Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Elvis Presley

1955. Elvis Presley, Johnny Cash i Carl Perkins krenuli su na zajedničku američku turneju od ukupno jedanaest nastupa.

1969. Muddy Waters doživio je prometnu nesreću u okolici Chicaga u kojoj je teško ozlijeđen. Svi ostali putnici u vozilu su poginuli. Waters nije nastupao oko godinu dana, a i kasnije su mu nastupi bili vrlo rijetki. Istog datuma 1997. godine održan je koncert u čast Muddyja Watersa na kojem su između ostalih nastupili Gregg Allman, Bo Diddley, Keb'Mo', Buddy Guy i John Hiatt.

1975. ‘Saturday Night Live’ doživio je svoju premijeru na NBC-u. Prvi glazbeni gosti bili su Janis Ian i Billy Preston.

1997. ‘Candle in the Wind ‘97’ Elton Johna dosegla je vrh američke ljestvice singlova. Pjesma iz 1973. je ponovno snimljena i izdana u čast poginule britanske princeze Diane. Singl je danas drugi najprodavaniji svih vremena, a Eltonu Johnu je priskrbio Grammy.

2003. čitatelji časopisa Mojo izabrali su tri prijelomna trenutka u povijesti rocka. Na prvom mjestu je bilo snimanje Elvisovog debitantskog singla ‘That’s All Right’, na drugom Dylanov prijelaz s akustične na električnu glazbu, a na trećem izlazak singla ‘White Riot’ The Clash.

2006. britanski hard rokeri The Darkness ostali su bez pjevača Justina Hawkinsa, koji je otišao u kliniku za odvikavanje od droge. Bend su proslavila prva dva albuma, ‘Permission to Land’ (2003.) i ‘One Way Ticket to Hell... and Back’ (2005.).

Rođeni:

1895. Jakov Gotovac, hrvatski dirigent i skladatelj. Vrhunci njegovog prvog stvaralačkog razdoblja su narodni obred 'Koleda' (1925.) i 'Simfonijsko kolo' (1926.), uz koje treba još spomenuti scensku glazbu za Gundulićevu 'Dubravku' (1926.) i romantičnu narodnu operu 'Morana' (1930.). Iduća etapa u Gotovčevom opernom stvaralaštvu je njegova komična narodna opera 'Ero s onoga svijeta' (1935.), koja je obišla više od 80 europskih pozornica i izvođena je na devet jezika.

1946. Daryl Franklin Hohl, poznatiji kao Daryl Hall, američki glazbenik, pjevač i producent, najpoznatiji kao dio dua Hall & Oates. Oba roditelja su mu bili pjevači te je Daryl odlučio poći njihovim stopama. Studirao je glazbu te je 1967. tamo upoznao Johna Oatesa. Hall & Oates potpisali su za Atlantic Records te snimili niz zapaženih albuma početkom 70-ih godina, miješajući žanrove poput rocka, R&B-a i soula. Najveći komercijalni uspjeh doživjeli su 80-ih, snimajući za diskografsku kuću RCA. Kulminacija uspjeha bio je američki singl broj 1 ‘Maneater’ iz 1982. godine. Hall & Oates primljeni su u Rock and Roll Hall of Fame 2014. godine. Hall je, uz rad u duu, ostvario i plodnu samostalnu karijeru.

1973. Brendan Brown, američki glazbenik, najpoznatiji kao pjevač, gitarist i jedini originalni član grupe Wheatus.

1976. Dominic Aitchison, škotski glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač i basist grupe Mogwai.