MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Zoran pjeva Arsena


Bookmark

Data

Released Veljača 2019
Format Albumi
Vrsta / Swing / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 07 Ožujak 2019
Žanr Chancon / Šansona
Length 46:03
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2019
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6085934
Edition details objavljeno: 25.2.2019.
Tags Croatia Records Damir Kukuruzović Django Group Zoran Predin

Review

Poznati slovenski kantautor Zoran Predin ove godine slavi čak 40 godina karijere, pa ne čudi što je godinu počeo vrlo aktivno. U siječnju je u studiju Croatia Recordsa započeo sa snimanjem novog albuma “Zoran pjeva Arsena”, početkom veljače u ZKM-u predstavio je svoju novu knjigu “Glavom kroz zid”, a 7. ožujka veliku obljetnicu slavi gala koncertom “Ljubavnik iz ormara” u Lisinskom.

Predin spada među najznačajnije novovalne rock kantautore, a zadnjih je godina počeo njegovati šansonijerski izričaj i obrađivati klasike domaće glazbe (2 šansonijerska albuma s Matijom Dedićem pod nazivom "Tragovi u sjeti"), pa tako ne čudi da je na red došao čitav album posvećen opusu jednog drugog velikog kantautora i šansonijera, Arsena Dedića. Za Dedića ga veže dugogodišnje prijateljstvo, a smatrao ga je nekom vrstom mentora i srodnom poetskom dušom. Uostalom, snimili su i jedan zajednički album – "Svjedoci priče" iz 1989. A nakon velikog uspjeha albuma Matije Dedića “Matija svira Arsena” (koji je 2015. bio najprodavaniji album u Hrvatskoj) rodila se ideja za album “Zoran pjeva Arsena”.

Predin je odabrao dvanaest Arsenovih pjesama i obradio ih u gypsy swing aranžmanima, u suradnji s Damirom Kukuruzovićem i njegovim bednom Django Group, s kojima surađuje već niz godina. Novi su aranžmani Arsenovim klasicima poput “Moderato Cantabile”, “Ni ti, ni ja”, “Pamtim samo sretne dane” udahnuli novi život – riječ je o punokrvnim interpretacijama koje sadrže i srž originala i nužan otklon, prožet jedinstvenim duhom interpretatora. Predin je već na "Tragovima u sjeti" iz 2011. snimio prekrasnu obradu Arsenove pjesme Tvoje nježne godine – u minimalističkom stilu koji u fokus stavlja ljepotu Arsenove melodije. Na novom albumu napravio je mnogo veći stilski iskorak, u svakoj je pjesmi "izdubio" nešto svoje i vješto izbjegao zamku mehaničke obrade.

Na četiri pjesme gost je Matija Dedić, a kuriozitet je "cameo" Bogdana Diklića koji recitira na pjesmi "Kuća pored mora". Aranžmane su napisali Zoran Predin i Bruno Urlić (koji svira violinu na albumu), a nadahnuli su se najviše gypsy swing izričajem i stilom grupe Vaya con Dios. Bilo da je riječ o swingerski ubrzanim pjesmama ili onima koje se fokusiraju na zavodljivost izvorne melodije, riječ je o novim i zanimljivim čitanjima pokojnog barda, baš kakva očekujemo od drugog velikog barda, Predina. Veliki je izazov primiti se jednog tako ikoničkog opusa kao što je Arsenov, no Predin se hrabro suočio s tim izazovom i snimio, kako je sam rekao, "nove originale". Među 12 pjesama na albumu tu su i najpoznatije poput "Ni ti, ni ja", "Moderato Cantabile", "Pamtim samo sretne dane", do onih manje poznatih ("Tko stoji iza mene", "Proljeće bez tebe"). Album zatvara atmosferična "Završit ću kao Howard Hughes", pjesma zavodljive melodije i intrigantnog teksta, koju je Predin možda najviše "prisvojio" – ako dulje vrijeme niste čuli Arsenovu izvedbu, ova se interpretacija nameće gotovo kao "Predinova stvar".

Mirna Marić

Hits 2615
Tragovi u sjeti « Tragovi u sjeti Zoran Predin Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma