Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

paul-mccartney1971. Paul McCartney organizirao je zabavu u čast osnutka svoje nove grupe, Wings. Bend je potrajao deset godina.

1971. Objavljen je četvrti po redu bezimeni album grupe Led Zeppelin. Poznat je po nadimcima 'Four Symbols', The Fourth Album', Runes, The Hermit i ZoSo. Postao je najpoznatiji album grupe te jedan od najprodavanijih albuma svih vremena (37 milijuna primjeraka). Sadrži neke od najpoznatijih pjesama grupe: 'Stairway to Heaven', 'Black Dog', 'Rock and Roll' i 'Going to California'. U Britaniji je dosegao vrh ljestvice, a u SAD-u drugo mjesto. The Village Voice ga je prozvao 'remek-djelom žanra', a Allmusic je pisao kako je album 'ne samo definirao Led Zeppelin, nego i zvuk 70-ih'. Classic Rock ga je proglasio najboljim rock albumom svih vremena, a na listama najboljih albuma ikada zauzeo je sljedeća mjesta: 21. (Q), 24. (Mojo), 69. (Rolling Stone) i 106. (NME). Uključen je u Grammy Hall of Fame 1999. godine.

1972. Objavljen je drugi studijski album Loua Reeda, ‘Transformer’. Nastao je uz pomoć Davida Bowieja i njegovog gitarista Micka Ronsona, a komentar je njujorške ‘drag queen’ scene. Izbacio je hitove ‘Perfect Day’, ‘Walk on the Wild Side’ i ‘Satellite of Love’. NME ga je proglasio 55. najboljim albumom svih vremena, a Rolling Stone 194.

1974. Američka pop zvijezda Connie Francis napadnuta je u hotelu u kojem je odsjela, gdje je silovana i gotovo ugušena. Nije se bavila glazbom iduće četiri godine, a ponovno je nastupala uživo tek sedam godina kasnije.

1994. Sonny Bono je izabran u Zastupnički dom SAD-a, gdje je zastupao 44. distrikt u Kaliforniji. Prije toga je bio gradonačelnik kalifornijskog grada Palm Springs.

2001. Američki rap-rock sastav Limp Bizkit dobili su nagradu za najbolji album na MTV Europe Music Awards. ‘Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water’ treći je album grupe, a oborio je rekord najbrže u milijun primjeraka prodanog albuma u SAD-u, koji je dotad držao Pearl Jamov ‘Vs.’. Debitirao je i na broju jedan američke ljestvice albuma.

2002. Gitarist i pjevač Pink Floyda, David Gilmour, primio je orden Službenika reda Britanskog Carstva od britanske kraljice Elizabete II.

2011. Rammstein su se nakon svega godinu i pol vratili u zagrebačku Arenu održati drugi hrvatski koncert.

Rođeni:

1927. Patti Page, rođena kao Clara Ann Fowler, američka pjevačica i glumica. Bila je jedna od najuspješnijih pjevačica 1950-ih, a njezina izvedba 'Tennessee Waltz' je danas jedna od najpoznatijih. Preminula je 2013. godine.

1949. Bonnie Lynn Raitt, američka kantautorica. Dobitnica je deset Grammya, a Rolling Stone ju je proglasio 50. najboljom pjevačicom i 89. najboljom gitaristicom svih vremena.

1957. Pearl Thompson, ranije poznat kao Porl Thompson, a rođen kao Paul Stephen Thompson, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe The Cure. Svirao je i s Page and Plant, suradnjom dvojice članova Led Zeppelin. Bavi se slikarstvom te je dizajnirao mnoge omote albuma The Cure.