MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Immigrance


Bookmark

Data

Released Ožujak 2019
Format Albumi
Vrsta Jazz-funk / Post-Bop / Jazz Fusion / Electric Jazz / Jam Bands / Modern Creative Jazz
Dodano Srijeda, 03 Travanj 2019
Žanr Jazz
Length 54:22
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2019
Država Europa
Etiketa GroundUP Music
Catalog Number 193483246949
Edition details objavljeno: 15.3.2019.; producenti: Michael League i Snarky Puppy (ko-producenti); snimano: Atlantic Sound Studios, Brooklyn; Morley College, London i Sonic Ranch Studios, Tornillo
Tags GroundUP Music Michael League Snarky Puppy

Review

Dvije godine od izlaska zaista odličnog albuma „Culcha Vulcha“ devetnaesteročlana „banda“ smiješnog imena, ali zato vrsnih individualaca koji nam konstantno isporučuju sjajnu virtuoznost izdala je novi album „Immigrance“.

Naziv istog je prema riječima osnivača benda, Michaela Leaugea inspiriran stalnim kretanjima, idejom da je sve fluidno, pokretljivo, u stalnom procesu migracija.

Snarky Puppy su u svoj glazbeni bukvar, kao što je poznato uspješno inkorporirali mješavinu jazza, funka, world music, fusion jazza – stoga ne čudi činjenica da su i na ovom albumu zadržali isti idiom provučen kroz njihove interesne filtre. U izvedbi navedenog postoje dobra i loša strana. Fusion jazz, jazz općenito daje autoru neviđenu slobodu izražavanja i iskazivanja mogućnosti, loša strana je što za uvjerljivu izvedbu moraš itekako znati svirati. A to Snarkijevcima nikada nije bio problem, što su s nepodnošljivom lakoćom dokazali u, recimo tako, uobičajenom improvizacijskom spektru instrumentalnih tekstura s ovog novog uratka. Ono što me uvijek oduševljava kod njih je činjenica da nikada, baš nikada ne žrtvuju preciznost zbog ostavljanja umjetničkog dojma, njihova glazbena sintaksa ima unatoč nepredvidljivim jazz obrascima prirodan, ujedno i čudan ritam. Nije rijetka pojava da bend vješto izbjegava tradicionalnu shemu tema-improvizacija-tema u korist gusto satkane glazbene slike gotovo svih zastupljenih instrumenata. Ni na ovom albumu bend nije došao u situaciju razilaženja ritam sekcije, što zna biti pogubno za mnoge jazz bendove, naprotiv bas gitara (naravno u rukama glavnog kompozitora Michaela Leaugea) u sprezi sa brzim, preciznim, nenametljivim bubnjevima (Nate Werth, Larnell Lewis) stvara izuzetno fleksibilnu ritam sekciju koja uspješno vozi po svojim dionicama, ujedno gradeći postojanu bazu na koju se naslanjaju ostali instrumenti (gitare kao i uvijek uspješno sviraju Chris McQueen, Bob Lanzetti).

Njihova glazba je postojan most koji spaja različite sonične vibracije diljem svijeta, potvrdu ovog stava možete s lakoćom pronaći u pjesmama „Semente“ s albuma Culcha Vulcha inspirirana brazilskim vrućim ritmovima ili genijalna „Shofukan“ sa uspješnim aditivima orijentalne glazbe.

Poznato je da jazz/fusion jazz albumi u pravilu ne generiraju hitoidne momente, no istovremeno na svakom albumu se može pronaći neki blistavi trenutak, neka jedinstvena Super Nova. Na ovom albumu ta teza je potvrđena u zaista vrhunskoj „Xavi“ inspiriranoj marokanskim etno zvukovima, čija tenzija ne prestaje ni sekunde kroz maratonsko trajanje od nekih 9 minuta.

Veliki dio harmonija kao i improvizacija pripada odličnoj puhačkoj sekciji (Chris Bullock, Justin Stanton) koja je skoro pod neprekidnom kišom električnih zvukova (zasluga Coryja Henryja). Osobno sam mišljenja da su gotovo sve pjesme svojevrstan poligon za iskazivanje sviračkih mogućnosti članova, naročito bi se to trebalo dodatno očitovati u živim nastupima.

Ovaj album, makar po mom skromnom mišljenju nije ni bolji ni lošiji od prethodnih, možda uz malu opasku o nedostatku „završnog udarca“ koji bi trebao eskalirati s nadolazećim krajem pjesme. A to uopće i nije toliko bitno za ukupan dojam.

Kako najbolje opisati ovaj kolektiv?. Možda ga usporediti sa poznatom SF terminologijom, pa članove usporediti sa nadarenim „radilicama“ individualno izrazitih sviračkih mogućnosti koji zajedničkim, sinkroniziranim, preciznim i nadasve upečatljivim glazbenim umijećem tvore jedinstvenu glazbenu kolektivnu svijest pretvorenu u neponovljive avanture koje baš i nemaju neku ozbiljniju konkurenciju.

Ukratko, Snarky Puppy je bend kojeg treba čuti u živo, siguran sam da će vam to bez obzira na glazbenu orijentaciju ostati u trajnom sjećanju. A ovaj album (kao i svi raniji) neka vam posluže kao potrebno zagrijavanje za taj trenutak.

Đorđe Škarica

Hits 3487
Family Dinner - Volume 2 « Family Dinner - Volume 2 Snarky Puppy Albumi Kronologija Empire Central » Empire Central

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski