MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
LongGone


Bookmark

Data

Released Rujan 2022
Format Albumi
Vrsta / Post-Bop / Modern Creative Jazz
Dodano Četvrtak, 16 Ožujak 2023
Žanr Jazz
Length 47:13
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2022
Država Europa
Etiketa Nonesuch
Catalog Number 075597910032
Edition details objavljeno: 9.9.2022.; Joshua Redman i James Farber; snimano: 10.-12.9.2019. - Sear Sound Studio C, New York
Tags Nonesuch Joshua Redman Brian Blade Christian McBride Brad Mehldau James Farber

Review

Lovac na osjećaje, iskrenost i kreativnost

“Album koji definitivno ne vadim iz playera, prema mojem mišljenju možda nešto najbolje što sam čuo u zadnjih šest, sedam godina, je album “Moodswing” Joshue Redmana na kojem sam prvi put čuo pijanista Brada Mehldaua. To je nešto što me hrani, nešto kao ritual, što slušam otkad se probudim, prije pranja zuba. Prije svega što radim u danu stisnem play - “Moodswing”, Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian McBride, Brian Blade”. Izjavio je to Matija Dedić nedugo nakon objavljivanja ovog albuma, prvog što su ga spomenuti glazbenici snimili u toj postavi. CD, koji je 1994. objavila diskografska kuća Warner Bros., naišao je na odobravanje diljem svijeta i pomogao je svim članovima kvarteta da brže ostvare fascinantne samostalne karijere. A karijera svakoga od njih bila je toliko uspješna, s mnogobrojnim projektima, snimljenim albumima i turnejama, da četvrt stoljeća nisu imali vremena za ponovni susret, sve do 2019.

Nadahnjujuće i izazovno

U međuvremenu su to bile tek pojedinačne suradnje, ne samo za snimanja Redmanovih albuma. Naravno, neki od članova ritam sekcije pridruživali su se Redmanu na snimanjima pojedinih njegovih albuma, a godine 2016. diskografska kuća Nonesuch objavila je album “Nearness” s izvedbama koje su sopran i tenor saksofonist Redman i pijanist Mehldau snimili 2011. u duo formaciji. “Brad Mehldau je jedan od mojih najomiljenijih glazbenika, na cijelom planetu”, rekao je Redman. “On je jedan od mojih najbližih glazbenih suradnika. Tijekom svih tih godina zajedno smo ostvarili puno glazbe. Jedan sam od njegovih najvećih obožavatelja. Imao sam sreću što sam puno s njim surađivao.”

Nakon suradnje iz ranih dana u njihovim je mislima neprestano bujala želja za ponovnim susretom i razmjenom kreativnih zamisli, ali čekali su da se ostvare svi uvjeti za smislenu suradnju koja neće rezultirati tek povrešnim ostvarenjem i koja neće ostati samo na jednom ili tek nekoliko nastupa. Godine 2019. ponovno su se okupili kao kvartet, s kontrabasistom McBrideom i bubnjarem Bladeom. Godinu dana poslije za istog su izdavača objavili album “RoundAgain” i potom počeli češće nastupati zajedno. Nije to tipični all star bend koji se okuplja tek za jednu priliku i isporuči sjajne individualne izvedbe, ali bez duše i zajedništva, što je čest slučaj. Ovo je sastav glazbenih istomišljenika koji se razumiju i uživaju u suradnji, a svoje neosporne instrumentalističke vještine stavljaju u službu stvaranja kolektivnih, kompaktnih, organskih ostvarenja. Tu je situaciju sjajno opisao Mehldau: “Divno je biti u sastavu koji djeluje zajedno duže vrijeme. Kada ste u odličnom sastavu kao što je ovaj - ne samo Josh, već i ritam sekcija sa Christianom McBrideom i Brianom Bladeom - i svirate redovito, večer za večeri, izgleda da vaš timeing, osjećaj za melodiju, ono što pokušavate uraditi harmonijski, cijela vaša koncepcija postaje čvršća. Kad svirate s izražajnim ljudima svake večeri. To mnogo dokazuje u glazbenom smislu. Joshua je odličan vođa sastava koji svakome dozvoljava da se razmaše. Svakome pruža priliku za improvizaciju. Vrlo demokratski pristup.” Naravno, kad se radi o glazbenicima tog, velikog kalibra, dodatnu vrijednost čini i mogućnost međusobnog poticanja. Naime, jedan na drugog djeluju nadahnjujuće i izazovno.

Uzbudljivo putovanje

Da misle ozbiljno i na duge staze pokazali snimivši novo diskografsko izdanje, “LongGone”, koje je prošle godine objavio Nonesuch. Album je nominiran za Grammy u kategodiji najboljeg jazz instrumentalnog albuma, a Guardian ga je proglasio jazz albumom mjeseca. Dok su na album “Moodswing” uvrstili isključivo izvedbe skladbi Joshue Redmana, a za “RoundAgain”, skladbe svih članova kvarteta, na novom je jedini autor opet Redeman. Jednu od tih skladbi, “Rejoice”, snimili su za prvi CD, ali na ovom to je druga verzija, snimljena 2007. u sklopu projekta SFJAZZ na San Francisco Jazz Festivalu. Ta je izvedba odmah zauzela prvo mjesto ljestvice Current Traditional Jazz Albums u SAD-u i prvo mjesto Jazz & Blues ljestvice u Velikoj Britaniji. “SF JAZZ Collective je bio sjajna skupina”, rekao je Redman. “Bilo je divno svirati s tim glazbenicima. Posebno u toj suradnji je da je to bila skupina jednakovažnih suradnika. Još uvijek je tako. Svaki član ansambla je divan glazbenik, svaki je skladao upravo za tu skupinu. Nastojali smo razviti zajednički jezik.” Doista, razvili su ga prilagodivši ga svojim afinitetima i danas uživaju u konverzacijama koje se zasnivaju na tom jeziku. Naime, iako je taj sastav započeo djelovati kao kvartet Joshue Redmana, zaparavo radi se o sastavu ravnopravnih glazbenika.

Ostale na ovom albumu su studijske snimke ostvarene 2019. U stvari, radi se o nekoliko studijskih termina na kojima su snimljene i izvedbe za “RoundAgain”. Kao da je ovo drugi dio dvostrukog izdanja. Album je odmah po objavljivanju izazvao velik interes javnosti tako da su ga promovirali na velikoj europskoj turneji koja je obuhvatila nastupe u Švicarskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Španjolskoj, Italiji, Nizozemskoj, Češkoj, Mađarskoj, Austriji, Francuskoj, Belgiji, Monaku, Švicarskoj i velikoj Britaniji. Na njihovim su koncertima danas, uz nove, i skladbe s prethodnih albuma. Iako svaki od njih već godinama djeluje kao vođa vlastitog sastava, uspjeli su potisnuti osobne kreativne vizije i prilagoditi se ostvarenju zajedničkog oblikovanja Redmanovih zamisli, a on je poznat kao maštovit i plodan autor. Zapravo možda se upravo on svojim autorskim doprinosom nametnuo kao pokretačka snaga ovog sastava. O tome kako osmišljava svoje skladbe rekao je: “Želim skladati glazbu koja će biti odraz iskrenog izraza. Kreativnost i iskrenost - to je za mene jednako važno kao za skladatelja i instrumentalista, improvizatora. Ne vodim se nekom uzvišenom idejom. Moj pojam o glazbi podrazumijeva nastojanje sviranja najbolje, najkreativnije, najiskrenije glazbe. Isto je s mojim skladanjem. Nastojim izvući nešto što leži duboko u meni, uloviti zamisao koja mi se pojavi u određenom času, osjećaj koji me obuzme, oblikovati to na određen način i vidjeti na kakvo me to putovanje može odvesti.” Uz ove suradnike putovanje je, a nadamo se da će i nadalje biti, ništa manje nego uzbudljivo.

Davor Hrvoj, preuzeto iz Novog lista od 26. veljače 2023.

Hits 897

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima