MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Squeeze


Bookmark

Data

Released Veljača 1973
Format Albumi
Vrsta / Rock / Alternative rock
Dodano Četvrtak, 30 Listopad 2014
Žanr Rock
Length 33:30
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2012
Država UK
Etiketa Polydor
Tags Polydor Velvet Underground

Review

Iako iz 1973. po defaultu, ova ploča nije bila izdana izvan Europe do svježe prošle godine. Zašto? Zato što je tada Lou Reed bio izvan benda već treću godinu, Sterling Morrison je zaključio da je dosta rock`n`rolla i otišao na doktorat u Teksas, a bend koji je tourao Loaded po Europi 1971. zli menadžer Steve Sesnick poslao je doma u Sjedinjene države da može imati svu kontrolu koju jedan menadžer treba nad pločom koja se snima. Ako su svi ovi kod kuće ili van benda i bez kućeper se, tko je onda tu?

Odgovor je Doug Yule i samo Doug Yule s parsessionglazbenika te Ian Paice iz dosadnih Deep Purple koji je odbubnjao dionice u studiju. Zbog svega ovogaSqueeze se ponekad i ne broji kao standardni Velvet Underground album jer tu puno Velvet Underground i nema. Ono što ima je pop – rock ploča koja u duši nije loša makar prvu polovicu materijala imaš dojam kao da slušaš nadrkane Beatlese u verziji od jednog čovjeka. Klaustrofobije, mraka, narkotika i gudala odavno više nema. To se je i vidjelo u prodaji i u turneji poslije izlaska, koja je trajala jedva par mjeseci, i onda je Yule rekao dosta, te je najutjecajniji sastav svih vremena u rock mitologiji („na koncertima nam je bilo po sto ljudi, ali svaki od njih je otišao i osnovao bend“) stvarno prestao postojati. Od tada do danas imaš reizdanja i box setova, knjiga i svakakvih sranja koja prodaju New York na kraju šezdesetih i onih par godina prije CBGB i 1973. s početka priče gdje će izaći novi val utjecajnih bendova čija će se jeka preliti u desetljeće kasnije.

Ako želiš dobre Velvete, uzmi bilo koji od prva četiri albuma, ali neka bilo koji od ta četiri obavezno buduWhite Light/White Heat i onaj prvi s Nico. Ovaj ovdje, žrtva prosječnih pjesama i preteškog imena, je shift-delete.

Antonio Hadrović

Hits 1687
The Velvet Underground & Nico « The Velvet Underground & Nico The Velvet Underground Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma