MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Purple Album


Bookmark

Data

Released Svi 2015
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / Hard rock / Arena Rock / Pop-Metal
Dodano Četvrtak, 25 Lipanj 2015
Žanr Rock
Length 1:06:01
Broj diskova 1
Edition date Svi 2015
Država Europa
Etiketa Frontiers Records
Catalog Number FR CD 683
Edition details objavljeno: 15.5.2015.; produkcija: David Coverdale, Michael McIntyre, Reb Beach; snimano: 2014. - 2015., Hook City, Reno, Nevada
Tags Frontiers Records Whitesnake David Coverdale Reb Beach Michael McIntyre

Review

Whitesnakeov „The Purple“ album prvo je njihovo izdanje od 2011. godine. Prvo valja napomenuti da je to dug album, te je potrebno preslušati ga više puta prije kako bi pjesme zadobile pažnju kakvu zaslužuju. To je tribute, hommage album Deep Purpleu, koji će zadovoljiti jedan dio obožavatelja, drugi dio će se strpiti do punokrvnog Whitesnakeovog albuma, a treći će dio album proglasiti svetogrđem zbog žešćih prerada dobro poznatih hitova. Većinom će to biti stariji fanovi koji su odrasli uz Deep Purple, dok će novije generacije, koje nisu toliko upoznate sa gradivom, bez temeljitog predznanja i "prava na vlasništvo" prihvatiti album i njime biti iznimno zadovoljne. Na sreću pripadam ovoj drugoj skupini, te smatram da je Coverdale napravio izvrsnu stvar, unatoč tome što se instiktivno svi pomalo grozimo obrada i prerada i sličnog.

David Coverdale priključio se Deep Purpleu 1973. godine, a izlaskom iz benda 1977., oformio je Whitesnake. Tijekom boravka u Deep Purpleu snimljeni su klasici Burn, Stormbringer i Come Taste The Band.

Sam Coverdale izjavio je kako je The Purple album njegovo ogromno "hvala" bendu s kojim je započeo svoju karijeru, hvala za priliku učenja koju je dobio prije četrdesetak godina, te hvala za učitelje od kojih nije mogao željeti bolje.

Nakon četiri godine od zadnjeg albuma, "Forevermore", dogodile su se neke izmjene u postavi benda. Doug Aldrich napustio je bend i priključio se Revolution Saintsima, a Joel Hoekstra iz Night Rangera naparavio je obrnuto. Brian Titchy izašao je 2013. godine, a legendarni Tommy Aldridge ponovno je uzeo palice Whitesnakea u svoje ruke. Briana Reudya zamijenio je Michele Luppi na klavijaturama.

Kako napomenuh, The Purple zaslužuje više preslušavanja prije donošenja suda, jer jerdnostavno nije crno-bijel. "Burn" je klasična heavy rock stvarčina, prilično žešća i oštrija nego orginal, uz duge gitarske dionice. Isto se može reći za zadnju stvar albuma, "Stormbringer". Nakon "Burna" slijedi "You fool no one" koji započinje pomalo južnjačko rockerskim introm, a cijeli više podsjeća na album "Forevermore" nego na fazu Deep Purplea, ali orgina nit vodilja sačuvana je. "Love child" je suvremenija stvar sa jačom dozom bluesa, te zvuči odlično.

"Mistreated" nije izgubio nimalo soul-blues-emocionalne veličine u obradi, a "Holy man" zvuči kao da ga je Whitesnake posvojio i preodgojio, ponovno podsjećajući na "Forevermore". "Lady double dealer" i "The gypsy" nisu toliko izmijenjene, koliko se na njima jednostavno primjećuju genijalne heavy gitare i naravno, moderna produkcija. S druge strane, "You keep on moving" zadržava svoj vitage rock stil poput orginala s "Come Taste The Band". "Soldier of fortune" je jednostavno predivna, genijalna stvar i tko se nije doslovno naježio slušajući Coverdaleov osjećajan, gotovo patnički vokal, nije dovoljno dobro slušao. Osobno smatram da, Coverdale pjeva bolje nego ikad, naravno dobro već poznavajući svoje jake strane.

Mogli bismo reći da s ovim albumom Coverdale zaokružuje vlastiti umjetnički opus. Sa svoje se 64 godine, kao ikona rocka vraća se na početak djelovanja i stvara važan, gotovo biografski album na kojem je 40 godina iskustva ostavilo trag. I to veličanstven trag, ma što god zagriženi Purplovci mislili o tome!

Vanja Premuzić

Hits 1348
Forevermore « Forevermore Whitesnake Albumi Kronologija Flesh & Blood » Flesh & Blood

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42