MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Apart


Bookmark

Data

Released Lipanj 2018
Format EP
Vrsta Indie pop / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Četvrtak, 29 Studeni 2018
Žanr Indie
Length 17:57
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2018
Država SAD
Etiketa Capitol Records
Tags Scarlett Johansson Capitol Records Pete Yorn

Review

Čak devet godina nakon prvog zajedničkog albuma, "Break Up", američki kantautor Pete Yorn i glumica te povremena pjevačica Scarlett Johansson snimili su svojevrstan nastavak toga svog uglavnom zaboravljenog djelca. "Apart" već samim svojim nazivom slijedi tu nit što vodi od prekida ljubavne veze do, sudeći po nazivu ovoga EP-ja, razdvojena života. S obzirom na limite već prvoga albuma, koliko daleko su uistinu mogli otići?

Pa, za početak, možda se odustajanje od forme punog albuma pokazalo čak vrlo dobrom idejom. Naime, "Break Up" je, ako išta, pokazao da zajednički rad ovog dvojca ne uspijeva polučiti ništa uistinu snažno i upečatljivo. Naramak zaboravljivih melodija i ne osobito zanimljivih priča bio bi možda dojmljiviji da je bio kraći (iako ni njega ne krasi osobito velika minutaža), no kako se u prošlost ne može niti vrijedi vraćati, na novom izdanju već se u začetku kraći koncept nametnuo kao zgodnije rješenje. I da, "Apart" je zanimljiviji i bolji zbir pjesama!

Nismo, doduše, dobili toliko snažan koliko neloš, dopadljiv albumčić koji svojih 18 minuta sasvim pristojno trpi i crpi, zadržavajući pozornost slušatelja na svojim pjesmama na raskrižju pop i indie obrazaca. Pjesmama koje, po riječima svojih potpisnika, odražavaju ono stanje ljubavne veze kad više nema fizičke povezanosti, ali ona i dalje zaokuplja misli svojih aktera. Pjesama koje su... pa, solidne pop pjesme. "Iguana Bird" se od prvog takta razlijeva niz zvučnike i osvaja tom fluidnošću, jednostavnošću svoje lirike i ispreplitanjem muškog i ženskog vokala; "Bad Dreams" je najpitkiji trenutak EP-ja, ali možda i prepitak da bi se uistinu najbolje snašao u ovoj maloj cjelini; "Movies" je atmosferičan broj kojim posve gospodari Pete, ali koji osvaja svojom sintetičkom podlogom i iscijeđenim gitarskim zvukom; "Cigarillo" je drugi pop-trenutak, tek nešto "lakši" od prvog; "Tomorrow" je remiks pjesme s Yornovog još aktualnog albuma "Arranging Time" i kao takav možda pomalo suvišan... I eto, to bi bilo to, zaustavljeno taman na vrijeme da ne postane nezanimljivo i dosadno.

Naravno, netko bi na sve to logično pomislio: pa zar je vrijedilo nakon čak devet godina stanke? Budući da je u pitanju usputni projekt, svojevrsna radna zabava za oba svoja aktera, "Apart" je solidno djelce koje i nema pretenzija biti nešto (mnogo) više. Dovoljno kratko da ostane zanimljivo, dovoljno dugo da bude više od nadahnuta trenutka; dovoljno pop da zabljesne na prvu, dovoljno indie da zaintrigira i na koju dulju stazu.

 

Toni Matošin

Hits 1995