Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Lady Gaga Monster Ball Tour 1 thumb 450x264

2010. Lady GaGa je nastupila u zagrebačkoj Areni u sklopu svoje ‘Monster Ball’ turneje.

1956. U SAD-u se počeo prikazivati ‘The Nat King Cole Show’. Cole je bio prvi afroamerički voditelj takve vrste emisije na televiziji.

1966. The Monkees su bili na vrhu Billboardove ljestvice singlova s pjesmom ‘The Last Train to Clarksville’. Kasnije se saznalo da gotovo nijedan član nije svirao na toj studijskoj snimci, kao ni na mnogim drugim izdanjima grupe iz tog vremena.

1967. Robin Gibb iz The Bee Gees bio je i vlaku koji je doživio tešku prometnu nesreću u Londonu, prilikom koje je poginulo 49 ljudi, a još 78 je ozlijeđeno. Gibb je prošao neozlijeđen, ali je ipak završio u bolnici zbog šoka.

1983. Jedan od najvećih pop hitova 80-ih, ‘Uptown Girl’ Billyja Joela, popeo se na vrh britanske ljestvice singlova. Pjesma je bila hit i za boy band Westlife 2001. godine.

1988. Beach Boys i ‘Kokomo’ bili su na vrhu američke ljestvice singlova. Pjesma je otad uvrštavana na brojne liste najgorih pjesama ikad.

2000. U2 je imao svoj osmi album na britanskom broju jedan s ‘All That You Can’t Leave Behind’. Jedini je album s dvije pjesme koje su osvojile Grammy: ‘Beautiful Day’ 2001. i ‘Walk On’ 2002. godine. Album je do danas prodan u preko 12 milijuna primjeraka, a Rolling Stone ga je uvrstio na 280. mjesto najboljih albuma svih vremena.

Rođeni:

1931. Ike Wister Turner, američki glazbenik i producent, jedan od pionira američkog rock’n’rolla. Najpoznatiji je po glazbenoj suradnji i turbulentnom braku s Tinom Turner. Njegova ‘Rocket 88’ smatra se prvom rock’n’roll pjesmom. S Tinom je primljen u Rock and Roll Hall of Fame 1991. godine. Preminuo je 2007. godine.

1941. Arthur Ira ‘Art’ Garfunkel, američki glazbenik, najpoznatiji kao član dua Simon & Garfunkel. Ostvario je i vrlo uspješnu samostalnu karijeru. 1990. je s Paulom Simonom primljen u Rock and Roll Hall of Fame.

1946. Gram Parsons, rođen kao Cecil Ingram Connor III, američki kantautor, poznat po samostalnom radu, kao i po članstvu u International Submarine Band, The Byrds i The Flying Burrito Brothers. Smatra ga se vrlo utjecajnim glazbenikom za country i rock glazbu. Preminuo je 1973. sa samo 26 godina od posljedica predoziranja heroinom.

1959. Bryan Guy Adams, kanadski glazbenik, producent i aktivist. Najuspješniji je kanadski glazbenik svih vremena. Dobitnik je čak 15 Grammyja te je dio Canada Music Hall of Fame i Hollywood Walk of Fame. Imao je četiri singla na vrhu američke ljestvice.

1971. Jonathan Richard Guy ‘Jonny’ Greenwood, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe Radiohead. Rolling Stone ga je proglasio 48. najboljim gitaristom svih vremena.

1974. David Ryan Adams, američki kantautor i producent, poznat po samostalnim ostvarenjima i radu u Whiskeytown i The Cardinals. Izdao je 16 samostalnih albuma.

Preminuli:

1994. Milan Mladenović (r. 1958.), srpski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe Ekatarina Velika. Karijeru je počeo u sastavu Limunovo drvo, koje se ubrzo po dolasku basista Dušana Kojića Koje i bubnjara Ivana Vdovića preimenovao u Šarlo Akrobata. Izdali su samo jedan, danas legendarni album 'Bistri ili tuplji čovek biva kad...' (uz pojavljivanje na također kultnom 'Paket aranžmanu' s Električnim orgazmom i Idolima), a iz tog je benda potom nastala Katarina II. Nakon što je gitarist Gagi Mihajlović otišao iz grupe i zadržao prava na ime, bend se preimenovao u Ekaterina Velika i s Mladenovićem na čelu postao jedan od najvećih rock sastava 80-ih u bivšoj državi. Bend se, nakon šest albuma, 1993. raspao, nakon čega je Mladenović snimio još jedan album. Otkriven mu je rak 1994. te je iste godine preminuo. Godine 2012. dobio je ulicu u Zagrebu.

2005. Fred Lincoln ‘Link’ Wray Jr. (r. 1929.), američki gitarist. Njegov instrumentalni hit ‘Rumble’ smatra se jednim od začetaka modernih pravaca rock glazbe. Među prvima je koristio fuzz efekt i power akorde. Rolling Stone ga je svrstao na 45. mjesto najboljih gitarista svih vremena, a 2013. je nominiran za ulazak u Rock and Roll Hall of Fame. Jedan je od glavnih uzora Iggyju Popu, Jimmyju Pageu i Peteu Townshendu.