Na današnji dan
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

jllewismugshot1

1976. Jerry Lee Lewis slučajno je upucao svog basista Normana Owensa na vlastitoj rođendanskoj proslavi. Owens je dobio metak u prsa, no preživio je, te je kasnije tužio Lewisa.

Događaji

1956. Bill Haley je imao pet pjesama na britanskom top 30, "Rockin Through The Rye", "Saints Rock n 'Roll", "Rock Around The Clock", "Razzle Dazzle" i "See You Later Alligator".

1960. Ricky Valance je bio na 1. mjestu britanske liste singlova sa "Tell Laura I Love Her", što ga je učinilo prvim velškim pjevačem na vrhu te ljestvice.

1967. Rolling Stones su se razišli s dugogodišnjim menadžerom Andrewom Loogom Oldhamom. Vodio ih je četiri godine, tijekom kojih je promovirao grupu kao onu koju ‘roditelji vole mrziti’. Inauguriran je u Rock and Roll Hall of Fame iste godine kao i menadžer Beatlesa, Brian Epstein.

1973. Grand Funk Railroad su dobili singl na vrhu američke ljestvice. ‘We’re an American Band’ je to postigao na 25. rođendan člana grupe, Marka Farnera. Singl je producirao Todd Rundgren.

1979. ‘Message in a Bottle’ je postao prvi singl broj 1 u Britaniji za grupu The Police. Pjesma se nalazi na njihovom drugom albumu ‘Reggatta de Blanc’. Nju su, između ostalih, obradili John Mayer, 30 Seconds To Mars te metal bendovi Excel i Machine Head. Rolling Stone ju je proglasio 65. najboljom gitarskom pjesmom svih vremena.

1984. Prince And The Revolution su započeli dvotjedni boravak na 1. mjestu američke ljestvice singlova sa "Let's Go Crazy", njihovim drugim američkim brojem 1. Bila je to uvodna pjesma na albumu i u filmu "Purple Rain".

1986. izdan je 'Brotherhood', četvrti studijski album New Order. Dosegao je 9. mjesto britanske ljestvice i izbacio hit-singl 'Bizzare Love Triangle'.

1990. Maria McKee je bila na 1. mjestu britanske liste singlova sa "Show Me Heaven", koja se našla u filmu Toma Cruisea "Days Of Thunder".

1992. objavljen je drugi album grupe Alice in Chains. ‘Dirt’ je dosegao šesto mjesto američke ljestvice te slovi za jedan od najboljih albuma grunge pokreta. Izbacio je i pet uspješnih singlova: ‘Would?’, ‘Them Bones’, ‘Angry Chair’, ‘Rooster’ i ‘Down in a Hole’. Kerrang! ga je proglasio albumom godine, a Guitar World najboljim ‘gitarističkim’ albumom. Samo u SAD-u je do danas prodan u oko 3,5 milijuna primjeraka. Istog dana izašao je i debi album Stone Temple Pilots, ‘Core’. Također se radi o jednom od ključnih albuma grungea, a bio je još uspješniji od ‘Dirt’, prodavši se u preko 4 milijuna primjeraka i dosegavši treće mjesto Billboarda.

1997. izdan je treći studijski album grupe The Verve, 'Urban Hymns'. Album je gotovo u potpunosti skladao frontman Richard Ashcroft. Naposljetku je pozvao gitarista Nicka McCabea iz originalne postave benda da im se ponovno pridruži zbog Nickovog unikatnog zvuka kojeg je davao pjesmama. Album je bendu dao slavu koju ranije nisu uspjeli dostići, a to su pratili i komercijalni rezultati: album se prodao se u preko 10 milijuna primjeraka u svijetu, što ga danas čini 18. najprodavanijim albumom u Britaniji ikada. Uz to, bend je za njega dobio dvije Brit nagrade, a pojavili su se na omotu Rolling Stonea 1999. godine. 'Urban Hymns' je izbacio hit-singlove 'Bittersweet Symphony', 'The Drugs Don't Work' i 'Lucky Man', a na vrhu britanske ljestvice proveo je 12 tjedana. Melody Maker ga je proglasio albumom godine, NME trećim najboljim, a 2010. komisija Brit Awardsa ga je imenovala drugim najboljim britanskim albumom posljednjih 30 godina.

1997. objavljen je 21. studijski album The Rolling Stones, 'Bridges to Babylon'. Bio je to posljednji studijski uradak benda do 2005. i 'A Bigger Bang'. Dosegao je šesto mjesto britanske i treće mjesto američke ljestvice. Turneja kojom su promovirali album došla je i do zagrebačkog Hipodroma naredne godine.

2004. petodijelni set bubnjeva Keitha Moona iz 1968. godine prodan je američkom kolekcionaru na aukciji u Londonu za 120 000 funti, što je bio rekordni iznos za set bubnjeva na nekoj aukciji.

2009. izdan je 'Black Gives Way to Blue', četvrti studijski album Alice in Chains i njihov prvi bez pjevača Laynea Stayleyja, koji je preminuo 2002. godine. Njegovo mjesto zauzeo je pjevač i ritam-gitarist William DuVall. Album je izdan na 17. godišnjicu izlaska 'Dirt', najslavnijeg albuma grupe.

Rođeni

1921. Franny Beecher, lead gitarist Bill Haley & His Comets od 1954. do 1962. Preminuo je 24. veljače 2014. godine.

1935. Jerry Lee Lewis, američki glazbenik. Požnjeo je uspjeh singlovima ‘Whole Lotta Shakin’ Going On’ te ‘Great Balls of Fire’ iz 1957. godine. Dobio je nadimak ‘Ubojica’ i smatran je prvim istinskim zabavljačem rock glazbe. Publiku je 'zabavljao' i slučajem kad je odlučio oženiti svoju 13-godišnju rođakinju. Uvršten je u Rock And Roll Hall of Fame 1986. godine, a dobitnik je i nekoliko Grammya te nagrade za životno djelo. Na velikom platnu utjelovio ga je Dennis Quaid u biografskom filmu ‘Great Balls of Fire’ iz 1989.

1939. Tommy Boyce, pjevač i tekstopisac. 1968. Je imao singl na američkom broju 8 sa Bobbyjem Hartom, "I Wonder What She's Doing Tonite". Napisao je pjesme "Last Train To Clarksville", "I'm Not Your Stepping Stone" i "Scooby-Doo Where Are You". Prodano je preko 40 milijuna njegovih nosača zvuka. Počinio je samoubojstvo 23. studenog 1994.

1943. Manuel Fernandez, član španjolske beat grupe Los Bravos koji su 1966. godine imali singl na britanskom broju 2 i američkom broju 4, "Black Is Black". Bili su prvi španjolski rock bend koji je imao britanski i američki hit singl.

1948. Mark Farner, američki pjevač, gitarist i tekstopisac. Najpoznatiji kao pjevač i gitarist Grand Funk Railroad koji su imali singl na američkom broju 1 sa svojom verzijom "The Loco-Motion" koju je producirao Todd Rundgren. Bili su najuspješniji američki heavy metal bend 70-ih koji je prodao preko 20 milijuna albuma. Mark Farner je nakon raspada grupe započeo samostalnu karijeru koja traje do danas.

1958. Mick Harvey, australski multiinstrumentalist i autor, najpoznatiji kao bivši član The Birthday Party i The Bad Seeds, u kojima je svirao s Nickom Caveom. Izdao je i sedam samostalnih albuma te brojne albume filmske glazbe. Dobitnik je i dvije Mercury nagrade za koprodukciju albuma PJ Harvey ‘Stories From The City, Stories From The Sea’ iz 2001. i ‘Let England Shake’ iz 2011. godine.

1963. Leslie Edward ‘Les’ Claypool, američki glazbenik i autor, najpoznatiji kao basist i pjevač grupe Primus. U mladosti se družio s Kirkom Hammettom, kasnije članom Metallice. Dobio je priliku postati basist Metallice, no rekli su mu da je ‘predobar’ i da bi ‘trebao raditi nešto svoje’. Osnovao je Primus 1984. godine s Larryjem LaLondeom i Timom ‘Herbom’ Alexanderom, a aktivni su do danas, s prekidom između 2000. i 2003. godine. Surađivao je s Tomom Waitsom na pet njegovih albuma.

1967. Brett Anderson, pjevač i tekstopisac engleskog alternativnog rock sastava Suede, koji je 1994. godine imao singl na britanskom broju 3 "Stay Together". Nakon što se Suede raspao 2003., nakratko je predvodio The Tears i objavio četiri solo albuma.

1968. blizanci Matt i Luke Goss iz engleskog pop benda Bros, koji su 1988. godine imali singl na britanskom broju 1 "I Owe You Nothing", plus još 10 drugih singlova na britanskom top 40.

1987. Joshua Farro, gitarist američkog rock sastava Paramore, koji je 2009. godine imao album na britanskom broju 1, "Brand New Eyes", a njihov istoimeni četvrti studijski album iz 2013. godine je bio na američkom broju 1.

1994. američka pjevačica i spisateljica Ashley Nicolette Frangipane, poznatija kao Halsey. Uspjeh je postigla 2016. izdavanjem "Closer", suradnje s The Chainsmokers-om. Pjesma je zauzela 1. mjesto u više od 10 zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici