Na današnji dan

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

david bowie1980. Album Davida Bowieja ‘Scary Monsters And Supercreeps’ je postao njegov četvrti album na broju 1 u Britaniji. Na njemu su se nalazili hitovi ‘Ashes To Ashes’ i ‘Fashion’.

1979. Objavljen je 'Recent Songs', šesti studijski album Leonarda Cohena. Među brojnim gostima na eklektičnom albumu bili su Jennifer Warnes i Garth Hudson (The Band). Rolling Stone je pisao kako na albumu 'nema pjesme koja nešto ne nudi...a barem četiri ili pet njih su remek-djela'. Komercijalno, album nije bio uspješan, osim u Austriji gdje je doživio zlatnu nakladu.

1990. Marvin Gaye posthumno je dobio zvijezdu na hollywoodskom Šetalištu Slavnih. Preminuo je šest godina ranije, kada ga je upucao vlastiti otac dan prije Marvinovog 45. rođendana.

1993. Izdan je 'Very', peti studijski album Pet Shop Boys. Izbacio je čak pet singlova, među kojima je najbolje prošao 'Go West'. Album je dosegao vrh britanske ljestvice te se u svijetu prodao u preko pet milijuna primjeraka. Magazin Q ga je 2000. svrstao na 91. mjesto svoje liste najboljih britanskih albuma ikada, a uvršten je i u knjigu '1001 Albums You Must Hear Before You Die'.

1997. Bob Dylan odsvirao je ‘Knocking On The Heaven’s Door’ i ‘A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ za papu Ivana Pavla II. pred 200 000 ljudi u Bologni. Papa je to prepoznao kao priliku za povezivanje s mladima.

1998. Manic Street Preachers su sa svojim petim albumom ‘This Is My Truth Tell Me Yours’ uspjeli doseći vrh britanske ljestvice albuma. Najveći hit na albumu bila je pjesma ‘If You Tolerate This...’.

2000. U2 su održali nastup na vrhu svog hotela Clarence u Dublinu. Izveli su i dvije pjesme koje će se naći na narednom albumu grupe, ‘Beautiful Day’ i ‘Elevation’.

2005. 'Prairie Wind' je objavljen kao 27. studijski album Neila Younga. Album je posvetio svom netom preminulom ocu. 'Prairie Wind' je Youngu priskrbio dvije nominacije za Grammy te je dosegao 11. mjesto američke ljestvice.

Rođeni:

1947. Marvin Lee Aday, poznatiji kao Meat Loaf. Rođen je u Dallasu, no kao mlad se preselio u Los Angeles kako bi ostvario glazbenu karijeru. Najveći uspjeh doživio je s drugim albumom, ‘Bat Out Of Hell’, koji je do danas prodan u više od 43 milijuna primjeraka. Dobitnik je nagrade Grammy za pjesmu ‘I’d Do Anything For Love’.

Preminuli:

1986. Cliff Burton (r. 1962. kao Clifford Lee Burton), američki glazbenik, najpoznatiji kao basist Metallice. Pridružio se Metallici s nepunih 20 godina, prethodno privlačeći pažnju svojim virtuoznim sviranjem u grupi EZ Street. Svirao je na albumima ‘Kill ‘Em’ All’, ‘Ride the Lightning’ i ‘Master of Puppets’. Poginuo je u prometnoj nesreći u Švedskoj, kada je bendov autobus sletio s ceste i prevrnuo se. U blizini mjesta nesreće 2006. godine podignut mu je spomenik. Njegov život opisao je Joel McIver u biografiji ‘To Live Is to Die: The Life and Death of Metallica's Cliff Burton’.