MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Soldier


Bookmark

Data

Released Veljača 1980
Format Albumi
Vrsta Hard rock / New Wave / Contemporary Pop/Rock / Punk/New Wave / Album Rock / Detroit Rock
Dodano Ponedjeljak, 14 Siječanj 2019
Žanr Rock
Length 36:28
Broj diskova 1
Edition date Veljača 1980
Država SAD
Etiketa Arista
Catalog Number AB 4259
Edition details producent: Pat Moran; snimljeno u Rockfield Studio's, Whales; miksano u Record Plant, New York;
Tags Arista Iggy Pop Pat Moran

Review

David Bowie imao je svoju berlinsku trilogiju („Low“/“Heroes“/“Lodger“), koja se smatra njegovim najkreativnijim razdobljem. Iggy Pop također ima svoju tzv. „Arista-trilogiju“ („New Values“/“Soldier“/“Party“), koju možemo tako nazvati po američkoj izdavačkoj kući Aristi, danas dijelom multinacionalne kompanije Sony. Međutim, u ovom slučaju Iggy je po mnogima nanizao svoja tri osrednja studijska albuma. Tražio je neki novi put kojim bi krenuo, nakon ona prva dva odlična samostalna albuma („The Idiot“ i „Lust For Life“). I dok je „New Values“ radio potpuno bez ikakvog Bowiejevog utjecaja, kod „Soldiera“ mu je Bowie u nekoliko navrata pomogao.

Ipak, glavni Iggyjev suradnik na ovom projektu bio je Glen Matlock, bivši basist legendarnih Sex Pistolsa, koji je dao albumu snažniji pečat u odnosu na njegova prethodnika. Producent je trebao ostati isti - James Williamson, stari Iggyjev suradnik iz vremena nezaboravnih „The Stoogesa“, ali se Bowie nešto s njim sukobio oko tehnike snimanja, pa je Williamson napustio projekt. Stoga se produkcije prihvatio Pat Moran, pjevač i klavijaturist progresivne rock grupe „Spring“.

Album otvara energična i priprosta pjesma „Loco Mosquito“. U kojoj se Iggy na pomalo duhovit način hvali svojom (sirovom) energijom. „My Ambitions“ napisao je Glen Matlock, ritmična je pjesma koja daje naslutiti da Iggyja još uvijek pomalo vuče ovisnost opijati. „Take Care Of Me“ koju otvara žestoki riff na gitari, govori o njegovim psihičkim problemima, podjelama, a poruka pjesme u stvari je zamolba nekome da se brine o njemu. U pjesmi „Get Up And Get Out“ Iggy se protivi zlostavljanju o kojima sluša u medijima, a kroz cijelu pjesmu se provlači prepoznatljiv zvuk Bowiejevog saksofona. „Play It Safe“ je skladba koju su napisali Bowie i Iggy, u tekstu se naglašava da želi igrati na sigurno, obogaćena je brojnim pratećim vokalima koje su u studiju pjevali Simple Minds i David Bowie koji daju onaj „Oi!“ prizvuk koji podsjeća na neke punk-bandove. Slijede dvije samostalne autorske pjesme Iggyja: „I Am a Conservative“ i „Dog Food“. U prvoj se izruguje konzervativcima, njihovoj skučenosti i monotonom načinu života, a druga spada u još jednu od onih njegovih pjesma-pošalica kojom propagira pseću hranu te je, kako kaže, „jede svaki dan“. „I Need More“ pjesma je jednostavnog riffa, naglašenog ritma i basa, tekstualno najsnažnija pjesma, u kojoj Iggy nabraja čega bi sve želio imati više u životu i mislim da je najsnažniji trenutak ovog albuma. Ali tu su još tri pjesme: vrlo dobra i žestoka „Knocking 'Em Down In the City“, post-punk pjesma kakvih će još podosta Iggy imati u svojoj kasnijoj karijeri, zatim „Mr. Dynamite“ koja ritmom na bubnjevima pomalo podsjeća na „Heart & Soul“ grupe Joy Division. Album zaključuje posljednja „I Snub You“, koja nas podsjeća na dobar, stari punk s kraja sedamdesetih.

Reizdanje cd-a iz 2000. sadrži još dvije bonus pjesme. Prva je „Low Life“, s dominantnom akustičnom gitarom i veselim ritmom, zajednička kompozicija Iggy Popa i Ivana Krala, o nekom lutanju Time Squareom u New Yorku i skromnom životu, jedina pjesma koju je producirao Thom Panunzio, snimatelj na albumu. Druga je instrumental „Drop a Hook“, vjerojatno neki session, koji malo podsjeća na one demo-snimke koje je Bowie radio u to vrijeme, neposredno prije albuma „Scary Monsters“.

Uspoređujući ovaj album s prethodnikom „New Values“, Iggy nije napravio neki veliki pomak. I dalje je u nekoj eksperimentalnoj fazi, koketirajući s novim valom i pokušavajući pronaći neki komercijalniji zvuk, ali bez pravog hita. Ono što mu daje jednu pozitivniju crtu jest nekoliko pjesama koje nas blago podsjećaju na ono što je Iggy radio ranije s dobrim, starim „Stoggesima“.

Ivan Dukić

Hits 1064
New Values « New Values Iggy Pop Albumi Kronologija Party » Party

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42