MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 1993
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Noise pop / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Shoegaze
Dodano Ponedjeljak, 11 Rujan 2017
Žanr Rock
Length 48:36
Broj diskova 1
Edition date Listopad 1993
Država SAD
Etiketa Matador
Edition details Objavljeno: 5. listopada 1993. / Producenti: Roger Moutenot i Fred Brockman
Tags Matador Yo La Tengo Roger Moutenot

Review

Otvorivši svoj šesti album stihovima "Budimo neodlučni, dajmo sebi vremena...", Yo La Tengo kao da su na svoj poseban način zaokružili vrijeme i lekcije koje su ih dovele do toga trenutka, do startne pozicije s koje su uz bestežinsku glazbu građenu na repetitivnim, pulsirajućim klavijaturama prošaranim gitarskim feedbackom iz pozadine mogli to izreći i neobavezno i kao važnu izjavu. "Painful" je njihov prvi album za Matador i prvi album na kojem su surađivali s od tada svojim stalnim producentom, Rogerom Moutenotom, što je itekako utjecalo na konkretiziranje te "neodlučnosti" koja je tkala male, uvijek nedovršene čarolije prvih pet albuma. S basistom Jamesom McNewom kao sad uistinu punopravnim članom benda, Yo La Tengo su mogli te 1993. napokon oblikovati prvu savršenu zbirku sastavljenu na vlastitim recepturama, da zvuči onako kako ćemo naviknuti da zvuče note iz njihove radionice.
Da, "Fakebook" je bio remek-djelo, ali onakva vrsta koja niti puca daleko niti dobro opisuje svoje potpisnike. Predivna mala glazbena slikovnica bila je sjajan podsjetnik na ono što je formiralo Iru Kaplana kao glazbenika, ali i dokaz kako – najjednostavnije rečeno – dobra volja i "višak" talenta mogu i u posve skučenom prostoru napraviti čuda. Čuda koja su na "May I Sing with Me" bljesnula gotovo kao teaser, iako već naznačena u vrlo zanimljivim i trajno obećavajućim "President Yo La Tengo" i "New Wave Hot Dogs". Kad se "Painful" uvodnom "Big Day Coming" i njezinim već spomenutim stihovima te glazbom podjednako eteričnom i prijetećom otisne na put kroz pojačala u naše zvučnike, obećat će svjetove. Kad se ista pjesma pred kraj albuma ponovi u bitno drukčijem ruhu, obavijena – gotovo skrivena – u oku oluje kakvu su stvorili Kaplanovi gitarski vrtlozi, bit će više nego jasno da se na toj crti prostrlo punokrvno remek-djelo kao nagrada svojim tvorcima za sav trud i strpljenje, za sve spore korake naizgled sigurnim stazama.
Masni, ljepljivi zvuk kakvim su oblijepili "Painful", Yo La Tengo kao da su osmišljavali javno, kroz prethodne albume elaborirajući što ih sve zanima kad je rock-glazba u pitanju. Ta gustoća koju su postigli čak i na tišim pjesmama dovela ih je u korelaciju čak s My Bloody Valentine, odnosno, shoegazing poetikom, što nikako nije bez pokrića, ali dosezi Ire Kaplana, Georgije Hubley i Jamesa McNewa idu i dalje i šire. "From a Motel 6" i "Double Dare" zvuče nabrijano i nježno, ali prije svega melodiozno i svježe. Gusti gitarski sloj prekriva cijelo tijelo pjesme, ali joj ostavlja i sasvim dovoljno pora da diše, dok za mikrofonom sve zastupljenija Georgia (pjeva na "From a Motel 6", "Nowhere Near" i obradi The Only Ones, "The Whole of the Law") zvuči sve sigurnije u toj ulozi, pojačavajući učinak u odnosu na dotadašnje vokalne dužnosti. S te dvije pjesme Yo La Tengo su maestralnom uvodu "Big Day Coming" dali ne samo produžetak već i širi kontekst: već tu, u tim prvim notama i versima jasno je da je "Painful" zbirka za pamćenje i opetovano slušanje, jedan od albuma koji se konzumacijom ne troše, već podebljavaju.
Možda će vam se činiti presporim ili bespotrebno dugim to njihovo putovanje do prvog "pravog" albuma, ali ove značajke koje pripisujem šestom im albumu ne znače da su prethodnici slabi: bez njih "Painful" nije bio moguć, a svaki od njih dosljedno je i iskreno svjedočio jedan stvaralački put, razvojni, ali prije svega iskustveni, istovremeno oprezan i avanturistički. Epska – možda ne toliko minutažom koliko dojmom kojeg polako gradi – "I Was a Fool Beside You for Too Long" sažima u svojih pet minuta upravo tu dinamiku. Gitara koja postupno postaje sve grublja i bučnija, poput uragana u rađanju, savršeno dovršava onu misao s početka albuma i ovoga teksta – dali su sebi vremena, neodlučnost je omogućila bolji uvid u otvorene opcije i putove, a osjećaj koji je iz svega proizašao, taj "novi dan što dolazi" najlakše bi se mogao opisati kao sloboda. Sloboda zdravog muziciranja kakva je mogla dati onu drugu, bučniju verziju uvodne pjesme. Dok dođete do završnog, sedmominutnog instrumentala "I Heard You Looking", na kojem je bend dao sebi oduška u fino zaokruženom jammingu, u relativno ekonomičnom pakiranju nauživat ćete se hrabre rock-glazbe upakirane u ekonomičnu, reklame lišenu ambalažu. "Painful" je album gustog, kompaktnog zvuka, ali i dovoljno raznolikog materijala da slobodno diše kroz svoje pore. Tako "živ" i trajno mijenjajući bit će i u vašim zvučnika odlučite li se pokloniti mu imalo više pozornosti. Tada nužno i ljubavi.

Toni Matošin

Hits 1160
May I Sing with Me « May I Sing with Me Yo La Tengo Albumi Kronologija Electr-O-Pura » Electr-O-Pura

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma