MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Laughing Apple


Bookmark

Data

Released Rujan 2017
Format Albumi
Vrsta Soft rock / Contemporary Singer/Songwriter
Dodano Petak, 01 Prosinac 2017
Žanr Pop-Rock
Length 33:26
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2017
Država Europa
Etiketa Cat-O-Log Records / Decca
Catalog Number 5770808
Edition details objavljeno: 15.9.2017.; producenti: Paul Samwell-Smith & Yusuf; snimano: ICP Studios
Tags Decca Yusuf Cat-O-Log Records

Review

Starijim ljubiteljima dobre glazbe nije nikakav problem povezati sljedeće pjesme „Lady D'Arbanville“; „Father And Son“; „Moonshadow“; „Morning Has Broken“; “Wild Word“ i „Peace Train“ s njihovim autorom.

Cat Stevens(majka Šveđanka,otac Grk) uz početne glazbene dječje bolesti uspio se naći u pravo vrijeme na pravom mjestu – u eri kantautora, pa su tako njegovi albumi „Tea For The Tillerman“ i „Teaser And The Firecat“ postali u neku ruku stupovi nosači akustičnih,folk-rock glazbenih izričaja. Pošteno je i spomenuti producenta Paul Samwell-Smitha i gitaristu Aluna Daviesa koji su dali nemjerljiv doprinos globalnoj popularnosti navedenih albuma.

U odnosu na prvobitnu i najuspješniju fazu svog stvaralaštva, Stevens je prolazio fazu opsjednutosti složenim i sofisticiranim temama i orkestracijama,posvetio se istočnjačkoj mistici,da bi na kraju promijenio i ime,kao i religiju - već dugi niz godina zove se Yusuf Islam.

Yusuf/Stevens živi je dokaz Lazarusovog sindroma,ponovo rođen u glazbenom smislu vratio se svojim glazbenim korijenima pun novih/starih glazbenih nadahnuća, stoga je ovaj album prepun „jednostavnih“ i privlačnih kompozicija koje potvrđuju njegovu sklonost pisanju osjećajnih i izravnih pjesama,pravi je to profesionalac koji punu pažnju posvećuje svim detaljima. Ovaj album kombinacija je nekih starih(„Blackness Of The Night“,“The Laughing Apple“,“Northern Wind“ i „I'm So Sleepy“ sa albuma New Masters iz 1967 godine) i novih pjesama(„See What Love Did To Me“;“Grandsons“;“You Can Do“ i „Don't Blame Them“. Zašto su uvrštene starije? Upravo iz jednostavnog razloga što ih je Yusuf oduvijek želio izvesti u skoro minimalističkom okruženju i ogoljenijim aranžmanima.

Njegov glas pomalo je izgubio na volumenu,ali ne i na koloritu,ostao je i dalje na čvrstoj stazi svojih prepoznatljivih harmonija. Imao je dosta vremena da dobro nabilda svoju glazbenu muskulaturu, pa je baš onako muški zatvorio puni krug svog glazbenog postojanja. Raketa lansirana 70-ih godina u pop prostranstva, uspješno se, bez vidljivih oštećenja vratila nakon 45 godina na isto mjesto.

U cilju ostvarivanja prepoznatljive i nadasve uspješne kolaboracije, produkcije se nanovo uhvatio stari prijatelj Paul Samwell-Smith,a akustične gitare Alun Davies, pa se te zajedničke vibracije osjećaju iz svake odsvirane note.

Povratak u uspješnu prošlost potenciran je samim omotom albuma. Naime, stablo jabuke možemo donekle prepoznati i na albumu „Tea For The Tillerman“, a Stevensovi stihovi „Kako volim biti dijete“ iz pjesme „Mighty Peace“ čvrsto dokazuju ne samo njegovo ponovno traženje utočišta na kojem se osjeća sigurno i zaštićeno. S ovim albumom u ruci, Yusuf je ušetao u lijepu noć jer sa sigurnošću zna da će sutra svanuti obećavajući dan.

Da se razumijemo,ovaj album neće vam oduzeti dah poput dobro odmjerenog udarca u pleksus,prije ima učinak dobrog šamara koji će vas trenutno osvijestiti od raznoraznog smeća koje se već godinama plasira kao nešto novo,poželjno i neizbježno. Najbolja potvrda rečenog očituje se u otvarajućoj „Blackness Of The Night“,kao i sljedećoj „See What Love Did To Me“ koje toplo preporučam za prvo jutarnje slušanje u cilju dizanja dobrog raspoloženja za cijeli dan. Emocionalni,suvisli stihovi sa konkretnim imenom,prezimenom i adresom, pomiješani s vokalom stvaraju u biti tako jednostavnu magiju,pomalo zaboravljenu.

Ukratko rečeno,Jusuf/Stevens se na vrijeme sjetio gdje je zakopao svoju vremensku glazbenu kutiju,otvorio je i na radost svakog ljubitelja dobre glazbe pregršt lijepih tonova preplavio je eter i osvježio naša sjećanja.

Đorđe Škarica

Hits 1006
An Other Cup « An Other Cup Yusuf / Cat Stevens Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma