MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2011
Format Albumi
Vrsta Rock / Indie rock / Indie pop
Dodano Petak, 06 Svi 2011
Žanr Pop-Rock
Length 48:40
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Edition details Datum objave: 21. 3. 2011.; Produkcija: Skansi; Snimano: 2010.
Tags

Review

Nazvati album Svijet je lijep u današnje vrijeme raznoraznih nedaća, počevši od prirodnih katastrofa, ratova, neimaštine, itd… prilično je hrabar potez. No, možda nam je to upravo potrebno u ovim trenucima, taj dašak optimizma koji nas vuče da u lošim trenucima ne pokleknemo već nastavimo naprijed s nadom da će sutra biti bolje. Zbog toga ovu recenziju posvećujem svima koji pate. Svijet je lijep, život je dobar može zaključiti maleni delfin kojega je razorni tsunami koji je pogodio Japan donio u rižino polje 2 km od obale i tamo se jadničak koprcao u plićaku nekoliko dana dok ga slučajno nisu našli ljudi, uspjeli ga spasiti i pustiti nazad u more. Uistinu dirljiva i lijepa priča sa sretnim završetkom. O lijepa, o draga, o slatka slobodo.

Četvrti po redu album grupe Ramirez zapravo je album o ljubavi, međuljudskim odnosima, vezama, strahu od samoće. Aljoša si je dao dosta truda oko tekstova pjesama pa imam dojam da u pjesmama svatko može naći neki komadić vlastite intime i razmišljanja. U pjesmama prevladava melankoličan ugođaj, no to je kod Ramireza već uobičajeno i svojevrstan im je trademark.

Zbog toga mi je lijepo slušati ovaj album u autu. Kao i njihov album Copy/paste. Pjesme Spašen i Nebitan dan mi se za to čine najpogodnije i uvijek me asociraju na vožnju.

Album Svijet je lijep sadrži 12 pjesama od kojih sigurno 5 imaju potencijala da postanu radijski hitovi koji će se često vrtiti. Tome pridonosi produkcija albuma koja je vođena pod palicom producenta Skansija. Rezultat je album koji pitko i rafinirano. Može se primjetiti da je band radio na albumu izuzetno pažljivo s puno uloženog truda te ga glancao dok nisu bili zadovoljni dobivenim. U prilog tome ide i mastering koji je obavljen u poznatom Abbey Road studiju u Londonu.

Zvuk nije tako nabrijan kao kod prošlog albuma Divovi i kamikaze već se zvukom više naslanja na U2 i to zvuči jako dobro. Ako se The Edge može nazvati „zvučnim arhitektom“, Saša Jungić mu je onda definitivno jedan od odličnih učenika. Svemu ovome pridonosi i bas Tomislava Šuška koji je novi član grupe. Bas zvuči toplo, oblo i diskoidno što ovom albumu daje potencijalnu plesnu dimenziju. Ovdje u prvom redu mislim na pjesmu Ti i ja. Uostalom, i glumci u spotu plešu pa je za očekivati da su članovi grupe imali namjeru da naglase tu plesnu dimenziju ove pjesme.

Iz svega ovoga izdvaja se pjesma Zbog nas u kojoj se naslućuje utjecaj i moguća inspiracija u grupi Muse. No, budući da današnji bendovi često zvuče slično kao neki im uzori to uopće nije problem.

Ono što mi je jako lijepo kod ovog albuma jest to da sa sobom nosi veliku količinu pozitivne energije koja oraspoložuje slušatelja i navodi ga na ponovno slušanje.

Kao najdojmljivije čini mi se pjesme Berlin i Nedodirljiv, no ni pjesme Ti i ja, Od svjetla i ptica, Spašen, Od nas očekujem najviše (output), Da li me voli, Pogrešan odgoj i promašene mete ne zaostaju puno za ove dvije. Zapravo, može se zaključiti kako na albumu nema slabe pjesme već su sve odlično odabrane.

Ukratko rečeno, pravi gušt je slušati ovaj album.

Ako želite čuti kako zvuči kad hrvatski band zvuči moderno i zanimljivo poslušajte ovaj album grupe Ramirez. Sigurno nećete požaliti.

Srđan Barić

Hits 1326
Divovi i kamikaze « Divovi i kamikaze Ramirez Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42