Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

nirvana-unplugged1994. U SAD-u je izašao live album Nirvane, ‘MTV Unplugged’. Bend je, osim autorskih pjesama, svirao obrade Davida Bowieja, The Vaselines, Leadbellyja i Meat Puppets. Album je dosegao vrh američke ljestvice albuma i prodan je u više od 5 milijuna primjeraka u SAD-u do 1997. godine. Također je dobitnik Grammya za najbolji album alternativne glazbe 1996. godine.

1968. Izdan je soundtrack za film ‘Wonderwall’ nazvan ‘Wonderwall Music’ Georgea Harrisona. Album je inkorporirao utjecaje indijske tradicionalne glazbe u moderni zapadnjački izričaj, a bio je inspiracija za naziv Oasisovog hita iz 1995. godine. Na albumu su gostovali, među ostalima, Ringo Starr i Eric Clapton. Bilo je to prvo izdanje diskografske kuće Apple u vlasništvu The Beatles.

1970. Članovi ABBA-e, tada okupljeni pod imenom Festfolk Quartet, održali su svoj prvi zajednički nastup.

1974. Objavljen je četvrti studijski album njemačke grupe Kraftwerk pod nazivom ‘Autobahn’. Bend ga smatra svojim prvim pravim albumom, a fanovi i kritika ponajboljim u njihovoj diskografiji. Album je također na glasu kao jedan od začetaka komercijalne electro glazbe, a trebao je u slušateljima pobuditi osjećaj vožnje autocestom. Naslovna pjesma, skraćena s 22 na nešto više od 3 minute, bila je hit u UK, dosegavši 11. mjesto ljestvice singlova. Album je svrstan u knjigu ‘1001 Albums You Must Hear Before You Die’.

1980. Dvostruki album Brucea Springsteena ‘The River’ zauzeo je prvo mjesto američke ljestvice albuma. Najveći hit albuma bila je pjesma ‘Hungry Heart’, koju je Springsteen izvorno napisao za The Ramones.

1997. Dansko-norveški One-hit-wonder sastav Aqua imao je britanski broj 1 u pjesmi ‘Barbie Girl’. Na tom mjestu ostala je čak četiri tjedna, a singl se prodao u 8 milijuna primjeraka diljem svijeta. Godine 2011. Rolling Stone ju je proglasio najiritantnijom pjesmom 90-ih.

2005. Black Sabbath su primljeni u UK Music Hall of Fame. Inaugurirao ih je Brian May iz Queen, a bend je izveo svoj hit ‘Paranoid’.

Rođeni:

1946. Rick Grech, rođen kao Richard Roman Grechko, britanski glazbenik, basist sastava Family, Traffic, Blind Faith i Ginger Baker’s Air Force. Preminuo je 1990. od posljedica zatajenja jetre.

1962. Anthony Kiedis, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač Red Hot Chili Peppersa. Pjevaču litvanskog porijekla Peppersi su jedini bend u kojem je pjevao, ušavši u njih 1980. bez prijašnjeg glazbenog iskustva. Primljen je u Rock and Roll Hall of Fame kao član RHCP 2012. godine.

1963. Richard John Cyril ‘Rick’ Allen, britanski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar Def Leppard od 1978. godine. Sedam godina kasnije uspješno mu je amputirana lijeva ruka nakon automobilske nesreće te je nastavio s glazbenom karijerom. Među fanovima je poznat i kao ‘The Thunder God’.