Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Victor Talking Machine Company1901. Osnovana je prva diskografska kuća, The Victor Talking Machine Company.

1987. Brenda Lee je u svojoj rodnoj Lithoniji, Georgija, dobila svoj dan i ulicu. U 1960-ima, od američke pjevačice jedino su Elvis, Beatlesi i Ray Charles imali više pjesama na američkoj top listi. Spomenuta je i u hitu ‘Radar Love’ grupe Golden Earring iz 1973. godine.

1992. Sinead O’Connor izazvala je kontroverze poderavši fotografiju pape na gostovanju u emisiji ‘Saturday Night Live’.

1997. Osnovana je hrvatska podružnica slovenske diskografske kuće Menart. U svom rosteru imala je ili ima izvođače poput: Tram 11, The Beat Fleet, Colonije, Hladnog piva, Ede Maajke, Gorana Karana, Letu štuke, Pips, Chips & Videoclips i Gustafa.

2004. Joss Stone postala je najmlađa glazbenica s albumom na britanskom broju 1 s ‘Mind, Body and Soul’. Imala je samo 17 godina.

2007. Turneja ‘A Bigger Bang’ Rolling Stonesa postala je najunosnija glazbena turneja u povijesti s prihodom od 560 milijuna dolara.

Rođeni:

1938. Edward Raymond ‘Eddie’ Cochran, američki glazbenik. Do danas je ostao ikona ranog rock and rolla. Za života je izdao tek jedan studijski album u SAD-u, no osvojio je publiku i kritiku pjesmama poput ‘Summertime Blues’, 'C'mon Everybody' i 'Three Steps to Heaven'. Poginuo je u prometnoj nesreći, vozeći se u taksiju u Engleskoj, dok mu je bila samo 21 godina. Izvršio je nemjerljiv utjecaj na kasnije rock glazbenike, a 1987. uvršten je u Rock And Roll Hall of Fame. Proglašen je 87. najboljim gitaristom svih vremena na listi Rolling Stonea iz 2003. godine.

1951. Lindsey Buckingham, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist, pjevač i autor pjesama u Fleetwood Mac od 1975. do 1987. i od 1997. do danas. Bio je dio grupe za vrijeme njene najveće popularnosti, od izdavanja albuma ‘Fleetwood Mac’ do ‘Tango in the Night’. Izdao je i devet studijskih albuma u samostalnoj karijeri. Uvršten je u Rock And Roll Kuću Slavnih kao član Fleetwood Mac 1998., a Rolling Stone ga je 2011. svrstao na 100. mjesto najboljih gitarista svih vremena.

1954. Steven ‘Stevie’ Ray Vaughan, američki blues glazbenik. Počeo je svirati gitaru sa sedam godina, a prvi uzor bio mu je brat Jimmie. Smatraju ga jednim od ključnih figura blues revivala osamdesetih godina u SAD-u. Virtuoznost u sviranju i pisanju pjesama donijelo mu je slavu i brojne nagrade još za života, koji je tragično prekinut u padu helikoptera nakon koncerta. Imao je 35 godina. Izdao je pet studijskih albuma, a posthumno je 1991. izdan ‘The Sky Is Crying’. Rolling Stone ga je 2014. imenovao 12. najboljim gitaristom svih vremena, a godinu kasnije je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame.

Preminuli:

1967. Woody Guthrie (r. 1912.), pravim imenom Woodrow Wilson Guthrie, američki folk kantautor. Jedna je od ključnih figura američkog folka prve polovice 20. stoljeća i najveći uzor veličinama poput Boba Dylana. Najpoznatiji je po pjesmi ‘This Land Is Your Land’ i po gitari na kojoj je pisalo ‘this machine kills fascists’. Preminuo je od posljedica Huntingtonove bolesti u New Yorku u dobi od 55 godina.