MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2013
Format Albumi
Vrsta / Indie pop
Dodano Subota, 06 Prosinac 2014
Žanr Pop
Length 42:34
Broj diskova 1
Edition date Svi 2013
Država UK
Etiketa Double Six Recordings
Catalog Number DS075CD
Edition details Producent: M. Ward
Tags Merge She & Him M. Ward

Review

Čak pomalo i djeluju poput para iz kakvog nezavisnog filma, što možda priziva činjenica da "ona" iz naziva uistinu i dolazi iz svijeta glume. Uredno obični, izvan medijskoga prostora možda i nezamjetni, dvojac "boy and girl next door" imidža, uklopivi u indie obrazac koji ih i čini filmičnima, Zooey Deschanel i M. Ward otisnuli su se prije nekoliko godina na putovanje natrag kroz vrijeme, što sam imao privilegiju pratiti od tih prvih im "kilometara" puta. Evo ih tako sada već, nakon slatkasto kratke božićne epizode, s trećim sveskom svoje ovomilenijske retrospektive osunčanog dijela šezdesetih. Jednostavno imenovan svojim rednim brojem, treći "redovni" album She & Him (preklanjski božićni "A Very She & Him Christmas" bio bi nešto poput posebnog izdanja) kao da se naslanja na zadnje taktove "Volume Two" i nastavlja bezbrižnu, ničim opterećenu šetnju krajolikom kojeg nam jednako bezbrižno nastoji dočarati.

Ako ste prihvatili The Beach Boys, The Ronettes, Spectora i Bacharacha kao glazbene junake i ako vam, kao meni, "God Only Knows", "Be My Baby" ili "Save the Last Dance for Me" snagama svojih lakoća postojanja u dvije ili tri minute uljepšaju i najtmurniji dan, krajolici koje rasvjetljuju She & Him bit će vam lako zamislivi, toliko da ćete ih sami upotpunjavati detaljima. Receptura koja spaja najfiniji, "najproljetniji" pop šezdesetih, country i folk finese te indie estetiku pokazala je da nešto što bi se moglo okarakterizirati kao retro ne mora nužno imati ironijski odmak da bi djelovalo "pametno" ili cool u vremenima za koje je izvjestan jedino prefiks "post". Treba znati, naravno, i treba voljeti. Ne biti pametniji nego što jesi pa taj deficit braniti ironijom. Glazbeni svesci She & Him daju jedan odgovor kako se može ići takvom trasom, po treći, odnosno, četvrti put.

Uvodna "I've Got Your Number, Son" najljepšom verzijom pojačana tempa evocira slične zgoditke ranijih albuma, vuče svakome od nas posebne, osobnije poveznice s vremenima čijim duhom odiše, ali i odnosi ovaj dvojac pop-entuzijasta u novu avanturu, ničim radikalno drukčiju, ali taman onoliko novu koliko njihova glazba to može podnijeti. Možda još ljepša joj blizanka "I Could've Been Your Girl" to će podebljati i učiniti činjeničnim stanjem i time vam odgrnuti i zadnje prepreke uživanju u ostatku zbirke. Ne bez razloga će se, dakle, ova potonja pjesma naći i u odjavnoj verziji, poput podloge za odjavnu špicu; potpisnici albuma jako su dobro svjesni svojih aduta kao i onoga što izostanak pretencioznosti donosi.

"Volume 3" ipak u široj analizi, onoj koja nadođe nakon užitka u prvom, drugom ili trećem slušateljskom valu, ostaje možda i najslabiji dio trosveščanog glazbenog bumeranga. Zavukli su se tu i sasvim prosječni pjesmuljci, poput u duetu otpjevane "Baby" ili usporene "London", i mada će ih She & Him brzo kompenzirati s neodoljivim "Turn to White" ili "Somebody Sweet to Talk To" pa posve zasladiti draguljima poput "Hold Me, Thrill Me, Kiss Me" i obrade klasika Blondie, "Sunday Girl", ostaje dojam da je tu, i uz ovako neveliku, vinilsku minutažu, ostalo viškova, kao da montaža nije dovršila posao za radnim stolom, da se vratimo na filmski rječnik. Činit će se ovo možda pomalo preoštrim, osobito uspijete li dozvati one krajolike koje sam spominjao na početku i osjetite li u nosnicama miris prohujalih vremena i dašak godina koje niste ni imali prilike osobno proživjeti. Možda, ali nećemo nikome učiniti uslugu ni zanemarimo li osjećaj da su "Together" i "Snow Queen" mogle zvučati i mnogo bolje kad se usporede s prije navedenim, redom boljim kolegicama na track-listi. Najbitnije jest – imamo mali bend na čijem postojanju, glazbenom ukusu i odabiru te estetici i entuzijazmu možemo biti najponiznije zahvalni. Neka i nastave nizati "solidne četvorke" (mada, požive li u tandemu, uopće ne sumnjam u neki njihov vlastiti "Pet Sounds"), zadužit će svoj present tense i dalje mameći osmijehe i pucketanje prstima tamo gdje su se ti običaji zagubili. U oholo pametnim vremenima, već sasvim, baš sasvim dovoljno.

 

Toni Matošin

Hits 770
A Very She & Him Christmas « A Very She & Him Christmas She & Him Albumi Kronologija Classics » Classics

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42