slavni album 'Blue' iz 1971. proglasio najboljim albumom ženskog autora svih vremena.

1960. Tommy Thayer, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe Kiss od 2002. godine. Prije toga je bio član Black 'n Blue. U Kiss je uzeo pseudonim 'The Spaceman'.

1996. Lorde, rođena kao Ella Marija Lani Yelich-O’Connor, novozelandska glazbenica i producentica hrvatskog porijekla, prva iz te zemlje sa singlom broj jedan u SAD-u (‘Royals’). Dobitnica je dvaju Grammyja. Godine 2013. Time ju je svrstao među najtutjecajnije tinejdžere svijeta, a naredne godine Forbes među svoju listu '30 mlađih od 30'. Uz novozelandsko, ima i hrvatsko državljanstvo.

Preminuli:

2016. Leonard Norman Cohen (r. 1934.), kanadski glazbenik, spisatelj i slikar. Isprva uspješan pisac, tek je s 33 godine izdao svoj debitantski album (‘Songs of Leonard Cohen’), a otada je gradio glazbenu karijeru i status jednog od najutjecajnijih glazbenika prošlog stoljeća. Od 1994. do 1999. nalazio se u samostanu te se nije bavio glazbom, a 2005. otkriveno je kako ga je dugogodišnja menadžerica dovela do ruba financijske propasti, zbog čega se morao nastaviti aktivnije baviti glazbom i odlaziti na velike turneje. Izdao je 14 studijskih albuma, a imao je vrlo malo komercijalnog uspjeha sa singlovima, no evergreenima se danas smatraju ‘Suzanne’, ‘So Long, Marianne’, ‘Bird on the Wire’, ‘The Partisan’, ‘Dance Me to the End of Love’, ‘Hallelujah’, ‘Ain’t No Cure for Love’, ‘Everybody Knows’ i ‘In My Secret Life’. Cohen je član Rock and Roll Hall of Fame od 2008. te dobitnik Grammyja za životno djelo 2010. godine. Preminuo je u dobi od 82 godine od posljedica raka.