MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Neil Young
Žanr Rock
Grad Toronto,
Država Ontario, Kanada
Aktivan od 1960. - aktivan
WEB www.neilyoung.com
Tags Neil Young

Bookmark

Neil Percival Young, (12. 11. 1945.) je kanadski rock kantautor koji se smatra jednim od najvažnijih glazbenika svoje generacije.

Karijeru je započeo 1960. u domovini prije nego što se 1966. doselio u Kaliforniju gdje je zajedno sa Stephenom Stillsom i Richiejem Furayom osnovao rock bend Buffalo Springfield. Poslije njegovog raspada je nastavio solo-karijeru, a 1969. se kao četvrti član priključio bendu Crosby, Stills & Nash. Opus mu karakterizira često eksperimentiranje s različitim stilovima - od akustične gitare bliske folk rocku, preko "električnih" pjesama hard rocka, pri čemu je surađivao s bendom Crazy Horse. Često ga se naziva "kumom grungea" s obzirom na utjecaj koji je imao kod vodećih izvođača tog stila.

Young je također poznat i po svom političkom aktivizmu, odnosno pjesmama koje se tiču američke politike, iako se Young nikada nije odrekao kanadskog državljanstva. Godine 1970. je napisao pjesmu Ohio posvećenu masakru na Kent Stateu, a 1989. je, kritizirajući politiku tadašnjeg predsjednika Georgea H. W. Busha napisao Rockin' in the Free World koja je kasnije korištena u filmu Fahrenheit 911. Godine 1985. je bio suosnivač dobrotvornog koncerta Farm Aid, čiji je cilj financijska pomoć siromašnim američkim farmerima. Young je poznat po tome što je 2004. u jednoj pjesmi izrazio nadu da bi Barack Obama, tada nepoznati senator, mogao postati predsjednik, a što se na kraju ostvarilo.

(izvor: wikipedia.org)

Albumi (18)
Songs (194)
# Song
Hits 2645

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42