Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the-who

1965. The Who su snimili pjesmu ‘My Generation’ u IBC studiju u Londonu. Pjesma se našla na istoimenom albumu prvijencu grupe. Smatra se ključnom u razvoju rock glazbe zbog tematike, Daltreyevog načina pjevanja i revolucionarnog bas sola. Također se vodi kao prva prava hard rock, pa i punk pjesma. Gitaristu Pete Townshendu su kao inspiracija poslužili navodni incident s Kraljicom, kojoj je smetalo Townshendovo pogrebno vozilo kraj kojeg je svakodnevno prolazila te Mose Allisonov ‘Young Man Blues’. Dosegla je drugo mjesto na britanskoj top listi singlova. Rolling Stone je pjesmu proglasio 11. najboljom svih vremena, dok je na VH1 listi zauzela 13. mjesto. Također se nalazi u Grammy Kući Slavnih.

Događaji

1973. The Rolling Stones su započeli četverotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice albuma sa "Goats Head Soup", njihovim četvrtim američkim brojem 1.

1979. "Reggatta De Blanc", drugi album engleskog rock sastava The Police, je započeo četverotjedni boravak na 1. mjestu u Velikoj Britaniji. Album na kojem se nalaze prva dva broj 1 hita benda, "Message In A Bottle" i "Walking On The Moon", je koštao samo 6.000 funti za snimanje.

1979. ‘Don’t Stop Till You Get Enough’ Michaela Jacksona dosegla je vrh Billboardove ljestvice singlova. Nalazila se na petom albumu Kralja Popa, ‘Off the Wall’. Danas se smatra jednom od Jacksonovih najboljih uradaka.
1984. U2-ov ‘The Unforgettable Fire’ bio je broj 1 na britanskoj ljestvici albuma. Album je sniman u dvorcu Slane i Windmill Lane studiju, a producirali su ga Brian Eno i Daniel Lanois. Album su proslavili singlovi ‘Pride (In the Name of Love)’ i ‘The Unforgettable Fire’ te ‘Bad’, koju je bend odsvirao na Live Aidu naredne godine.
1984. ‘I Just Called To Say I Love You’ Stevieja Wondera popela se na vrh američke ljestvice singlova. Također je bila broj 1 u Britaniji.

1990. George Michael je dospio na 1. mjesto američke ljestvice singlova sa "Praying For Time", svojim šestim američkim solo singlom na broju 1, i posljednjim solo singlom koji je zauzeo vrh ljestvice u SAD-u.

2008. Ringo Starr je objavio video poruku na svojoj web stranici, moleći fanove da mu ne šalju molbe za autograme i e-poštu.

2011. američki pop rock bend Maroon 5 je bio na vrhu ljestvice top 10 u Velikoj Britaniji sa singlom "Moves Like Jagger", suradnja sa Christinom. Pjesma je nominirana za nagradu Grammy za najbolji pop duo/grupnu izvedbu na 54. dodjeli nagrada Grammy.

2016. u 13:00 sati Nobelov odbor za dodjelu nagrada objavio je da je Bob Dylan dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. Nagrada koju dodjeljuje Švedska akademija, a koja se sastoji od medalje, novčane nagrade i diplome, slavnom je američkom glazbeniku i književniku dodijeljena zbog "uvođenja novog poetskog izričaja u dugu tradiciju američke pjesmarice". Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901., a Dylan je ukupno 113. laureat u ovoj kategoriji.

2018. u Zagrebu je nastupio frotnmen kultne rock grupe Jethro Tull, Ian Anderson, izvodivši najveće hitove benda. Rasprodani koncert održan je u maloj dvorani Doma sportova, a više o tome možete čitati OVDJE.

ia

Ian Anderson, foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

Rođeni

1940. Chris Farlowe, britanski pjevač koji je 1966. imao singl na britanskom broju 1, "Out Of Time", koju su napisali Mick Jagger i Keith Richards.

1941. Paul Frederick Simon, američki folk rock kantautor, dio dua Simon&Garfunkel. Od mladosti prijateljuje s Artom Garfunkelom, s kojim 1964. osniva duo Simon&Garfunkel, koji do 1970. postaje najuspješniji glazbenio dvojac u povijesti moderne glazbe. U to vrijeme skladao je tri američka singla broj 1: ‘The Sound of Silence’, ‘Mrs. Robinson’ te ‘Bridge Over Troubled Water’. Na vrhu popularnosti, duo se razdvaja te obojica počinje samostalne karijere. Simon je zadržao popularnost u 70-ima, no početkom 80-ih sve teže pronalazi put do publike. Karijeru mu oživljava ‘Graceland’, album iz 1986. godine koji je uvelike inspiriran afričkom glazbom. Posljednji studijski album snimio je 2011. godine. Dobitnik je 12 Grammya, a 2001. postao je stanovnik Rock and Roll Kuće Slavnih. Time ga je uvrstio među ‘100 ljudi koji su oblikovali svijet’.

Paul Simon

Paul Simon u Beču 2015., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

1944. Robert Lamm, američki klavijaturist, pjevač i tekstopisac grupe Chicago, koja je 1976. imala singl na britanskom i američkom broju 1, "If You Leave Me Now". Lamm je napisao mnoge najveće hitove benda, uključujući "Questions 67 & 68", "Does Anybody Really Know What Time It Is?", "25 Or 6 To 4", i "Harry Truman". Chicago su imali pet uzastopnih albuma na 1. mjestu Billboardove ljestvice i 20 top deset singlova na Billboard Hot 100.

1947. Samuel Roy ‘Sammy’ Hagar, američki pjevač, član Montrosea od 1973. do 1975. i Van Halena od 1985. do 1986. te od 2003. do 2005. Imao je i uspješnu solo karijeru, a posljednji projekt mu je bend Chickenfoot.

1948. Peter David Spencer, bubnjar engleskog rock benda Smokie od 1973. do 1986. godine. 1975. godine su imali singl na britanskom broju 3, "If You Think You Know How To Love Me", a njihov najpopularniji hit singl je bio "Living Next Door To Alice".

1968. Carlos Marin, bariton multi-nacionalne klasične vokalne skupine Il Divo. Njihov istoimeni album iz 2004. bio je na broju 1 u 14 zemalja svijeta.

1980. Ashanti Douglas, američka pjevačica, spisateljica i glumica koja je 2002. imala singl na američkom broju 1, "Foolish", i iste godine album na američkom broju 1, "Ashanti".

Preminuli

1998. Bojan Pečar, srbijanski rock-glazbenik, basist EKV-a.

2009. Jasper Cini (r. 1927.), poznatiji kao Al Martino, američki pjevač i glumac talijanskog porijekla. Slavni Mario Lanza bio je obiteljski prijatelj Cinijevima. Karijera mu je počela 1952., kad je pobijedio na talent-natjecanju. Pjevačka karijera bila mu je na vrhuncu 50-ih i 60-ih, s hitovima poput ‘Here in My Heart’, ‘I Love You Because’ i ‘Spanish Eyes’. Kao glumac upamćen je po ulozi Johnnya Fontanea u filmu ‘The Godfather’ iz 1972. Preminuo je u 82. godini života.