Na današnji dan

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

joan-baez

1967. uhićena je folk rock glazbenica Joan Baez, zajedno s još 123 osobe, zbog blokiranja ulaza u vojni regruterski centar u kalifornijskom gradu Oaklandu. Provela je mjesec dana u zatvoru.

Događaji

1956. Frankie Laine je bio na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa "A Woman In Love", njegovim četvrtim i posljednjem britanskim brojem 1.

1969. Bobbie Gentry je bila na 1. mjestu britanske ljestvice singlova sa pjesmom Burta Bacharacha i Hala Davida, "I'll Never Fall In Love Again".

1972. Creedence Clearwater Revival objavili su prekid rada nakon pet godina na okupu i čak sedam studijskih albuma. Bend se više nikad nije okupio na dulje vrijeme u originalnoj postavi, već su članovi uglavnom njegovali samostalne karijere. Gitarist Tom Fogerty preminuo je 1990., a ostali članovi, bez nekadašnjeg vođe Johna Fogertya, nastavili su nastupati kao Creedence Clearwater Revived.

1976. album Stevieja Wondera ‘Songs in the Key of Life’ popeo se na vrh američke ljestvice albuma. To mu je pošlo za rukom još jednom početkom naredne godine. Bio je to 18. studijski album Wondera, a Rolling Stone ga je svrstao na 57. mjesto najboljih albuma svih vremena. Godine 2003. uvršten je u Nacionalni registar snimaka američke Kongresne knjižnice zbog svog značaja.

1986. snimljen je koncertni film ‘Hail! Hail! Rock and Roll’ povodom 60. rođendana Chucka Berrya. Uz Berryja su nastupili Linda Ronstadt, Keith Richards, Eric Clapton, Robert Cray, Etta James, Johnnie Johnson, Steve Jordan, Bobby Keys, Julian Lennon i drugi, a u dokumentarcu objavljenom naredne godine pojavili su se i  Bo Diddley, The Everly Brothers, John Lennon (arhivske snimke), Jerry Lee Lewis, Roy Orbison, Little Richard i Bruce Springsteen.

1988. Whitney Houston je imala treći singl na britanskom broju 1, "One Moment In Time". Pjesma je snimljena za proslavu Olimpijskih igara u Seulu 1988.

1990. objavljen je osmi studijski album Paula Simona, 'The Rhythm of the Saints'. Slijedeći uspješnu formulu prethodnika 'Graceland', Simon je nadahnuće za ovaj album pronašao u tradicionalnoj latinoameričkoj glazbi. Osim desetaka latinoameričkih glazbenika, na albumu su gostovali i Adrian Belew (King Crimson, David Bowie, Frank Zappa, Talking Heads), J.J. Cale, Hugh Masakela i Steve Gadd.

1992. Bob Dylan je u Madison Square Gardenu proslavio 30 godina od svoje prve službene snimke. Gosti su mu bili Neil Young, Eric Clapton, George Harrison, Roger McGuinn, Tom Petty i Ron Wood. Devet godina kasnije, na turneji povodom izdavanja albuma ‘Love and Theft’, Dylanu su dvojica zaštitara spriječila ulaz na vlastiti koncert. Dylan je sam zahtijevao strožu kontrolu prilikom koncerata, a nije imao propusnicu kod sebe. Zaštitari su ipak dobili otkaze.

2001. izdan je šesti i posljednji album benda Fugazi, 'The Argument'. Fugazi su na njemu prvi puta ugostili neke glazbenike: Jerryja Buschera na bubnjevima te Kathi Wilcox (Bikini Kill) i Bridget Cross (Unrest) na pratećim vokalima. Bend je album opisao kao 'antiratni manifest', a na omotu su odali počast žrtvi pucnjave na sveučilištu Kent State 1970., Sandri Lee Scheuer.

2012. izdan je kompilacijski album 'Unknown Rooms: A Collection of Acoustic Songs' Chelsea Wolfe. Većina pjesama potječe s početka Chelseaine glazbene karijere kada je svoje uratke sama stavljala na internet. Pjesmu 'Flatlands' je obradio Mark Lanegan.

2016. održan je posljednji dan Desert Trip festivala, šestodnevnog glazbenog festivala koji se održao tijekom dva vikenda u listopadu 2016. godine u Empire Polo Clubu u mjestu Indio u Californiji. Nastupili su Bob Dylan, The Rolling Stones, Neil Young, Paul McCartney, The Who i Roger Waters.

Rođeni

1938. Christa Päffgen, poznatija kao Nico, njemačka kantautorica, pjesnikinja, glumica i model. Rođena u Koelnu, selila se prvo u Berlin, a zatim, kad su je otkrili modni agenti, u Pariz. Naglo se prestala baviti modelingom, no otvorila su joj se vrata svijeta glume (1959. dobila je ulogu u Fellinijevom ‘La Dolce Vita'). Prvi singl snimila je 1965., ‘I’m Not Sayin’, a producirao ga je Jimmy Page. Preko Briana Jonesa došla je do Andyja Warhola, za kojeg je glumila u nekoliko njegovih eksperimentalnih filmova. Warhol je potom Nico preporučio svojim pulenima, Velvet Underground, te su zajedno snimili slavni album ‘The Velvet Underground and Nico’. Iste je godine izdan njen samostalni debi-album, ‘Chelsea Girl’. Snimila je ukupno šest studijskih albuma, a njenu karijeru obilježile su brojne afere s poznatim glazbenicima i umjetnicima. Preminula je u srpnju 1988., doživjevši srčani udar za vrijeme vožnje biciklom.

1947. Bob Weir, američki glazbenik i tekstopisac, najpoznatiji kao jedan od osnivača rock grupe Grateful Dead.

1959. Gary Kemp, engleski pjevač, tekstopisac i glumac, najpoznatiji kao glavni gitarist, prateći vokal i glavni tekstopisac grupe Spandau Ballet. Postali su jedna od najuspješnijih grupa koja se pojavila u doba nove romantike, a tijekom 80-ih su izbacili brojne međunarodne hitove, uključujući "True", "Gold" i "Through The Barricades". Godine 2018. bubnjar benda Pink Floyd, Nick Mason, ga je pozvao da postane gitarist i vokal njegovog psihodeličnog rock benda Saucerful of Secrets, kojim "hvata duh" rane glazbe Pink Floyda. Bend čine Guy Pratt na basu i vokalu, Lee Harris na gitari i pratećim vokalima te Dom Beken na klavijaturama.

1960. Rober Arthur ‘Bob’ Mould, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist bendova Hüsker Dü i Sugar. Hüsker Dü je osnovao 1979. s bubnjarem i pjevačem Grantom Hartom. Bend se smatra jednim od perjanica američkog alter- i college-rocka te ključnim utjecajem za bendove poput Nirvane, The Pixies i Foo Fighters. Nakon burnog raspada Hüsker Dü, Mould je započeo samostalnu karijeru, za vrijeme koje je osnovao i predvodio Sugar (1992.-1995.). Izdao je 13 samostalnih studijskih albuma.

1962. Micheal Peter Balzary, poznatiji kao Flea, australo-američki glazbenik, najpoznatiji kao član američkog Red Hot Chili Peppers. Kao dijete je svirao trubu, a bas ga je naučio svirati prijatelj Hilel Slovak. Njih dvojica su, zajedno s vokalom Anthonyem Kiedisom 1984. osnovali Red Hot Chili Peppers. U bendu, koji je više puta mijenjao sastav (prvi puta zbog smrti Slovaka), ostao je do danas, uvelike pridonoseći karakterističnom zvuku kalifornijskog sastava. Flea je, među ostalim, svirao i s grupama Jane’s Addiction, Antemasque i Atoms for Peace. U anketi Rolling Stonea iz 2009. izglasan je drugim najboljim basistom svih vremena.

1977. John Clayton Mayer, američki kantautor i producent. Izdao je sedam studijskih albuma, pokrivajući žanrove od pop rocka do bluesa. Dobitnik je sedam Grammya. Godine 2015. osnovao je Dead & Company s tri bivša člana Grateful Dead.

Preminuli

1969. Leonard Chess, rođen 1917. kao Lejzor Czyz, osnivač i vlasnik diskografske kuće Chess Records. Rođen je u današnjoj Bjelorusiji, tada poljskom teritoriju. Kao mladić se preselio u SAD te ušao u glazbeni biznis vodeći jazz klubove. Diskografska kuća, koju je osnovao kasnih četrdesetih, 1950. dobiva ime Chess Records. Kuća je bila ključna u razvoju električnog bluesa, potpisavši izvođače poput Muddya Watersa, Bo Diddleya, Howlin Wolfa, Willieja Dixona te kasnije Chucka Berryja. Chess je preminuo 1969. od posljedica srčanog udara u 53. godini. Na velikom platnu su ga utjelovili Adrien Brody (‘Cadillac Records’) i Alessandro Nivola (‘Who Do You Love?’).



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici