MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2005
Format Albumi
Vrsta Rock / Downtempo / Alternative rock
Dodano Četvrtak, 24 Veljača 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2005
Država Velika Britanija
Etiketa Capitol / EMI / Dallas Record
Catalog Number 7243 5 63852 2 1
Edition details Snimano: 1986 - 2004
Tags

Review

Sinead O"Connor, heroina britanskog pop-rocka, svoj epitet najtraženije glazbene "suradnice" potvrđuje izdanjem "Collaborations", najnovijim albumom posvećenim jedinstvenom kolaborativnom radu koji seže od samih početaka njezine karijere pa sve do posljednje suradnje iz 2003 godine.

Stvarajući izvan uobičajenih parametara, Sinead je koristila kolaboraciju sa drugim glazbenicima kako bi istražila različite glazbene pravce i pokazala širok spektar svojih izvanrednih sposobnosti. Kroz sedamnaest pjesama sakupljenih na ovom jedinstvenom albumu prodefilirala je čitava plejada poznatih faca iz svijeta glazbe. Dovoljno je samo spomenuti neke od izvođača kao što su "Asian Dub Foundation", "Massive Attack", "U2" ili "Moby" pa da i sami steknete uvid u šarolikost pjesama skupljenih na ovoj kompilaciji. Krenimo redom.

Prije nego je još snimila svoj debi album "The Lion and the Cobra" ostvarila je svoju prvu suradnju sa gitaristom grupe U2 The Edgeom 1986. u skladbi "Heroine". Bila je to tema sa soundtracka filma "Captive" za koji je Edge napisao glazbu. Ponovno su se sreli 1997 godine kada je Sinead ostvarila suradnju sa U2-om i opet za potrebe filmske glazbe. Rezultat je pomalo eksperimentalna tema "I"m Not Your Baby" iz filma Wima Wedersa "The End Of Violence".

Sličnu, dvostruku, suradnju ostvarila je sa Tery Hallom odnosno sa njegovim bendom "The Colourfield". Do prvog susreta između Terrya i Sinead došlo je 1987. godine kada su u duetu snimili pjesmu "Monkey In Winter", b-stranu singla grupe The Colourfield. Pjesma "All Kinds Of Everything", obrada istoimene pjesme koja je 1970 pobijedila na Euroviziji, rezultat je ponovne suradnje Sinead i Colourfielda. Od ranijih pjesama treba još izdvojiti udruživanje sa bendom "The The" u pjesmi "Kingdom OF Rain" sa njihovog albuma "Mind Bomb" iz 1989 godine.

Jedna od prvih suradnja u 90-ima bila je sa grupom "Jah Wobble"s Invaders Of The Heart" na blago orijentalnoj temi "Visions Of You". Nedugo nakon toga Peter Gabriel je uvidio da bi glas mlađahne Sinead mogao izvrsno uklopiti u koju od svojih pjesama. Produkt ove kolaboracije bila je prekrasna i pomalo sjetna tema "Blood Of Eden" (na ovoj kompilaciji nalazi se u nešto skraćenoj, radio edit verziji). U područje world glazbe ponovno se uputila 1999. godine gdje je u suradnji sa "Afro Celt Sound System" snimila pjesmu "Release". Od suradnji koje još svakako moram spomenuti ubrojit ću onu sa Moby-jem na njegovom albumu "18" u pjesmi "Harbour", zatim udruživanje sa bendom "The Blockheads" na albumu "Tribute to Ian Dury" produkt čega je "Wake Up And Love With Me" te izvanredna suradnja sa Kanadskim producentom Rhys Fulberom i njegovim "Conjure One" projektom u van serijskoj i zavodljivoj "Tears From The Moon". Jednu od posljednjih suradnji ostvarila je sa "Massive Attackom" 2003 godine. Zajedno su snimili "Special Cases" za njihov album "100th Window".
 
Dragutin Andrić
Hits 1303
I Do Not Want What I Haven't Got « I Do Not Want What I Haven't Got Sinead O'Connor Albumi Kronologija Throw Down Your Arms » Throw Down Your Arms

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42