MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Monsanto Years


Bookmark

Data

Released Lipanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Hard rock / Album Rock
Dodano Četvrtak, 06 Kolovoz 2015
Žanr Rock
Length 50:54
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2015
Država Europa
Etiketa Reprise Records
Catalog Number 9362-49259-9
Edition details objavljeno: 29.6.2015.; produkcija: Neil Young & John Hanlon; snimano: siječanj - veljača 2015. - Teatro theater, Oxnard, California, SAD
Tags Neil Young John Hanlon Reprise Records Promise Of The Real

Review

Neil Young u suradnji s The Promise of the Real, osrednje je ispjevao snažnim socijalnim angažmanom obilježen album. Letimičnim pogledom, već pri prvom slušanju, jasno je da je koncept jedan i jedini – borba i protestiranje protiv internacioalnih kompanija poput Starbucksa, WallMarta, naslovnog Monsanta i svega povezanog s proizvodnjom diskutabilne genetski modificirane hrane. Popis meta za odstrijel usko je povezan s tržištem Sjedinjenih Američkih Država, no iako u Hrvatskoj još ne postoji Starbucks niti WallMart, pod utjecajem globalizirane i multidimenzionirane kulture, svi znamo o kakvim se uslugama i lancima trgovina radi, te kada Young pjeva o 'američkim farmerima koji više neće moći uzgajati ono što odaberu', prilično se lako možemo poistovjetiti s hrvatskim mljekarima ili proizvođačima pšenice.

Glazbena recenzija ovog albuma ovdje će veoma graničiti sa seminarom iz sociologije, stoga da naglasimo ono bitno u glazbenom smislu. Neil Young, Kanađanin koji se bliži svojoj sedamdesetoj, energičnost koju vrijeme neminovno oduzima nadoknađuje lukavstvom, tako da napravi suradnju s kvalitetnim glazbenicima koji, uz sviranje na visokoj razini, čak dolaze i s pedigreom. Naime, na ovom albumu Young svira sa sinovima country-legende Willieja Nelsona, Lukasom i Micahom, koji savršeno razumiju što u kojem trenutku gitara mora dati vokalu. No, osim mudro izabranih suradnika, smatram da glazbeno ovaj album ne donosi ništa novo, a usuđujem ga se prozvati i pomalo dosadnim. Kako drugačije etiketirati album kojem svih devet pjesama zvuče kao da ti deda čitav dan gunđa o ''vrlom novom svijetu'', a k tome je još i na aparatima? Kao soundtrack za ispijanje organske kave uz peglanje rublja i razmišljanje o utopijskom bježanju uz pravu ljubav, kako Young pjeva u ''People Want to Hear About Love''. Young kao da je nezainteresiran za samu glazbu, koliko je zainteresiran da, kao umjetnik i kao čovjek (ponovno) kaže ono što ima za reći, makar to zvučalo zbrzano.

Sociološki gledano, ovaj je album zaista odraz vremena u kojem živimo. Odnosno, u kojem žive stanovnici SAD-a. Dokument koji ispisuje jednu povijest koja će, sigurna sam, biti zaboravljena te čije će značenje kroz desetljeće biti zaboravljeno. Iako smo svi (barem površno) upoznati s logotipima korporacija koje Young proziva, optužuje, gotovo mrzi, prosječnu Balkanku može zavesti samo ''It's a New Day for Love'', pjesma o Majci Zemlji, o ljepoti prirode i suncu koje svaki novi dan sja na ono što radimo, a pogoditi možda ''Big Box'', koja ravno u glavu daje do znanja da su ''oni drugi'' preveliki. Young je doista angažiran, no na temama koje, iskreno, nama stvarno nisu bitne. Kao što ni prosječnoj Amerikanki nije bitno je li Balkan Balkan ili jugoistočna Europa. Možda bi nam sve to trebalo biti bitno, a zasigurno bismo trebali više cijeniti naše male proizvođače, naše čiste vode i nezagađenu zemlju, no ''The Monsanto Years'' nas, ruku na srce, nakon svojih 50 minuta, neće ni mrvicu više natjerati da o tome zaista razmislimo.

Vanja Premužić

Hits 1375
Storytone « Storytone Neil Young Albumi Kronologija Earth » Earth

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42