MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Marko Tolja
Žanr Pop
Grad Rijeka
Država Hrvatska
Aktivan od 2006. -
WEB https://www.facebook.com/Marko-Tolja-Official-Page-240831895944927/
Tags Marko Tolja

Bookmark

Mladost i obrazovanje

Marko Tolja rođen je u Rijeci. Prva glazbena iskustva stekao je uz strica Davora, koji je pjevao u popularnoj grupi Denis & Denis. Godine 1995. u duetu sa Lenom Stojiljković nastupa na dječjem festivalu "Mikić '95" i osvaja 1. mjesto sa kompozicijom Ča smo mi. Tijekom osnovne škole usporedno pohađa glazbenu školu Ivan Matetić Ronjogov. Nastupa na brojnim matinejama i klavirskim recitalima.

Od 2001. do 2006. godine pjeva u raznim klapama (Klapa Luka, Klapa Volosko, Klapa Fortunal) s kojima nastupa po cijeloj Hrvatskoj na raznim klapskim smotrama. Kao drugi tenor i bariton ističe se po vokalnim sposobnostima i uglavnom dobiva solističke dionice.

Glazbena karijera

Godine 2006. upoznaje glazbenog producenta Olju Dešića i započinje rad na solo karijeri. Iste godine, prvi put kao solist, pojavljuje se na festivalu Melodije Istre i Kvarnera sa pjesmom Partila je mala (O. Dešić – R. Pilepić – O. Dešić). U suradnji s plesnom grupom Flame na istom festivalu osvaja nagradu za najbolji scenski nastup. Iste godine snima i svoj prvi službeni singl, obradu hita grupe Denis & Denis, Program tvog kompjutera. Pjesmu snima u suradnji sa riječkom vokalnom skupinom Rivers.

Sljedeće godine sa pjesmom Deja Vu (A. Baša – A. Baša – O. Dešić) nastupa na Dori, ulazi u završnu večer i osvaja 12. mjesto. Nakon tog nastupa počinje veliki medijski interes za Toljin rad. Uskoro potpisuje diskografski ugovor sa diskografskom kućom Aquarius records / Maraton i izdaje prvi studijski album Stare dobre stvari, koji dobija izvrsne kritike i reakcije publike. Iste godine prvi puta nastupa i na legendarnim "Runjićevim večerima". Od tada nastupa svake godine i postaje jedan od izvođača sa najviše nastupa na toj glazbenoj manifestaciji, a dvije godine bio je i u ulozi domaćina/voditelja.

Godine 2008. osvaja Porina u kategoriji najboljeg novog izvođača. Kasnije te godine održava svoj prvi samostalni koncert na rasprodanoj Trsatskoj Gradini. Toljini koncerti na Gradini postaju tradicija i u narednim godinama.

Godine 2009. započinje televizijsku karijeru. Postaje mentor u showu Zvijezde pjevaju. Uz partnericu iz showa, glumicu Kristinu Krepelu, dolazi do četvrtfinala. Nakon uspješnog televizijskog nastupa, Željka Ogresta (autorica teksta i producentica) poziva ga u mjuzikl Za dobra stara vremena. Tolja dobiva glavnu ulogu, uz Zrinku Cvitešić, Gorana Navojca, Ivicu Vidovića, Anu Begić i Sanju Doležal. Mjuzikl doživljava premijeru u maloj dvorani Doma sportova gdje igra tri dana zaredom. Slijedi turneja po drugim dijelovima Hrvatske. Iste godine izdaje drugi studijski album Vrijeme briše istinu. Ovdje se prvi puta pojavljuje kao autor skladbi Ne znam letjeti i Pa što bude....

Godine 2010. g. osvaja jednu od najvažnijih i najprestižnijih nagrada u karijeri, Porin za najbolju mušku vokalnu izvedbu. Ponovo se nalazi u ulozi mentora u showu Zvijezde pjevaju, ovog puta sa voditeljicom Tamarom Loos u kojem osvajaju 2. mjesto. Iste godine nastupa kao gost na koncertu Olivera Dragojevića u Royal Alber Hall-u u Londonu, održava brojne koncerte diljem Hrvatske i Slovenije, te samostalni koncert u kazalištu Komedija i božićni koncert u riječkom HNK, uz pratnju tamošnjeg simfonijskog orkestra i zbora opere.

Godine 2011. mentorira glumicu Natašu Janjić u šou Zvijezde pjevaju, a krajem godine nastupa u šou Plesu sa zvijezdama, gdje uz svoju plesnu mentoricu Anu Herceg odnosi pobjedu u završnoj emisiji. Iste godine izlazi album Božić u Kazalištu (Live), snimka prošlogodišnjeg božićnog koncerta. Dobija manju ulogu u filmu Lea i Darija redatelja Branka Ivande. U filmu glumi pjevača Ivu Robića. Iste godine izlazi album sa glazbom iz filma. Tolja sudjeluje u dvije pjesme, naslovnoj skladbi Tiho plove moje čežnje i duetu sa Sanjom Doležal Ti si moja pjesma. Sa pjesmom Ljubav u boji (M. Tolja – M. Tolja – O. Dešić) prvi put kao autor pobjeđuje na Zagrebfestu.

Godine 2012. izlazi Toljin prvi kantautorski album Ljubav u boji. Album je dobio dobre recenzije. Promociju albuma obilježava još koncertima u kazalištu Komedija i ostalim većim gradovima. Za Božić u kazalištu (Live) osvaja Porina za najbolji album božićne glazbe.

Godine 2013. izlazi singl Sada kasno je. Brojnim koncertima nastavlja promociju albuma Ljubav u boji.

Godine 2014. izlazi prvi singl na engleskom jeziku Back to Basics koji doživljava brojne obrade koje su radili i inozemni DJ-i. Nastupa uz Jazz orkestar HRTa, Big band Požega, Big band oružanih snaga, četvrti put sudjeluje kao mentor u šou Zvijezde pjevaju, i ovoga puta pobjeđuje. Iste godine izdaje dječji album Srca otvorena. Velikim koncertom na Ljetnoj pozornici u Opatiji obilježava 30. rođendan.

2015. godine sa pjesmom Ljubav godine nastupa na Zagrebačkom festivalu i izdaje singl Za sreću drugo ime, koji se tjednima zadržava na vrhu radijskih top ljestvica. Održava koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu (Beč). Nastupa na RetrOpatijskom festivalu. Za večer posvećenu Ivi Robiću piše i scenarij, te je, uz Jacquesa Houdeka i Damira Kedžu, voditelj programa. Sudjeluje u šou "Ja to mogu". U prosincu održava koncert "Marko Tolja & Ladies", prvi samostalni koncert u velikoj dvorani Vatroslav Lisniski. Na ovom koncertu, jednom od najznačajnijih u Toljinoj dosadašnjoj karijeri, kao gošće nastupile su Gabi Novak i Zrinka Cvitešić.

preuzeto s: Facebook.com/Marko-Tolja-Official-Page

Albumi (3)
Songs (39)
# Song
Hits 1536

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima