MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Oceania


Bookmark

Data

Released Lipanj 2012
Format Albumi
Vrsta / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Srijeda, 21 Siječanj 2015
Žanr Rock
Length 1:00:02
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2012
Država Europa
Etiketa Martha's Music / EMI
Catalog Number MM 001
Edition details Objavljeno: 19.6.2012.; produkcija: Billy Corgan i Bjorn Thorsrud; snimano: Chicago, travanj - rujan 2011.
Tags EMI Billy Corgan The Smashing Pumpkins Bjorn Thorsrud Martha's Muwic

Review

"Tu me po prvi put čujete kako bježim starom bendu. Ne reagiram za njega ni protiv njega a ni u njegovoj sjeni", kaže Billy Corgan nad novom stranicom svoje pozamašne rock-slikovnice. Lik prema kojem je teško gajiti opuštene simpatije jednako koliko je nepošteno otpisati ga kao ćudljiva egocentrika ima novo glazbeno dijete, novu priču i ovakva izjava za one koji su pratili njegov rad, vjerujem, donosi mješavinu uzdaha oduševljenja i nepovjerenja. Da se malčice podsjetimo, s novom inkarnacijom svog očito životnog projekta (više je teško govoriti jednostavno o bendu) The Smashing Pumpkins u kojem je (konačno) on ostao jedini član izvorne postave, odlučio je, prezrevši i prozrevši formu albuma kao stvar prošlosti, započeti štancanje EP-jeva, odnosno, downloada ukupno 44 pjesme koje će za koje desetljeće upotpuniti mega-album ili epsku zbirku, kako god kome drago, naziva "Teargarden by Kaleidyscope". Dosada su – o čemu smo već pisali – objavljena dva vrlo solidna EP-ja te jedan, u fizičkom obliku još nedostupan download, a onda se nešto promijenilo… i iznjedren je raskošno osmišljen – album!

"Oceania" jest, prema riječima autora, dio "Teargarden by Kaleidyscope", ali je, koliko god to Corgan i ekipa umivali i opravdavali, punokrvni album. A što je najbitnije – velik, jak, vrlo dobar album, zagriz kakav nisu napravili još od sutona devedesetih kao onaj "stari bend". Otprhnimo kao posve nebitno hoće li se tretirati kao dio te megalomanske zbirke ili ne i uvjeravam vas da uistinu možemo opet uživati u novim "albumskim" The Smashing Pumpkins, što se čak i jednom ovakvom obožavatelju njihove plodne faze zadnjih godina prošloga tisućljeća činilo ne baš izvjesnim. Prvo što će vam pasti na pamet kad pokrenete novu Corganovu makinu bit će – fluidnost. Kad vam pak legne ta riječ kao najglatkiji opis gitarskih melodija koje se slijevaju iz zvučnika, kad još bacite oko na vjerojatno najljepšu naslovnicu koju ćete vidjeti ove godine, nova asocijacija će vam biti – "Siamese Dream". A već sam taj tok misli bit će dovoljan garant da uživate u The Smashing Pumpkins ove 2012., makar ih prethodno bar sedam i jedan dopunski broj puta otpisali kao dio neke lijepe prošlosti.

Ne, nije mi ni najmanje namjera potkopavati Corganova uvjeravanja o materijalu koji konačno nema ništa s dičnim starijim radovima; usporedba s nezaobilaznim remek-djelom iz 1993. dio je komplimenta i postavljena tek kao orijentir. "Oceaniu", uz bogatstvo melodija i konceptualnih rješenja, krasi i osjetan dah svježine kojem je zasigurno pridonio i (napokon!) timski rad. Ovaj album ima dosta odraza u najboljim radovima Pumpkinsa, ali je i moderan, intrigantan, zavodljiv… i, da, fluidan. Osluhnite pobliže već "Quasar" i sve o čemu govorim odmah će vam se prilijepiti. Pjesme od kojih tek dvije premašuju petominutnu normu – od čega je jedna devetominutni složenac s kojim album dijeli ime i priziva najljepše duhove "Mellon Collie and the Infinite Sadness" – prelijevaju se jedna u drugu napokon pitomo, lako i prirodno, što je dobrodošao odmak od albumskog prethodnika, grublje nakalemljenog, umjetnog "Zeitgeist". U najboljoj maniri početnih receptura benda, novovjeka postava izmiruje gitarski bijes i nježnost lakoćom znalaca.

Jeff Schroeder za gitarom, Nicole Fiorentino koja nastavlja tradiciju ženskih basista u bendu i Mike Byrne, najmlađi među njima (u vrijeme osnivanja benda, tek se rodio), za bubnjevima kroz posljednje snimke i koncerte uhodali su se kao potentna i dovoljno maštovita ekipa sposobna nositi se s Corganovim autorskim egom i visoko podignutom letvicom zahtjeva. Baš zato – uz, naravno, kvalitetu samih ideja – i duže pjesme poput već spomenute "Oceanije" ili sjajnog, vrlo inteligentnog pop-mozaika "Pinwheels" zvuče intrigantno i ni na trenutak dosadno, još manje nenadahnuto. Stilska lepeza koja se u sigurnim rukama proteže od uvodnih "razarača" ili kasnije "The Chimera"do sintetikom podebljanih melodioznosti poput "One Diamond, One Heart" čini punih sat vremena trajanja cijelog seta itekako podnošljivim, s padom tek pred sam kraj. Izostanak upadljivijeg materijala za formu singla pritom se čini kao sretan spoj svojevrsne namjere i podmuklog utega. Sve skupa makar dovoljno za uživanje kakvo sam zadnji put pod ovim potpisom dobio još u podcijenjenom "Adore" iz 1998. (recentna EP-izdanja ipak je teško uzeti u razmatranje kad se jednom navikneš na tako grandiozne albume kakve su izbacivali devedesetih). Uz najbolje želje, između ostalog i za održanje stabilnosti same postave benda, stavit ćemo tu točku za ovaj put, čisto da zauzdamo daljnje subjektivnosti na vrijeme.

 

Toni Matošin

Hits 1262
Zeitgeist « Zeitgeist The Smashing Pumpkins Albumi Kronologija Monuments To An Elegy » Monuments To An Elegy

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima