MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2007
Format Albumi
Vrsta Soft rock / Contemporary Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 07 Ožujak 2019
Žanr Pop-Rock
Length 46:58
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2007
Država Hrvatska
Etiketa Dallas Records
Catalog Number CD DALLAS 430
Edition details objavljeno: 18.4.2007.
Tags Dallas Records Zoran Predin

Review

Zoran Predin – slovenski kantautor, pjesnik, skladatelj filmske i kazališne glazbe poznata je ličnost novovalnoj generaciji koja nije mogla zaobići neke pjesme Lačnog Franca, a album ‘Za šaku ljubavi’ objedinjuje njegove pjesme napisane posljednjih 10-ak godina, ali i one ranije, poput Čakaj me iz vremena Lačnog Franca.

Pjesme koje se nalaze na ovom albumu na hrvatski su preveli sam Predin i njegov dugogodišnji prijatelj – najbolji hrvatski kantautor - Arsen Dedić, a pjesme su otpjevali poznati hrvatski izvođači poput Massima, Gibonnija, Dade Topića, Akija Rahimovskog i drugih.
Predinovi tekstovi na hrvatskom zvuče odlično, kao i aranžmani za Artbiro Quintet i Gudački kvartet Fiasco.

Pjesme koje je Predin odabrao za ovaj album beziznimno su izvrsne, a neke interpretacije, naravno bolje, a neke lošije.
Naslovnu pjesmu tango ritma i gypsy prizvuka Za šaku ljubavi otpjevao je Gibonni tek mjestimice uživljen u pjesmu pruživši tako nažalost jednu od slabijih interpretacija na ovom albumu.

Massimo je pak dao cijelog sebe u dvjema vrlo izražajnim pjesmama koje izvodi na ovom albumu: - Lijepa, dok me ljubiš (Lepa, ko ti pride) i predivnoj zreloj ljubavnoj baladi O mladom studentu i udanoj ženi (Pridi k meni).

Akiju Rahimovskom pripala je čast pjevati Vilenjaka, ali Aki, ne pretjrano naviknut na niske tonalitete, zvuči pomalo istrošeno, umorno i dotrajalo.

Dado Topić, s druge pak strane, istinski iznenađuje svojom izvedbom poznate Predinove pjesme Čekaj me. Dado je još davno napustio ovoliko smirenu formu,

ali je pokazao da u njemu još itekako ima senzibiliteta za ovakve, nazovimo ih - emocionalno zahtjevnije, pjesme.

Jedini instrumental na albumu, posljednja skladba Digestivo del Bizgo, zapravo je prigodan epilog posljednjoj pjesmi Čekaj me Artbiro Quinteta na čelu s gitaristom Igorom Bezgetom.
Predivnu pjesmu posvećenu Predinovoj kćeri Sve je tvoje pjeva riječka skupina E.N.I.

Zoran Predin dodao je svome albumu jednu personalniju crtu sam odlučivši otpjevati jednu pjesmu. Vrlo je ležerno, swingerski otpjevao pjesmu Osoba A, a pjesmu je svakako obogatio Igor Bezget na akustičnoj gitari.

Arsen i Martina Vrbos zajedno su otpjevali Umornog čarobnjaka. Ovaj spoj mladosti i iskustva predstavlja nepogrešivu simbiozu, a Predinov tekst kao da je pisan za samog Arsena koji je Umornog čarobnjaka otpjevao kao da je njegova vlastita pjesma.

Martina Vrbos je nekadašnja pjevačica Putokaza, prateći vokal Leta 3, voditeljica na MTV Adria i vrlo simpatična i živahna mlada pjevačica odličnog glasa, ali još mrvicu nespretne interpretacije.

Martina je otpjevala vrlo zaraznu, ritmičnu, romantično-zavodljivu pjesmu Ostani danas tu, a Matija Dedić odsvirao je klavinolu izvrsno proširivši dimenziju i pojačavši doživljaj pjesme.

Ovaj album nikako ne treba shvatiti kao Predinov proboj na hrvatsko tržište jer je Predin ovdje jednako prepoznat i nazočan i bez njega, već kao lijepu, smislenu igrariju, pjesnički izazov i željeni projekt; komunikacijsku promjenu i – ljubavni album u kojem se isprepliću perspektive, interpretacije i različiti doživljaji.

Sonja Mrnjavčić

Hits 133
Žarnica Za Boljši Jutri « Žarnica Za Boljši Jutri Zoran Predin Albumi Kronologija Inventura » Inventura

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42