Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

james-brown1962. kralj funka James Brown snimio je koncert koji je izdan naredne godine kao album 'Live at the Apollo'. Album je trajanja tek oko pola sata, no postao je jedan od najcjenjenijih live albuma ikad. Rolling Stone ga je svrstao na 25. mjesto najboljih albuma svih vremena, čineći ga najviše pozicioniranim live albumom na toj ljestvici.

1970. drugi album grupe Santana, 'Abraxas', zauzeo je prvo mjesto američke top ljestvice albuma. S albuma su skinuti singlovi 'Black Magic Woman' (obrada Fleetwood Mac) te 'Oye Como Va', no najupečatljivija pjesma mnogima je postala 'Samba Pa Ti'. Album je uvršten na 207. mjesto ljestvice najboljih albuma svih vremena po Rolling Stoneu, a 2016. je postao dio građe američke Kongresne knjižnice zbog svog iznimnog značaja. Također se nalazi u knjizi '1001 Albums You Must Hear Before You Die'.

1970. Pink Floyd su zauzeli prvo mjesto britanske ljestvice albuma izdanjem 'Atom Heart Mother', a bio je to prvi broj 1 za bend.

1973. John Lennon je pokrenuo parnicu protiv američke Vlade optužujući ju za prisluškivanje telefona.

1977. počelo je snimanje 'The Buddy Holly Story' s Garyjem Buseyem u ulozi slavnog glazbenika.

1987. 'Bad' Michaela Jacksona je preuzela vrh američke top liste singlova, dok je u Britaniji dosegla treće mjesto. Slavni spot za pjesmu režirao je Martin Scorsese, a u njemu je glumio tada nepoznati Wesley Snipes.

1987. Sting je dosegao broj 1 britanske liste albuma svojim trećim samostalnim albumom 'Nothing Like The Sun'. Albumu je ime nadjenuo po Shakespearovom Sonetu broj 130 kojeg je Sting koristio u pjesmi 'Sister Moon'. Album je osvojio nagradu za najbolji britanski album 1988. godine na dodjeli Brit Awards.

1994. izdan je LP prvijenac američke post-hardcore/noise trojke Shellac, 'At Action Park'.

1998. Ian Brown, bivši pjevač grupe Stone Roses, osuđen je na 4 mjeseca zatvora zbog nedoličnog ponašanja na letu iz Pariza u Manchester. Brown je prijetio da će odsjeći ruku stjuardesi zbog promjene grijanja u avionu.

2002. teksaški trio ZZ Top nastupili su po prvi i zasad posljednji put u Hrvatskoj. Trebali su se vratiti sedam godina kasnije, no zbog tehničkih razloga je koncert prebačen u Ljubljanu.

2004. u Iranu je u prodaju pušten prvi zapadnjački album popularne glazbe. Bio je to 'Greatest Hits' Queen, jednog od najpopularnijih rock sastava u Iranu. Njihov pjevač Freddie Mercury imao je iranske korijene, što je znatno pridonijelo popularnosti grupe. Dotad su iranske vlasti branile distribuciju zapadnjačke glazbe, tvrdeći da se ona kosi s odredbama islamske vjere.

2005. ponovno okupljeni nakon 12 godina, sastav Cream rasprodao je tri koncertne večeri u njujorškom Madison Square Gardenu.

2009. kanadski pjevač Michael Buble imao je album broj 1 u Americi, 'Crazy Love', koji je bio njegov šesti studijski album. Također je bio na vrhu ljestvica u Britaniji i Australiji. Album je Bubleu priskrbio jedan Grammy.

2011. objavljen je prvi album post-punk grupe Magazine nakon 30 godina, 'No Thyself'.

2013. magazin NME objavio je svoju listu 500 najboljih albuma svih vremena. Na vrhu se našao 'The Queen Is Dead' The Smiths, a slijedili su ga 'Revolver' The Beatles, Bowiejev 'Hunky Dory', The Strokes s 'Is This It' te Velvet Underground s 'Velvet Underground & Nico'.

Rođeni:

1936. Bill Wyman, rođen kao William George Perks, britanski glazbenik i producent, najpoznatiji kao basist The Rolling Stonesa od 1962. do 1993. godine. Osnovao je i bend Bill Wyman & The Rhythm Kings. Osim glazbe, bavi se fotografijom, arheologijom te poduzetništvom.

1962. Deborah Ann 'Debbie' Googe, britanska basistica, poznata po radu u My Bloody Valentine i Primal Scream.

Umrli:

2016. Neven Mijač (rođen 1965.), hrvatski glazbenik. Od svoje šesnaeste godine svirao je usnu harmoniku. Svirao je po Europi, a u osamdesetim godinama prošlog stoljeća radi s grupom Telefon koja kasnije djeluje kao Telefon Blues Band. Posljednji studijski rad bio mu je na albumu 'Nothing Toulouse', kojeg je objavila izdavačka kuća Croatia Records. Uz Nevena tu su još bili i Eduard Jimmy Matešić (gitara, mandolina i vokal), Robert Vnuk (gitara i vokal), Alen Svetoperić  (bas) i Damir Šomen (bubnjevi).