Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

iggy-pop

1967. Iggy Pop & The Stooges su održali svoj prvi nastup u karijeri. Dogodilo se to na 'domaćem terenu' u Detroitu.

1952. 26-godišnji gitarist Chuck Berry pridružio se bendu pijanista Johnnieja Johnsona. Berry je, uz sviranje u bendu, još tri godine radio kao frizer.

1964. The Supremes su bili na vrhu američke ljestvice singlova s ‘Baby Love’. Rolling Stone ju je proglasio 324. najboljom pjesmom svih vremena.

1970. Michelle Philips iz The Mamas and the Papas udala se za glumca Dennisa Hoppera. Brak je trajao svega osam dana. Na taj dan u Americi je album broj jedan bio ‘Led Zeppelin III’, drugi album grupe na vrhu američke ljestvice.

1988. ‘Bug’ je objavljen kao treći studijski album grupe Dinosaur Jr. Album je izbacio najveći hit benda, ‘Freak Scene’, a uvršten je u knjigu ‘1001 Albums You Must Hear Before You Die’.

1989. Snimljen je prvi ‘MTV Unplugged’ u New Yorku, a čast je pripala britanskom sastavu Squeeze.

1997. Jane’s Addiction okupili su se nakon šest godina kako bi nastupili na Noći vještica u Hammerstein Ballroom u New Yorku.

2002. Samo tjedan dana nakon ZZ Top, u Domu sportova nastupili su Irci The Cranberries. Grupa je pred 8000 posjetitelja promovirala album ‘Stars - The Best of 1992-2002’.

2011. Objavljen je 'Lulu', album Loua Reeda i Metallice. Bio je to posljednji Reedov album, koji je preminuo dvije godine kasnije. Album, nadahnut predstavom 'Lulu' Nijemca Franka Wedekinda, je iznimno loše prihvaćen i od strane publike i kritike.

2013. Obitelj pokojnog Marvina Gayea tužila je tvorce hita ‘Blurred Lines’ zbog kopiranja dijelova Gayeve pjesme ‘Got To Give It Up’. Dvije godine kasnije donesena je presuda prema kojoj su Pharrell Williams i Robin Thicke morali platiti 7,4 milijuna dolara Gayeovoj obitelji. Presuda je aktivirala brojne druge glazbenike - točnije, njih više od 200 - da sroče i sudu predaju pismo u kojem traže veću pravnu slobodu u skladanju nove glazbe koja je nadahnuta starijim djelima.

Rođeni:

1961. Laurence Joseph ‘Larry’ Mullen, Jr., irski glazbenik, najpoznatiji kao bubnjar grupe U2. Prvi instrument mu je bio klavir, no nagovorio je majku da mu kupi bubnjeve kad mu je bilo 9 godina. Posljednji je ušao u U2 kada mu je bilo samo 15 godina. Bendovom katalogu izravno je pridonio s ‘40’, ‘Zoo Station’ i ‘Mysterious Ways’. Magazin Stylus proglasio ga je 21. najboljim bubnjarem današnjice.

1963. Johnny Marr, rođen kao John Martin Maher, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe The Smiths od 1982. do 1987. godine. Bend je od strane NME-a proglašen ‘najutjecajnijim bendom u povijesti’, a Mojo je Marra proglasio ‘posljednjim velikim gitarskim stilistom’. Bio je i član sastava Electronic, The The, Modest Mouse i The Cribs te je izdao jedan samostalni album.