MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2011
Format Albumi
Vrsta Psychedelic rock / Stoner rock
Dodano Srijeda, 07 Ožujak 2012
Žanr Rock
Length 46:45
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2011
Država Germany
Etiketa World In Sound
Catalog Number WIS-3507
Edition details Datum objave: 31.10.2011. Produkcija: Richard Behrens i Samsara Blues Experiment. Snimano: Big Snuff Studio
Tags

Review

2010. sam godine imao sreće nabasati na debut album Long Distance Trip berlinskog benda Samsara Blues Experiment nekoliko dana po njegovom izlasku, a nakon njegova preslušavanja bilo je očito da se radi o zvijeri čija je glad tek počela. Na svu sreću, godinu dana nakon prvijenca bend nam nudi novi Revelation & Mystery koji zadržava sve ono dobro s prijašnjeg albuma, ali i unosi svježinu za koju niste ni znali da je potrebna.

Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, u vremenu kad su Creed i slični bendovi počeli čeprkati i raznositi uokolo naslijeđe grungea i srodne muzike devedesetih, a mnoštvo bendova ili drastično izmijenilo svoj zvuk ili odustalo, bilo je popularno i na cijeni proglašavati smrt rock 'n' rolla iz razloga poznatih onima koji su to činili (koji su ukratko bili komercijalna neisplativost rocka i njegovih podvrsta ili, naizgled paradoksalno, pretjerana komercijalizacija istih). U svakom slučaju, glasovi i grobarski krici nisu bili istiniti – što možda nisu ni htjeli biti – jer je u tom trenutku cijelo naslijeđe muzike, koja se „razvijala“ i unutar sebe previrala pa se ustručavala gotovo pedeset godina, stajalo i čekalo. I upućivalo poziv za pogled unatrag radi pomicanja dalje od nepravedno i imaginarno priređenog odra i „posljednji pozdrav“ vijenaca. Tako je, na opće veselje i klicanje u radosti, ponovno postalo zanimljivo i izazovno svirati na tragu starih majstora psihodelije, space i krautrocka, ne libeći se težine stonera i doom metala. Naravno, ima bendova koji su ovo radili cijelo vrijeme, bez obzira na trenutne struje muzike, miješanje žanrova i vrsta nije izum muzičara 21. stoljeća, no u zadnjih je nekoliko godina to konačno priznato kao vrijedeći način sviranja, a ne kao anakronističko maskiranje vlastite neinventivnosti.

Već iz samog imena benda može se naslutiti što ćemo dobiti. Ako je Saṃsara načelo koje u vjerovanjima poteklim iz Indije označava krug, neprekidno gibanje pa iz toga i „vječno vraćanje“, a blues je iskon, paradigma i načelo/osjećaj cjelokupne kasnije popularne muzike temeljene na gitarskom zvuku (čak i kada ga se samim sviranjem negira), očito je da SBE svojim skladanjem žele obuhvatiti naslijeđe rocka upravo pokazujući kako se to može raditi bez jeftine retromanije i redundantnog ponavljanja. Kako rock muzika nikad nije bila stranac folku, jazzu, funku i sličnim stvarima koje su i same imale utjecaj na njega, tako se oni vide i u sviranju SBE čija je jedna od glavnih karakteristika ta da su dijelom i jam band s čim ono „experiment“ u imenu dobiva svoj potpuni smisao.

Naravno, ovo sve nije napisano da bi se SBE proglasilo mesijama i spasiteljima rock 'n' rolla, jer dokazano je da to takvo što nije potrebno. Njihovo ime može značiti i ukazivati na jedinstvo i naslijeđe, možemo to i učitati u njega, no njihova muzika uklanja sve dvojbe i pokazuje do čega im je stalo i tu stoje rame uz rame sa srodnim bendovima kojima je do istoga. Dobrog ugođaja i zadovoljstva koje daje kako stvaranje muzike tako i njeno prihvaćanje.

Revelation & Mystery podosta se razlikuje od Long Distance Trip, što nije nužno loša stvar, čak iako je prvijenac bio stonirano remek-djelo i imao svoju distinkciju pored drugih bendova. Prvi je album strukturiran u mnogome na jamanju i podložen debelim stoner rifovima, dok je drugi, u nedostatku druge riječi, šareniji. Jedna od prvih stvari koje se mogu primijetiti jest da su pjesme kraće (što sam R&M tempira 20 minuta kraće od LDT), gdje samo jedna, istoimena Revelation & Mystery prelazi 10 minuta, dok na LDT to čine četiri, s jednom od skoro 23 minute. Iz toga proizlazi manje mjesta za jam, koji nikako nije odsutan jer njihov dvojni gitarski rad još uvijek melje doom, ali dolazi kod iznenadnih promjena tempa i ugođaja pa je kraći u trajanju i primjeni. A neočekivane promjene tempa dolaze često, ali uvijek iznenada. Od početne Flipside Apocalypse do zadnje Revelation & Mystery SBE pokazuju kako se muzički razvijati bez gubljenja identiteta i prepoznatljivosti. U osnovi, namjerno ili nenamjerno – jer to se teško može izbjeći ako se krene svirati ovakvu muziku – leži idealan spoj bîti Black Sabbatha i Hawkwinda, kao čvrstog stava na zemlji i glave visoko u zraku, no uvijek zaigranosti i spontanosti koje benda imaju i što ih je učinilo onime što jesu. Outside Insight Blues i Revelation & Mystery možda su najbolji primjeri za to.

Jedina zamjerka albumu je njegova kratkoća s obzirom na rotaciju od 8 pjesama što znatno skraćuje improvizirane dijelove i kao da ostavlja neke stvari nedorečenima ondje gdje su još mogle biti raspojasane (Outside Insight Blues, opet). Pored toga, ukoliko volite psihodeliju, stoner, doom, solaže s himalajskih neravnina i bendove kao Colour Haze, Litmus, White Hills, Tia Carrera, The :Egocentrics, Elder, Kamchatka i The Machine, nema razloga da se ne volite Samsara Blues Experiment. Ako ne volite ponešto od navedenog ili, nije ni za pomisliti, sve, pitanje je zašto i zašto ne ispravite tu manu i previd ukusa?

Marko Štrok

Hits 1928

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture