Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

carly simon1972. U brak su stupili 24-godišnji kantautor James Taylor i 27-godišnja kantautorica Carly Simon. Brak je potrajao 11 godina.

1979. The Eagles su bili na američkom broju jedan s albumom ‘The Long Run’, njihovim četvrtim na vrhu te liste. Album je izbacio hit ‘Heartache Tonight’, koji je grupi priskrbio Grammy.

1983. RCA Records je pod svoje uzeo tinejdžersku pjevačku latino atrakciju Menudo, potpisavši s njima ugovor u vrijednosti od 30 milijuna dolara. Petorica dječaka su bili obavezni napustiti sastav čim navrše 16 godina. Među članovima je bio i mladi Ricky Martin od 1984. do 1989.

1990. 25 godina nakon što je pjesma snimljena, ‘Unchained Melody’ The Righteous Brothersa popela se vrh britanske ljestvice singlov, ponajviše zahvaljujući pojavljivanju u filmu ‘Ghost’. Pjesma je jedna od onih s najviše verzija u povijesti popularne glazbe, a snimljena je u više od 500 različitih verzija na više svjetskih jezika. Istoga dana, s druge strane Atlantika, neočekivani broj jedan našao se i na američkoj ljestvici singlova. Vanilla Ice je s ‘Ice Ice Baby’ postao prvi reper s pjesmom na broju jedan. Pjesma je izvorno bila B-strana, no DJ-evi su prepoznali njen potencijal i počeli je često puštati, što je dovelo do njene velike popularnosti i prepoznatljivosti. ‘Ice Ice Baby’ sadrži sample slavnog bas riffa iz Queenove ‘Under Pressure’.

1992. objavljen je peti studijski album grupe Bon Jovi, pod nazivom ‘Keep the Faith’. Dosegao je peto mjesto na američkoj ljestvici i prvo na britanskoj. Izbacio je hitove ‘Keep the Faith’, ‘Bed of Roses’ i ‘In These Arms’.

1995. Hootie & The Blowfish nagodili su se na sudu s Bobom Dylanom zbog neautoriziranog korištenja njegovih stihova u svom hitu ‘Only Wanna Be With You’.

2013. održani su prvi YouTube Awards u New Yorku.

Rođeni:

1933. John Barry Prendergast, britanski skladatelj filmske glazbe. Sa svojim John Barry Orchestra skladao je nezaboravne soundtrackove za filmove iz serijala James Bond te za filmove ‘Dances With Wolves’, ‘Midnight Cowboy’ i ‘Out of Africa’, između ostalih. Dobitnik je četiriju Grammya. Preminuo je u New Yorku 2011. godine sa 77 godina.

1945. Nicholas John ‘Nick’ Simper, britanski basist, član Johnny Kid & His Pirates, Deep Purple i Warhorse.

Preminuli:

1993. Leon Theremin, rođen kao Lev Sergeyevich Termen 1896., ruski izumitelj, tvorac theremina, jednog od prvih elektroničkih instrumenata.

2002. Lonnie Donegan, rođen kao Anthony James Donegan 1931., britanski kantautor. Smatra se najuspješnijim britanskim izvođačem prije The Beatlesa, s velikim utjecajem na britansku rock scenu 60-ih. Imao je tri hita na britanskom broju jedan, a prvi je Britanac s dva ‘top 10’ hita u Americi. ‘On je bio čovjek zbog kojeg smo počeli svirati’, kazao je Paul McCartney, a Roger Daltrey je povjerovao da može biti slavan baš zbog Donegana. Brian May je dodao kako je Donegan bio ‘polazišna točka britanskog bluesa i rocka’. Preminuo je 2002. godine u 72. godini života.