Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

abba1978. Nakon tri godine braka rastali su se Anni-Frid i Benny iz švedske grupe ABBA.

1972. Izdan je četvrti studijski album grupe Genesis, 'Foxtrot'. Najpoznatiji je po 23-minutnoj skladbi 'Supper's Ready'. Rolling Stone je album proglasio 14. najboljim prog-rock albumom svih vremena.

1984. David Bowie je dobio šesti album na britanskom broju 1, ovaj put 'Tonight', koji je sadržavao hit 'Blue Jean' te tri obrade ('Don't Look Down', 'God Only Knows' i 'I Keep Forgettin').

2005. Koncert Rolling Stonesa na virdžinijskom sveučilištu nakratko je prekinut zbog dojave o bombi, no informacija se pokazala lažnom pa je koncert nastavljen.

2006. u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupila je kultna američka hip-hop grupa Public Enemy.

2009. Objavljen je 'Exploding Head', drugi studijski album benda A Place to Bury Strangers i njihov prvi za veliku diskografsku kuću (Mute Records). Istog dana izdan je sedmi studijski album Built to Spill, 'There Is No Enemy'. Posljednji je to album grupe na kojem su sudjelovali bubnjar Scott Plouf i basist Brett Nelson, koji su bend napustili tri godine kasnije.

2011. Magazin Rolling Stone objavio je rezultate ankete u kojem se birala najgora pjesma 80-ih godina. Prvih pet na listi bile su: 'We Built This City' Starshipa, 'The Final Countdown' Europe, Chris de Burgh s 'Lady In Red', Whamova 'Wake Me Up Before You Go-Go' te 'The Safety Dance' grupe Men Without Hats.

Rođeni:

1966. Thomas Eugene 'Tommy' Stinson, američki basist, član The Replacements, Perfect, Guns&Roses i Soul Asylum. Bas je počeo svirati s 11 godina na nagovor brata Boba, s kojim je uskoro postao dio benda koji će se 1980. prozvati The Replacements i postati jedan od ključnih američkih alter-rock bendova 80-ih. Nakon raspada The Replacements početkom 90-ih Tommy je osnovao bend Bash&Pop, a kasnije bio dio Perfect, Soul Asylum te Guns&Roses. Snimio je i dva albuma u samostalnoj karijeri.

Preminuli:

1978. John Michael 'Johnny' O'Keefe (r. 1935.), australski pjevač. Poznat pod nadimkom 'The Wild One', O'Keefe je prvi australski rock glazbenik koji je nastupao u SAD-u te tamo postigao značajniji uspjeh. Godine 1986. Iggy Pop obradio je njegovu 'Wild One' te ju preimenovao u 'Real Wild Child'. O'Keefe je preminuo od posljedica predoziranja narkoticima u dobi od 43 godine.

2019. Ginger Baker, engleski bubnjar i skladatelj. Ginger Bakerova slava rasla je kako je mijenjao sastave u kojima je bubnjao. Krenuo je sa Graham Bond Organisation, a vrhunac karijere napravio u sastavu Cream od 1966. do 1968. Kasnije je s Ericom Claptonom, Ricom Grechom i Steveom Winwoodom osnovao grupu Blind Faith (1969.). Nakon toga osnovao je vlastiti sastav Ginger Baker's Air Force (1970-ih), koji je eksperimentirao s jazzom i rockom. Baker je osvajao glazbenu publiku, neobičnim smislom za ritam, virtuoznošću na svom instrumentu, a i atraktivnošću svog nastupa, među prvima je svirao sa dva bas bubnja. (izvor: wikipedia.org)