MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Ssss


Bookmark

Data

Released Ožujak 2012
Format Albumi
Vrsta / Techno / Club/Dance
Dodano Petak, 20 Veljača 2015
Žanr Electronic
Length 58:46
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2012
Država Europa
Etiketa Mute
Catalog Number CDSTUMM441
Edition details Objavljeno: 15.3.2012.; produkcija: Vince Clarke i Martin Gore
Tags Mute VCMG Vince Clarke Martin Gore

Review

Sigurno se pitate tko se krije iza imena VCMG? Odgovor glasi Vince Clarke i Martin Gore.

I jedan i drugi članovi su origialne postave grupe Depeche Mode. Prvi je sastav napustio još 1981., osnovavši electro-pop duo Yazoo, potom i Erasure, dok je drugi u zvijezde vinuo DM, pretvorivši ga u jedan od najcjenjenijih glazbenih proizvoda novoga doba. Vjerovali ili ne, od nastupnog albuma ove grupe prošlo je više od trideset godina, jednako koliko Clarke i Gore nisu međusobno komunicirali. Međutim, svemu dođe kraj pa je tako došlo vrijeme za obnovu suradnje. Clarke je odlučio vidjeti kamo će ga odvesti njegove note, dosjetivši se da ne bi bilo loše zamoliti Gorea za pomoć. Što je najzanimljivije, komunikacija je obnovljena putem elektroničke pošte, a na taj je način stvoren i album Ssss.

Dvojac se okrenuo analognim sintesajzerima, programima i elektroničkoj sint-mašineriji 21. stoljeća snimivši 10 instrumentalnih techno-komada, pravih bombončića za plesne podije.

Od trenutka objavljivanja albuma prošla su tri mjeseca, a da je za to malo tko znao. Duu nije bilo ni do kakve medijske pompe pa su u velikoj tišini pod etiketom izdavačke kuće Mute tržištu podastrijeli svoje malo remek-djelo. Iako na njihovom zajedničkom nosaču zvuka nema vidljivih naznaka electro-popa i rocka, već je naglasak stavljen na minimalistički techno te kratke i pulsirajuće melodije i ritmove, „kroz ušicu igle“ provučeni su i electro-pop i rock odnosno žanrovi u kojima su se Clarke i Gore već odavno dokazali.

Čak i onima koji nisu poklonici techna, album bi mogao sjesti kao „budali šamar“.

Windup Robot sa svojim je čudesnim efektima i „ritam-vožnjom“ koja kreće od sporog tempa pa se lagano diže da bi pred sam kraj uslijedio vrhunac, pa onda ponovno smirivanje , jedan od najboljih zgoditaka na albumu. Drugi favorit je Single Blip s karakterističnim „mjehuričastim“ početkom, naglašenim pulsirajućim beatom i himničnim završetkom. Smisao za humor, barem kada je riječ o naslovu, dvojac je pokazao u mračnoj, napetoj i efektima ispresijecanoj Skip This Track.

Ono što je problem ovoga albuma, problem je većine sličnih albuma. Techno-ploču s electro-komadima koji neće biti repetitivni, teško je napraviti. Clarke i Gore također su upali u tu zamku pa već pred kraj albuma imate osjećaj kao da ste se od svemirskih efekata, sintesajzerskih arpeggia i pulsirajućih tonova pomalo umorili. Bilo kako bilo, Ssss u svom je najvećem dijelu savršena klupska zabava. Kamo sreće da dvojac VCMG jednoga dana vidimo i uživo.

Bojana Perhat

Hits 1501

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma