Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

The Victor Talking Machine Company1901. Osnovana je prva diskografska kuća, The Victor Talking Machine Company.

1987. Brenda Lee je u svojoj rodnoj Lithoniji, Georgija, dobila svoj dan i ulicu. U 1960-ima, od američke pjevačice jedino su Elvis, Beatlesi i Ray Charles imali više pjesama na američkoj top listi. Spomenuta je i u hitu ‘Radar Love’ grupe Golden Earring iz 1973. godine.

1992. Sinead O’Connor izazvala je kontroverze poderavši fotografiju pape na gostovanju u emisiji ‘Saturday Night Live’.

1997. Osnovana je hrvatska podružnica slovenske diskografske kuće Menart. U svom rosteru imala je ili ima izvođače poput: Tram 11, The Beat Fleet, Colonije, Hladnog piva, Ede Maajke, Gorana Karana, Letu štuke, Pips, Chips & Videoclips i Gustafa.

2004. Joss Stone postala je najmlađa glazbenica s albumom na britanskom broju 1 s ‘Mind, Body and Soul’. Imala je samo 17 godina.

2007. Turneja ‘A Bigger Bang’ Rolling Stonesa postala je najunosnija glazbena turneja u povijesti s prihodom od 560 milijuna dolara.

Rođeni:

1938. Edward Raymond ‘Eddie’ Cochran, američki glazbenik. Do danas je ostao ikona ranog rock and rolla. Za života je izdao tek jedan studijski album u SAD-u, no osvojio je publiku i kritiku pjesmama poput ‘Summertime Blues’, 'C'mon Everybody' i 'Three Steps to Heaven'. Poginuo je u prometnoj nesreći, vozeći se u taksiju u Engleskoj, dok mu je bila samo 21 godina. Izvršio je nemjerljiv utjecaj na kasnije rock glazbenike, a 1987. uvršten je u Rock And Roll Hall of Fame. Proglašen je 87. najboljim gitaristom svih vremena na listi Rolling Stonea iz 2003. godine.

1951. Lindsey Buckingham, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist, pjevač i autor pjesama u Fleetwood Mac od 1975. do 1987. i od 1997. do danas. Bio je dio grupe za vrijeme njene najveće popularnosti, od izdavanja albuma ‘Fleetwood Mac’ do ‘Tango in the Night’. Izdao je i devet studijskih albuma u samostalnoj karijeri. Uvršten je u Rock And Roll Kuću Slavnih kao član Fleetwood Mac 1998., a Rolling Stone ga je 2011. svrstao na 100. mjesto najboljih gitarista svih vremena.

1954. Steven ‘Stevie’ Ray Vaughan, američki blues glazbenik. Počeo je svirati gitaru sa sedam godina, a prvi uzor bio mu je brat Jimmie. Smatraju ga jednim od ključnih figura blues revivala osamdesetih godina u SAD-u. Virtuoznost u sviranju i pisanju pjesama donijelo mu je slavu i brojne nagrade još za života, koji je tragično prekinut u padu helikoptera nakon koncerta. Imao je 35 godina. Izdao je pet studijskih albuma, a posthumno je 1991. izdan ‘The Sky Is Crying’. Rolling Stone ga je 2014. imenovao 12. najboljim gitaristom svih vremena, a godinu kasnije je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame.

Preminuli:

1967. Woody Guthrie (r. 1912.), pravim imenom Woodrow Wilson Guthrie, američki folk kantautor. Jedna je od ključnih figura američkog folka prve polovice 20. stoljeća i najveći uzor veličinama poput Boba Dylana. Najpoznatiji je po pjesmi ‘This Land Is Your Land’ i po gitari na kojoj je pisalo ‘this machine kills fascists’. Preminuo je od posljedica Huntingtonove bolesti u New Yorku u dobi od 55 godina.