Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Fats Domino1956. Na koncertu Fatsa Domina u Fayettevilleu policija je morala upotrijebiti suzavac kako bi spriječila nerede koji su izbili među publikom. Fats i dva člana njegovog benda su te večeri lakše ozlijeđeni.

1935. U zagrebačkom HNK praizvedena je čuvena domaća opera 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca.

1967. Izdan je 'Disraeli Gears', drugi studijski album grupe Cream. Dosegao je peto mjesto britanske i četvrto američke ljestvice, a izbacio je slavne singlove 'Strange Brew' i 'Sunshine of Your Love'. Album je 1999. ušao u Grammy Hall of Fame, a 2003. ga je Rolling Stone proglasio 114. najboljim albumom svih vremena.

1974. Kompilacijski album ‘So Far’ Crosby, Stills, Nash & Younga dosegao je vrh američke ljestvice albuma. Bio je to treći album grupe zaredom na broju jedan. Prodan je u preko šest milijuna primjeraka.

1991. U2 je imao svoj drugi britanski broj jedan s pjesmom ‘The Fly’, koja je pokrenula Bonov alter ego istog imena. Singl je skinut s iznimno uspješnog albuma ‘Achtung Baby’.

1992. Neil Young je objavio svoj 20. studijski album, 'Harvest Moon'. Zbog sličnosti u nazivu i glazbenika koji su ga snimali, mnogi ga smatraju nasljednikom 20 godina starijeg albuma 'Harvest'. Portal Classic Rock Review ga je proglasio albumom godine.

1999. Objavljen je treći studijski album grupe Foo Fighters, 'There Is Nothing Left to Lose'. Prvi je to album grupe na kojem se pojavljuje bubnjar Taylor Hawkins, a označava se i kao album s kojim se bend odmaknuo od prijašnjeg zvuka te se više okrenuo eksperimentiranju i mekšem zvuku. Album je 2001. godine osvojio nagradu Grammy za najbolji rock album, čime je bendu priskrbio prvu Grammy nagradu. Album su obilježili singlovi 'Learn to Fly', 'Breakout', 'Generator' i 'Next Year'.

2004. Eric Clapton je primio viteško odličje Britanskog Carstva za svoje zasluge u glazbi.

Rođeni:

1941. Bruce Welch, rođen kao Bruce Cripps, britanski glazbenik i producent, najpoznatiji kao gitarist grupe The Shadows.

1944. Keith Noel Emerson, britanski glazbenik, najpoznatiji kao klavijaturist supergrupe Emerson, Lake & Palmer od 1970. do 1979., 1991. do 1998. te 2010. godine. Preminuo je 2016. godine.

1961. k.d. lang, rođena kao Kathryn Dawn Lang, kanadska glazbenica. Najpoznatija je po hitu ‘Constant Craving’ iz 1992., a dobitnica je četiriju Grammyja.

1974. Nelly, rođen kao Cornell Iral Haynes, Jr., američki pjevač. Poznat je po hitovima 'Hot in Here', 'Dilemma' (s Kelly Rowland) i 'Work It' (s Justinom Timberlakeom).