Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

roger-williams1955. Standard ‘Autumn Leaves’ u izvedbi Rogera Williamsa bio je na broju jedan ljestvice Billboardovih pop hitova. Originalna pjesma dolazi iz Francuske i skladana je deset godina ranije. Najnovije poznate obrade su one Erica Claptona, Marka Lanegana i Passengera.

1958. U Berlinu je održan prvi rock koncert, onaj tadašnjih zvijezda Billa Haleya & His Comets. Tijekom nastupa izbila je tučnjava, koja je završila s nekoliko ozbiljnije ozlijeđenih.

1961. Bob Dylan potpisao je svoj prvi diskografski ugovor, onaj s Columbia Records.

1965. The Beatles su od engleske kraljice nagrađeni ordenom ‘Members of the British Empire’ (MBE) u Buckinghamskoj palači. Prije dodjele su navodno u kupaonici pušili marihuanu. Harrisonov i McCartneyjev orden vidljiv je na naslovnici albuma ‘Sgt. Pepper’s...’, a Lennon je svoj vratio 1969. godine.

1973. Izašao je šesti studijski album grupe The Who pod nazivom ‘Quadrophenia’. Bila je to druga rock-opera grupe nakon ‘Tommyja’, a priča se vrtila oko mladog Jimmyja koji pronalazi smisao života u mod pokretu sredinom 60-ih te počinje patiti od poremećaja ličnosti (naziv albuma se istodobno odnosio na njegov poremećaj i na način snimanja i reproduciranja glazbe). Magazin Q ga je proglasio 56. najboljim britanskim albumom, a Rolling Stone 267. najboljim svjetskim ikada. Prema albumu je 1979. snimljen uspješan istoimeni film.

1981. Grupa Queen izbacila je singl ‘Under Pressure’ kao najavu svog albuma ‘Hot Space’. Napisana je i otpjevana s još jednom glazbenom zvijezdom, Davidom Bowiejom. Pjesma se uspela na vrh britanske ljestvice singlova te ubrzo postala i ostala prepoznatljiv hit koji su mnogi obrađivali i semplirali. VH1 ju je proglasio 31. najboljom pjesmom 80-ih.

2000. Srušeno je drvo na Novom Zelandu koje su opjevali U2 u svojoj pjesmi ‘One Tree Hill’, s albuma ‘The Joshua Tree’. Pjesma je bila inspirirana tragičnom smrću ‘roadieja’ grupe Grega Carolla.

2010. Keith Richards objavio je kontroverznu autobiografiju ‘Life’.

Rođeni:

1942. Zdenko Runjić (r. 1942.), hrvatski skladatelj i glazbenik, jedan od najznačajnijih domaćih skladatelja 20. stoljeća. Od 1960. do 1976. godine, te od 1979. do 1992. godine bio je glazbeni urednik Radio Splita, a od 1970. do 1974. godine bio je direktor nakladničke kuće MEI-INTERFEST (koja je publicirala ploče Splitskog festivala). Od 1988. do 1992. bio je umjetnički direktor Festivala zabavne glazbe u Splitu. Godine 1993. osniva vlastiti glazbeni festival Melodije hrvatskog Jadrana, smotru naših najvećih hitova, koja se 2003. ponovno vraća na matičnu splitsko-festivalsku pozornicu na Prokurativi, pod okrilje Splitskog festivala, čiji je Runjić direktor sljedeće dvije godine. Njegove pjesme pjevali su: Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Mišo Kovač, Josipa Lisac, Ibrica Jusić, Goran Karan, Meri Cetinić, Novi fosili, Magazin, Doris Dragović, Jasna Zlokić i drugi. Najveću suradnju ostvario je s Oliverom Dragojevićem za kojega je napisao nešto manje od 200 pjesama, dok ih je ukupno napisao oko 700. Runjićeva pjesma ‘Galeb i ja’ smatra se jednom od najljepših pjesama uopće kod nas, a njegova ‘Skalinada’ postala je neslužbena himna grada Splita i cijele Dalmacije. Godine 1995. dobio je orden Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a tri godine kasnije Porin za životno djelo.

1951. William Earl ‘Bootsy’ Collins, američki basist, član pratećeg sastava Jamesa Browna te kolektiva Parliament-Funkadelic. Godine 2010. osnovao je online školu sviranja basa.

1957. Renato Metessi, hrvatski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač sastava Patrola i Zvijezde.

1963. Natalie Anne Merchant, američka pjevačica, član benda 10 000 Maniacs od 1981. do 1993., kad je počela samostalnu karijeru.

1967. Keith Lionel Urban, australski country pjevač i gitarist. Objavio je devet samostalnih albuma te imao 18 pjesama na broju jedan američke country ljestvice. Oženjen je glumicom Nicole Kidman.