Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the-whoDogađaji
1965. The Who su snimili pjesmu ‘My Generation’ u IBC studiju u Londonu. Pjesma se našla na istoimenom albumu prvijencu grupe. Smatra se ključnom u razvoju rock glazbe zbog tematike, Daltreyevog načina pjevanja i revolucionarnog bas sola. Također se vodi kao prva prava hard rock, pa i punk pjesma. Gitaristu Pete Townshendu su kao inspiracija poslužili navodni incident s Kraljicom, kojoj je smetalo Townshendovo pogrebno vozilo kraj kojeg je svakodnevno prolazila te Mose Allisonov ‘Young Man Blues’. Dosegla je drugo mjesto na britanskoj top listi singlova. Rolling Stone je pjesmu proglasio 11. najboljom svih vremena, dok je na VH1 listi zauzela 13. mjesto. Također se nalazi u Grammy Kući Slavnih.

1979. ‘Don’t Stop Till You Get Enough’ Michaela Jacksona dosegla je vrh Billboardove ljestvice singlova. Nalazila se na petom albumu Kralja Popa, ‘Off the Wall’. Danas se smatra jednom od Jacksonovih najboljih uradaka.
1984. U2-ov ‘The Unforgettable Fire’ bio je broj 1 na britanskoj ljestvici albuma. Album je sniman u dvorcu Slane i Windmill Lane studiju, a producirali su ga Brian Eno i Daniel Lanois. Album su proslavili singlovi ‘Pride (In the Name of Love)’ i ‘The Unforgettable Fire’ te ‘Bad’, koju je bend odsvirao na Live Aidu naredne godine.
1984. ‘I Just Called To Say I Love You’ Stevieja Wondera popela se na vrh američke ljestvice singlova. Također je bila broj 1 u Britaniji.

2008. Ringo Starr je objavio video poruku na svojoj web stranici, moleći fanove da mu ne šalju molbe za autograme i e-poštu.

2016. u 13:00 sati Nobelov odbor za dodjelu nagrada objavio je da je Bob Dylan dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. Nagrada koju dodjeljuje Švedska akademija, a koja se sastoji od medalje, novčane nagrade i diplome, slavnom je američkom glazbeniku i književniku dodijeljena zbog "uvođenja novog poetskog izričaja u dugu tradiciju američke pjesmarice". Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901., a Dylan je ukupno 113. laureat u ovoj kategoriji.

Rođeni:
1941. Paul Frederick Simon, američki folk rock kantautor, dio dua Simon&Garfunkel. Od mladosti prijateljuje s Artom Garfunkelom, s kojim 1964. osniva duo Simon&Garfunkel, koji do 1970. postaje najuspješniji glazbenio dvojac u povijesti moderne glazbe. U to vrijeme skladao je tri američka singla broj 1: ‘The Sound of Silence’, ‘Mrs. Robinson’ te ‘Bridge Over Troubled Water’. Na vrhu popularnosti, duo se razdvaja te obojica počinje samostalne karijere. Simon je zadržao popularnost u 70-ima, no početkom 80-ih sve teže pronalazi put do publike. Karijeru mu oživljava ‘Graceland’, album iz 1986. godine koji je uvelike inspiriran afričkom glazbom. Posljednji studijski album snimio je 2011. godine. Dobitnik je 12 Grammya, a 2001. postao je stanovnik Rock and Roll Kuće Slavnih. Time ga je uvrstio među ‘100 ljudi koji su oblikovali svijet’.

Paul Simon

Paul Simon u Beču 2015., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

1947. Samuel Roy ‘Sammy’ Hagar, američki pjevač, član Montrosea od 1973. do 1975. i Van Halena od 1985. do 1986. te od 2003. do 2005. Imao je i uspješnu solo karijeru, a posljednji projekt mu je bend Chickenfoot.

Umrli:

1998. Bojan Pečar, srbijanski rock-glazbenik, basist EKV-a.

2009. Jasper Cini (r. 1927.), poznatiji kao Al Martino, američki pjevač i glumac talijanskog porijekla. Slavni Mario Lanza bio je obiteljski prijatelj Cinijevima. Karijera mu je počela 1952., kad je pobijedio na talent-natjecanju. Pjevačka karijera bila mu je na vrhuncu 50-ih i 60-ih, s hitovima poput ‘Here in My Heart’, ‘I Love You Because’ i ‘Spanish Eyes’. Kao glumac upamćen je po ulozi Johnnya Fontanea u filmu ‘The Godfather’ iz 1972. Preminuo je u 82. godini života.