Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the band last waltz1977. Dokumentarni film ‘The Last Waltz’ o sastavu The Band doživio je premijeru u New Yorku. Do danas je ostao pojam za koncertni film. Režirao ga je Martin Scorsese, koji je takav koncept ponovio i u filmu ‘A Bigger Bang’ o The Rolling Stones.

1876. Prvi je put izvedena najslavnija hrvatska opera - ‘Nikola Šubić Zrinski’ Ivana Pl. Zajca.

1970. Izdan je 'The Man Who Sold the World', treći studijski album Davida Bowieja. Bio je to njegov izlet u hard rock i heavy metal vode. Iako nije izbacio hit-singlove, upamćena je ostala naslovna pjesma, koju je dodatno proslavila Nirvanina obrada dva desetljeća kasnije. Album je izvršio presudan utjecaj na glazbenike poput Siouxsie and the Banshees, The Cure, Garyja Numana i Nine Inch Nails.

1972. Johnny Nash imao je američki singl broj jedan u ‘I Can See Clearly Now’. Pjesmu je obradio Jimmy Cliff 1993. kao dio soundtracka za film ‘Cool Runnings’.

1980. Bob Marley je postao ‘kršćanin rastafarijanac’ u glavnom jamajčanskom gradu Kingstonu. Uzeo je i novo ime: Berhane Selassie.

1989. Švedski duo Roxette je imao američki singl broj jedan s ‘Listen to Your Heart’, njihov drugi na toj ljestvici.

1991. Rock and Roll Hall of Fame objavila je nove članove: Jimi Hendrix, Booker T. & the MG’s, Sam & Dave, The Yardbirds, The Isley Brothers, Johnny Cash i Bobby Bland.

1991. Irska grupa My Bloody Valentine izdala je svoj drugi LP album, ‘Loveless’. Bio je prekretnica za grupu, velik komercijalni uspjeh te je postao sinomim za shoegaze žanr. Za originalan zvuk albuma, utopljen u reverbu i distorziji, najzaslužniji je bio gitarist Kevin Shields, koji je eksperimentirao s gitarskim efektima i studijskim tehnikama. Magazin ‘Select’ je naveo da albumu ‘nema ravnog’, a NME mu je dao titulu ‘uzorka’ za shoegaze. Pitchfork ga je 1999. proglasio najboljim albumom 90-ih, a Irish Independent trećim najboljim irskim albumom svih vremena. Na listi najboljih albuma svih vremena NME-a zauzeo je 18., a Rolling Stonea 219. mjesto. Uvršten je u knjigu ‘1001 Albums You Must Hear Before You Die’.

Rođeni:

1969. Sean Combs, poznat kao Puff Daddy, P. Diddy i Diddy, američki reper. Prije samostalne karijere, bio je lovac na talente te vlasnik diskografske kuće. Debi je ostvario albumom ‘No Way Out’ iz 1997. Dobitnik je tri Grammya, a Forbes ga je 2014. godine proglasio najbogatijim reperom na svijetu.

Preminuli:

1994. Fred ‘Sonic’ Smith, rođen kao Frederick Dewey Smith 1949., američki gitarist. Bio je član proto-punk sastava MC5 i Sonic Rendesvouz Banda. Bio je u braku s Patti Smith. Preminuo je od posljedica srčanog udara kad mu je bilo 45 godina. Rolling Stone ga je 2003. postavio na 94. mjesto najboljih gitarista svih vremena, a po njegovom nadimku nazvao se bend Sonic Youth.